Týden v umění v čase válečném

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Valérie Horváth vystudovala dějiny umění na FF UK a Arts Management na VŠE, část studia strávila ve francouzském Dijonu. Působila v soukromých galeriích, naposledy spolupracovala se dvěma významnými sklářskými značkami.


Týden v umění v čase válečném

Ve svých pravidelných příspěvcích jsem si za poslední dva roky zvykla shrnout to nejzajímavější, co se za uplynulých sedm dní událo ve světě umění. Poslední týden se ale jen stěží dalo sledovat něco jiného než válka, kterou v Evropě v 21. století čekal asi jen málokdo. I já se proto dnes budu věnovat výhradně tomu, co ruská invaze zapříčila ve světě umění.


Kulturní instituce po celém světě se ke konfliktu vyjadřují, odmítají spolupracovat s umělci, kteří konflikt nedostatečně odsuzují, nebo dokonce otevřeně podporují. Ruší se výstavy i koncerty, bojkotuje se účast ruských umělců na mezinárodních kulturních událostech, podepisují se petice a organizují dobročinné aukce na podporu Ukrajiny. Mezitím ukrajinští občané nasazují své životy ve snaze chránit nejen svou vlast, ale i své kulturní dědictví: historické sochy na náměstích halí do molitanu a plastových fólií.

Osud ruského a ukrajinského pavilonu na bienále

Litevský kurátor Raimundas Malašauskas, který připravoval výstavu pro ruský pavilon na letošním bienále v Benátkách, se společně s umělci Alexandrou Sukharevovou a Kirillem Savchenkovem rozhodli svou účast stáhnout, čímž se fakticky ruší účast Ruské federace na zřejmě nejvýznamnější umělecké události roku. Savchenkov na svém instagramu uvedl, že v okamžiku, kdy civilisté umírají, ukrajinští občané se uchylují do krytů a ruští demonstranti jsou umlčováni, není místo pro umění. Malašauskas zároveň upozornil na to, že si nepřeje, aby se umělecký svět otočil k ruským autorům zády. Bienále oficiálně vyjádřilo „naprostou solidaritu s tímto ušlechtilým projevem odvahy“.

Na bienále se zřejmě letos neotevře ani ukrajinský pavilon. Tým, který letošní výstavu připravuje, byl ještě před pár dny až na jednoho člena na Ukrajině. Celý tým je ale plně odhodlaný svou práci dokončit, pokud to bude jen trochu možné.

Muzeum Marii Prymachenko zničeno

V předchozích dnech obletěla světová média zpráva o zničených uměleckých dílech Marii Prymachenko. Tato ukrajinská malířka 20. století možná není v zahraničním povědomí známá, na Ukrajině má ale zvláštní postavení. Její díla znají Ukrajinci ze známek a rok 2009 UNESCO vyhlásilo rok Marii Prymachenko. Před pár dny při ruské invazi shořelo malé lokální muzeum ve městě Ivenkiv a společně s ním i zhruba 25 maleb této oblíbené ukrajinské malířky.

Ukrajinští umělci volají po kulturních sankcích

Ukrajinský ministr kultury Oleksandr Tkachenko se připojil ke skupině galeristů, umělců, herců, hudebníků a filmařů, kteří ve společné petici požadují silnější sankce v oblasti kultury. Ty mohou mít podobu rušení kulturních partnerství velkých institucí s Ruskou federací, zvážení účasti ruských občanů v poradních sborech nebo zákaz ruské účasti na zásadních uměleckých událostech, jako třeba na veletrhu Art Basel nebo filmovém festivalu v Cannes. Panuje ale i obava, že podobné sankce už mohou hraničit s šikanou nevinných Rusů a nejvíc bolí ty, kteří s ruskou invazí nemají nic společného.

Protestují ale i ruští umělci.Navzdory přísným trestům, které jim za takové počínání hrozí, podepsalo téměř 20 tisíc zástupců místní umělecké scény otevřený dopis, který volá po okamžitém zastavení všech bojových akcí.

Solidarita českých umělců

Ohromná vlna podpory Ukrajině se zvedla i ze stran české umělecké scény. Studenti, umělci i designéři nabízejí své výrobky k prodeji bez nároku na jakýkoliv honorář a celé částky posílají organizacím jako Člověk v tísni. Svá umělecká díla už dražili studenti hned několika ateliérů na pražském UMPRUM, fotografie k prodeji nabídl projekt Polagraph Lab, přidaly se galerie jako INI project nebo Karpuchina Gallery, velkou aukci designu a umění uspořádal na svém instagramu český časopis Elle Decoration a dalo by se pokračovat. Další možnost, jak skrze umění podpořit zemi zmítající se uprostřed válečného konfliktu, se právě teď rýsuje. Několik pražských galerií chystá rozsáhlou dražbu uměleckých děl, která by se měla konat za 14 dní.

Úvodní foto: LA BIENNALE DI VENEZIA, https://www.labiennale.org/en/news/la-biennale-di-venezia-ukrainian-pavilion-biennale-arte


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.