Fintechový projekt Quarter nabídne oceňování nemovitostí online

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Fintechový projekt Quarter nabídne oceňování nemovitostí online
#Cíle#Byznys

Platforma pro online prodej nemovitostí Quarter působí na trhu již téměř rok. A nyní projekt investičně podpořený skupinou J&T nabídne klientům nové služby. „Tou hlavní novinkou je bezesporu možnost online ocenění nemovitosti či celého portfolia. Klient si tak bude moci zkontrolovat, jestli jeho cenová očekávání jsou v souladu s trhem, nebo mimo ně,“ vysvětluje spoluzakladatel Quarteru Jaromír Šimek.


V Česku nebývale zlevňují nemovitosti. V prvním letošním čtvrtletí klesly ceny nových bytů v Praze meziročně o šest procent, což je nejvýraznější propad minimálně od roku 2009, od kdy Český statistický úřad svoji příslušnou statistiku zveřejňuje. Jde přitom o realizované ceny bytů v novostavbách, tedy ceny, za které transakce skutečně probíhá.

To přitom může činit potíže investorům, kteří po dekádě nepřetržitého růstu cen nyní chtějí prodat část nemovitostního portfolia. Pomoci se správným načasováním prodeje může již brzy fintechová služba Quarter, za kterou stojí Jaromír Šimek a Jan Zelený a mezi jejímiž investory byl například Dušan Palcr a skupina J&T.

„Chceme uživatelům nabídnout službu, která jim dovolí si ocenit jejich nemovitostní portfolio. A to dokonce nejen v aktuálních cenách, ale i zpět do minulosti. Klienti si tak budou moci zkontrolovat, zda je jejich případná cena v souladu s trhem nebo mimo něj,“ vysvětluje Jaromír Šimek.


Na pár kliků

Podle zakladatelů Quarter uživatel jednoduše nahraje svou nemovitost do systému, doplní několik zásadních údajů a Quarter na základě toho vyrobí cenovou křivku v čase. „Na reálných nemovitostech tak můžete sledovat vývoj cen nemovitostí v republice. Zajímavostí může být například, že zatímco byty a domy v okolí Prahy v posledním období zlevňovaly, třeba na Valašsku se de facto nezměnily,“ připomíná Šimek. To je přitom podle něj dáno tím, že mimo Prahu a další velká města ceny nebyly tak vyšponované posledním vývojem.

V současnosti Quarter ukazuje data za poslední tři kvartály, ale klientům můžou tvůrci dodat data až za uplynulých pět let. Služba spolupracuje se společností Valuo, která má data o nabídkových cenách z realitních serverů, ale také si je doplňuje o realizované ceny z katastru nemovitostí. Šimek dále slibuje, že klientům budou moci cenový odhad aktualizovat každé čtvrtletí a oni se tak budou moci rozhodnout, zda nemovitost skutečně nabídnou k prodeji. Pak bude stačit jediný klik.

Vedle cen nemovitostí bude systém umět také nájmy, a dokonce se chystá novinka pro developerské projekty. Tam bude systém schopen vyhodnotit až 120 ukazatelů a ukazovat cenu i v rámci jednoho developerského projektu se stovkou bytů. Typicky půjde o velikost bytu, počet pokojů, ale také například výhled či rušnost ulice.


Exkluzivní nabídky

To není zdaleka jediná novinka, kterou fintechový projekt Quarter bude nově nabízet. Jeho primární funkcionalitou je zprostředkování prodeje nemovitostí, tedy sladění potřeb kupujícího a prodávajícího. Nabídky a poptávky.

Podle Šimka však současný trh zejména v Praze a dalších velkých městech nahrává také neveřejným nabídkám.

„Nedávno jsme díky Reallocate získali byty v unikátních projektech do neveřejné nabídky jen pro privátní klienty J&T, což do budoucna určitě bude oboustranně funkční synergie. Ta prodávajícím z řad našich klientů pomůže například nemovitost prodat rychleji díky movité cílové skupině, kterou budeme umět oslovit. Zároveň klientům, kteří hledají investiční nemovitost, nebo vysněný nadstandardní byt nebo dům, budeme moci nabídnout nemovitosti, které budou naprosto unikátní na trhu,“ vysvětluje Šimek.

Díky tomuto úspěšnému pilotnímu projektu se nyní Quarter rozhodl posilovat tento segment. Jedná se často o prodej nemovitostí v exkluzivních lokalitách, ale i teprve projekty ve fázi stavebního povolení.


Co je Quarter

Quarter je fintechová platforma pro nemovitostní trh, která nabízí jednoduchý, uživatelsky přívětivý, férový a pro lidi výhodný způsob prodeje a nákupu nemovitostí. Tak jako v aukčních síních zde totiž vítězí ta nejvyšší nabídka, díky čemuž je spokojený nejen prodávající, ale i nový majitel. Quarter založili Jaromír Šimek a Jan Zelený, start-up podpořila J&T Real Estate.



Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.