Největší riziko je nemít na důstojný život na stáří. Strach z investování může být brzdou

3-minutové čtení
J&T specialista
Karin Šoóšová
sdílení
Karin Šoóšová



Největší riziko je nemít na důstojný život na stáří. Strach z investování může být brzdou
#Starosti#Cíle

Příroda nám nadělila strach jako reflex, který nás má ochraňovat před nebezpečím. Může být užitečným pomocníkem a držet nás ve střehu při rychlé jízdě na kole nebo v horách na kraji prudkého srázu. Někdy je ale strach brzdou, která nám víc škodí, než pomáhá.


Způsob, jakým pečujeme o náš majetek, je do jisté míry součástí lokální kultury a historie. Ekonomické povědomí, investiční znalosti a preference se předávají a formují z generace na generaci. Vlivem historickým událostí minulého století byly bohužel v našem regionu tradice budování majetkových hodnot rozbourané a spolu s tradicí vymizelo rovněž povědomí, že investování patří k životu a může nám pomoct vybudovat si finanční polštář. Z finančních trhů se stal strašák, co nám může ublížit. Různé nástrahy nám život chystá také na kole a v horách, těm se ale nevyhýbáme, protože na kole jezdili a po horách chodili také naše babičky a dědečkové.

Slovy bývalého prezidenta USA Franklina D. Roosevelta: „Jediná věc, které bychom se měli bát, je strach sám.“ Jestli se našemu strachu z investování nepostavíme čelem, riskujeme, že se připravíme o důležité příležitosti. A největší ekonomické riziko je konec konců nemít dostatek financí ve stáří.

Strach, který nám často brání v tom, začlenit investování do každodenního života, může mít různé podoby.


Strach přijít o těžce vydělané peníze

Majetek získaný tvrdou prací nebo podnikáním bude chtít každý chránit. To ale neznamená, že nejlepší místo pro naše peníze je pod polštářem nebo na běžném účtu. Klidně si část rezervy pod polštářem nechme, ale zbytek peněz by měl také „pracovat“.


Strach že nakoupíme draho

Klasický argument, že teď je na trhu draho, protože akcie hodně vzrostly, dlouhodobě neobstojí. Směrování trhu dokáže předvídat málokdo. Nejlepší je začít hned, investovat pomalu a postupně se učit cestou do cíle. Kdo čeká na správnou chvíli, možná do cíle nikdy nedorazí. Nejlepším lékem na strach ze špatného načasování je pravidelné investování. Nekupujte draho, kupujte pravidelně.


Strach, že propásneme příležitost

Ze všech stran se na nás hrnou zprávy, že ta nebo ona příležitost vydělala balík. Popadne nás úzkost, že nám taková příležitost utekla, a v zoufalství na vlnu naskočíme v nejhorším momentně. Co asi přijde pak? Většinou zklamání. Vyvarujte se snaze najít obchod století. Zatímco ho budete hledat, přijdete o spoustu jiných dobrých příležitostí.


Strach z volatility

Sledovat výkyvy akciového trhu může být někdy stresující. Faktem ale je, že v dlouhodobém horizontu akciové trhy nabízejí atraktivní zhodnocení. Takže kdo investuje dlouhodobě, udělá nejlíp, když rozkolísanosti trhu nebude věnovat přílišnou pozornost.


Opravdové riziko, kterého má smysl se bát, není volatilita ani špatné načasování. Ale riziko nemít ve stáří dostatek prostředků na důstojný život. A strach z investování je právě největší překážkou k tomu, abychom důstojné finanční rezervy dosáhli.  Do investování je potřeba se pustit co nejdříve a finanční povědomí budovat už od dětství. A aby nám další past nenastavila naše lenost nebo jsme všechny finanční přebytky neproflákali jenom na drobné radosti, dobrými služebníky jsou trvalý příkaz a jeho blízký příbuzný pravidelné investování.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.