Rugby patří k nejrychleji rostoucím sportům u nás. Znáte jeho pravidla?

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Rugby patří k nejrychleji rostoucím sportům u nás. Znáte jeho pravidla?
#Radosti#Příběhy

Mlýn, skládka, ruck či maul. Pokud tyto termíny znáte, pak jste fanouškem jednoho z celosvětově nejpopulárnějšího kolektivního sportu – rugby. Znáte ale jeho pravidla detailně? Nebo je vám rugby zcela cizí? Podívejte se na výběr základních pravidel této hry, která patří k nejrychleji rostoucím u nás. Průvodcem vám bude Jiří Boháček, generální sekretář České rugbyové unie.



Mlýn. Specialita rugby

Tuto situaci nenajdete v žádném jiném sportu, říká Jiří Boháček z ČSRU. Scrum neboli mlýn je v rugby situace, kdy obě družstva formují těsnou formaci osmi hráčů a snaží se získat kontrolu nad míčem tím, že ho nohama posouvají směrem ke svému týmu. Tato formace vzniká po určitých přestupcích, například když je míč vyhozen mimo hřiště nebo když hráč udělá malý přestupek, jako je předání míče vpřed rukama. Začíná přitom tým, který se neprovinil.



Přihrávat jen dozadu

Přihrávka je jednou ze základních dovedností hráčů rugby, obecně platí, že v tomto sportu lze přihrávat jen dozadu. Podle Boháčka je přitom hra rukou, tedy přihrávky, nejefektivnějším způsobem hry, protože nejvíce vede k položení pětky. A víte, ke kolika přihrávkám v průměru dojde v zápase rugby na nejvyšší úrovni? Podívejte se na video, to číslo vás ohromí.



Jaká je role rozhodčího

Rolí rozhodčího v rugby je kromě dohledu nad dodržováním pravidel také snaha o plynulost hry a zvyšování její atraktivity. Podobně jako ve fotbale k tomu využívá hlas, gesta a píšťalku. Na rozdíl od fotbalu však neukazuje na viníka, ale na ten tým, který bude rozehrávat. Víte, kolik rozhodčích v rugby je? A jaké jsou jejich konkrétní role? Odpovědi najdete zde.



Rugby ruck

„Ruck“ je dalším klíčovým termínem v rugby, který označuje fázi hry, která vznikne po tom, co hráč v držení míče je sestřelen a míč je na zemi, zatímco alespoň jeden hráč z obou týmů je postavený nad míčem. Pro diváky jde většinou o velmi nepřehlednou situaci. Jak tuto situaci správně část? Co se při rucku smí, a co naopak nesmí? 



Skládka

„Skládka je základní prvek rugbyové obrany,“ myslí si Jiří Boháček z České rugbyové unie. „Jde o pravidly dovolený způsob, jak zastavit hráče s míčem,“ dodává. „Kdo neskládá, nevyhrává,“ cituje zkušený hráč a činovník zlaté pravidlo obrany. Jak se při skládce vyhnout případným zraněním? 



Kop na branku

„Rugby je týmový sport. Ale mnohdy vše musí rozhodnou jeden hráč. Hráč, který se soustředí na kop na branku,“ vysvětluje Jiří Boháček. „Říkáme mu kopáč,“ dodává. Jde o hráče, který se soustředí právě na tuto činnost a může tým mnohdy posunout k vítězství. Jak náročné na dovednosti i psychiku kopy na branku jsou?



Kop ve hře

V rugby má kop ve hře hned několik rolí a také je potřeba ho provádět různými technikami. Tou základní je kop dopředu. Jedná se o jediný způsob, kterým hráč může posouvat míč kupředu, protože házet lze jen dozadu. Takový kop se provádí z ruky, míč se přitom nenadhazuje, ale pouští na nohu. Jaké jsou další možnosti, jak kopat při rugby?



Rugby maul

Jedná se o situaci podobnou mlýnu, ale na rozdíl od něj tato situace vzniká ze hry, připomíná Jiří Boháček. Maul může být strategicky výhodný, zejména když je blízko brankové linie protivníka, protože tým může postupovat vpřed a snažit se dosáhnout zkoušky pomocí kolektivní síly. Jak vnímat maul a jak v něm uspět?



Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.