Makro: Propad maloobchodních tržeb v dubnu hluboký, ale méně, než se čekalo

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Maloobchodní tržby v dubnu propadly o 10,9 %, což je výrazně nižší propad, než se čekalo (-20 % r/r). Statický úřad také zmírnil propad za březen (-5,6 % r/r; původně -8,9 %). Tedy celkový obrázek propadu maloobchodu je výraznější mělčí, než se očekávalo a než byly první výsledky. V dubnu mírně klesly reálné prodeje potravin (-2,8 % r/r), ale zde se odrazil i inflační vývoj, protože nominálně tržby za potraviny vzrostly o 3,4 % r/r. Prodeje nepotravinářského zboží klesly o 15,3 % r/r, což byl nejhlubší propad v 20leté historii časové řady. Propad šel přes všechny položky, nejhorší vývoj byl u tržeb z oděvů a obuvi (-81 % r/r) a sportovního vybavení (-55 % r/r). Opět výrazně propadly i prodeje pohonných hmot (-18,2 % r/r). Kvůli karanténním opatřením se část prodejů přesunula na internet, kde celkové tržby vzrostly o 48 %. Maloobchodní tržby včetně moto segmentu klesly v dubnu o 21 % r/r, když prodeje aut propadly o 43 % r/r.

Za celý rok by maloobchodní tržby měly propadnout o 3 %, když prvotní nabídkový šok (uzavřené obchody) vystřídá poptávkový šok (omezení spotřeby).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.