Kauza da Vinci, nové Fabergého vejce a nový rekord Toyen

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Valérie Horváth vystudovala dějiny umění na FF UK a Arts Management na VŠE, část studia strávila ve francouzském Dijonu. Působila v soukromých galeriích, naposledy spolupracovala se dvěma významnými sklářskými značkami.


Kauza da Vinci, nové Fabergého vejce a nový rekord Toyen

Po dovolenkové pauze vás nemohu ochudit o další várku zpráv ze světa umění. Tentokrát se mimo jiné podíváme na aféru kolem nově objeveného díla Leonarda da Vinci, na českou malířku Toyen na výstavě i v aukci, ale i na speciální Fabergého vejce inspirované seriálovým hitem Game of Thrones.


Ministerská šaráda se snesitelným koncem

Tragikomickou ministerskou šarádu jste nemohli nezaznamenat. Vtaženo do ní bylo i ministerstvo kultury, kterému hrozil nový šéf: poslanec a stávající starosta Náchoda Jan Birke. Proti tomu se ohradila řada profesních spolků a organizací a Lubomír Zaorálek nakonec zůstal ve své funkci. Nedělám si falešné naděje, že ministr odmítl výměnu resortů čistě z lásky k umění, přesto si získal můj respekt, když nedovolil, aby se česká kultura stala na půl roku vedlejšákem při oddávání náchodských svatebčanů.

Ruská abstrakce v Alšovce

V Alšově jihočeské galerii se chystá velká výstava ruské avantgardy, která musela být kvůli pandemii oproti původnímu plánu o rok odložena. Díla Kazimira Maleviče, Vasilije Kandinského, Alexandra Rodčenka, Natalie Gončarovové nebo Michaila Larionova z let 1910 až 1920 zapůjčilo Muzeum umění v ruském Jekatěrinburgu a jejich pojistná hodnota se pohybuje v řádech miliard korun. Podle všeho se jedná o opravdu unikátní sbírku děl, a tak od 1. května do 1. srpna doporučuji výlet do Hluboké nad Vltavou!

Fabergé vyrobil vejce inspirované Game of Thrones

Sběratelská kategorie „collectibles“ se rozrostla o jeden velmi specifický kousek. Značka Fabergé známá díky svým ikonickým šperkařským kouskům ve tvaru vejce se rozhodla vydat unikátní kousek inspirovaný seriálovým hitem Game of Thrones. Nové Fabergého vejce z 18karátového bílého zlata zdobí diamanty a při otevření i miniatura diadému seriálové postavy Daenerys. A jak je u Fabergého zvykem, dolarová cena je sedmimístná: toto speciální vejce je k mání za 2,2 milionu dolarů.

cs-faberge-got1.jpeg

Aféra kolem nově objeveného Leonarda da Vinci

Kauza kolem nově objeveného díla Leonarda da Vinci, které se v roce 2017 vydražilo za rekordních 450 milionů dolarů, je zajímavější a zajímavější. Obraz Salvator Mundi tehdy podle všeho koupil saudský korunní princ Mohammed bin Salmán a vášnivá debata o autenticitě díla mohla začít.

V té měl velký podíl i pařížský Louvre, kam údajně saudský princ dílo zaslal k hlubšímu zkoumání. Když se následně dílo neobjevilo na dlouho připravované Leonardově výstavě v Louvru, vznikly spekulace, že místní odborníci nechtěli potvrdit jeho pravost. Ve skutečnosti ale vznikl tištěný report potvrzující jeho pravost, jehož existenci ovšem Louvre začal popírat. Bohužel až po tom, co ho stihl rozeslat několika odborníkům a novinářům včetně redakce NY Times, která teď o celé kauze vydala rozsáhlý článek. V něm uvádí, že Salvator Mundi nebyl na Leonardově výstavě ze zcela jiného důvodu – jeho majitel totiž prý trval na tom, aby byl vystaven přímo vedle Mony Lisy.

Toyen v Národní galerii

V Národní galerii byla zahájena rozsáhlá výstava díla české malířky Toyen, pochopitelně ale zůstává z nařízení vlády prozatím zavřená. Umělkyně, která významnou část svého díla vytvořila v Paříži, kde byla součástí dobových uměleckých kruhů kolem André Bretona, měla poslední velkou výstavu v roce 2000. Aktuální výstavní projekt proto vzniká ve spolupráci Národní galerie Praha, Hamburger Kunsthalle a Musée d'Art Moderne de Paris a má za cíl představit tvorbu Toyen evropskému publiku.

Toyen v aukci překonala rekord

A načasování výstavy Toyen nemohlo být příhodnější. V neděli se totiž v aukci Adolf Loos Apartment and Gallery objevilo zajímavé dílo právě této malířky. Malba Cirkus vznikla v roce 1925, a je tak silně ovlivněna malířčinou první cestou do Paříže. Sama Toyen obraz vystavila na dvou svých pařížských výstavách. Očekávání aukční síně byla vysoká – v říjnu se jí podařil zatím rekordní prodej jiného díla Toyen. Pikovou dámu si tehdy nový majitel pořídil za necelých 79 milionů korun včetně aukční přirážky. Cirkus nakonec dosáhl ceny ještě o něco vyšší. Zájemce za něj zaplatil 79,56 milionu korun.

cs-faberge-got1.jpeg

Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.