Kofola: EBITDA mírně nad odhady, letos může růst zisk i dividenda

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Pavel Ryska pracuje jako senior analytik v Research týmu, který patří do divize finančních trhů. Jádrem jeho práce je analýza hospodaření firem, které mají své akcie či dluhopisy na veřejném trhu, tedy burze.  



Kofola ČeskoSlovensko včera po zavření trhu reportovala vybraná předběžná čísla za loňský rok. Tržby loni přidaly 18,7 % na 7,88 mld. Kč, v souladu s očekáváním trhu, přičemž růst byl z největší části tažen opakovaným zvyšováním cen. Zisk před odpisy EBITDA loni dosáhl 1,11 mld. Kč, mírně nad očekáváním trhu a naším očekáváním 1,09 mld. Kč. Za mírně lepším výsledkem podle nás stojí důslednější kontrola nákladů ve 4. kvartále i lepší meziroční oživení prodejů v restauracích a hotelech. Výsledek 1,11 mld. Kč také stojí mírně nad sníženým výhledem managementu, který loni na podzim počítal spíše s výsledkem okolo 1,08 mld. Kč. Navzdory růstu tržeb zisk EBITDA loni klesl o 1,8 % r/r v důsledku prudkého nárůstu cen sladidel, plastů a energií. Marže se tak propadla ze 17 % na 14,1 %. Management očekává, že tržby letos porostou o cca 12 % a EBITDA bude činit 1,1 – 1,25 mld. Kč, nad naším odhadem 1,07 mld. Uprostřed tohoto rozmezí by tedy EBITDA měla růst o cca 6 %, polovičním tempem než tržby. Předpokládáme, že další očekáváný pokles marže je hlavně v důsledku vysokých nasmlouvaných cen cukru na letošní rok. Díky očekávanému zlepšení hospodaření management také indikoval, že by dividenda vyplacená za r. 2022 mohla přesáhnout loňských 11,3 Kč.  Zadlužení čistý dluh / EBITDA loni kleslo pod 3,0 a mělo by pod touto hranicí zůstat i letos. Management doplnil, že tržby letos v lednu přidaly 19 % r/r, tažené zvýšením cen, což podporuje uvedený výhled na celý rok.

Výhled na zvýšení zisku EBITDA podle nás odstraňuje z trhu černý scénář dalšího propadu hospodaření, a výsledky proto hodnotíme pozitivně. Výsledky a výhled naznačují, že Kofola může mít již za sebou největší nárůst cen vstupů a že se provozní zisk může pomalu zvyšovat.

 

mil. Kč2022r/r2021oček. 2022 J&Toček. 2022 Trh
Tržby7,8818,7%6,647,867,88
EBITDA1,11-1,8%1,131,091,09
  EBITDA marže14,1%-2,9 pr.b.17,0%13,9%13,8%

Zdroj: J&T Banka, Kofola ČeskoSlovensko; měřítka zisku upravena o jednorázové položky

 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.