Jak se chovat v době velké nejistoty na trzích? Nejlepší může být nedělat nic

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Jak se chovat v době velké nejistoty na trzích? Nejlepší může být nedělat nic
#Starosti#Trendy#Akcie

Data ukazují, že zejména v posledních letech se vyplácí v dobách vysoké volatility na trzích nechat portfolio být. Přehnané reakce a snaha „řešit“ propady cen akcií mohou zejména u nezkušených investorů způsobit velké ztráty. „Panická rozhodnutí rozhodně nikam nevedou,“ potvrzuje zkušený investor Michal Semotan z J&T Investiční společnosti.


Ta situace je poměrně typická. Na displeji mobilního telefonu se objeví anotace a vaše oblíbená traderská aplikace upozorňuje, že akcie nejmenované firmy poklesly o 9,7 procenta a jejich aktuální cena je 176,8 dolarů. Volně přeloženo, právě jste zchudli o desítky tisíc korun. Uživatel otevře aplikaci a zjistí, že momentálně je situace ještě horší, protože akcie dál padají v přímém přenosu. Co s tím?

Zkušení investoři vědí, že je v takové situaci nejlepší nedělat raději nic. Občas se dokonce říká, že při poklesu trhů je často nejlepší přestat se na některé tituly zcela koukat a zkontrolovat jejich stav až na konci roku.

Zlatá poučka z trhů totiž praví, že čas na trzích hraje pro investora. A další poučka: nejčastějším hlavním nepřítelem investora je on sám a jeho hlava.


Jak se chovat v turbulencích

Poslední vývoj na finančních trzích je jedním slovem turbulentní. I velkým bankám hrozily problémy, padají akcie i měny. Po pár dnech se však situace otáčí a jako by se nedělo vůbec nic. A tak nyní nejvíce vydělává ten, kdo se svým portfoliem nedělá vůbec nic, uvedla agentura Bloomberg letos na jaře a nyní to platí opět.

Na finančních trzích panuje extrémní nejistota způsobená celou řadou důvodů. Tím hlavním jsou ale očekávání spojená s vývojem inflace a z ní vyplývajících úrokových sazeb centrálních bank, zejména amerického Fedu.

V důsledku této nejistoty mohou trhy působit jako na houpačce. Jeden den indexy padají, druhý den je vše opačně. Mohlo by se zdát, že v takové situaci je výhodné aktivně se nést na cyklickém trendu. Podle agentury Bloomberg je však pravdou pravý opak.

„Panika se nikdy nevyplácí. Při takové míře nejistoty je nejlepší analyzovat situaci a nikoli snažit se dělat velké změny v portfoliu,“ uvedla pro Bloomberg April LaRusse z Insight Investments.


Data nelžou

A potvrzují to také data. Například index S&P 500 je v současnosti na úrovni těsně pod 4300 body. V březnu přitom při dvoutýdenní bankovní krizi klesla hodnota indexu ze 4045 bodů o více než 200 bodů. Kdyby tehdy někdo prodal v panice své akcie, připravil by se o opětovný nárůst celkem o téměř 500 bodů.

O významu pevných nervů při investování v dobách vysoce volatilních trhů mluví také zkušený investor z J&T Investiční společnosti a portfolio manažer fondu J&T Opportunity Michal Semotan.

„Těžko takto paušalizovat, ale panická rozhodnutí většinou nikam nevedou, takže zachovat chladnou hlavu i v těžkých situacích je důležité. Trh je tvrdá realita, všechny pohyby se chytit nedají, je potřeba se oprostit od emocí a snažit se reagovat v klidu a nepanikařit. Neprovádět žádné harakiri obchody, naopak si spočítat, kolik má člověk cashe a zkusit využít paniky a poklesu k posílení pozic, kterým dlouhodobě věří,“ říká Michal Semotan. 

„Ono se to lépe říká, hůře pak ve stresu na trhu realizuje, ale opravdu to platí. Musí se k tomu člověk dobrat postupnou zkušeností na trhu, a i případné ztráty jsou těmito zkušenostmi vykoupené – to je realita kapitálového trhu, nedá se tomu podle mě vyhnout,“ dodává ostřílený investor.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.