Středeční inflační data v USA možná napoví

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

Tento týden se investoři zaměří opětovně na výsledkovou sezónu a na makroekonomická data. Výsledková sezóna nadále podporuje pozitivní náladu investorů a lze očekávat, že v tom bude i pokračovat.



Zřejmě důležitější pro tento týden budou středeční inflační data za duben v USA. V posledních několika měsících to byla právě inflační data, která překvapovala negativně a byla (jsou) jednou z hlavních příčin oddalování zahájení cyklu snižování úrokových sazeb Fedem.

Zklamání v tomto směru by trh hodnotil nepříznivě a mohla by vzrůst volatilita. „Na druhou stranu, pokud by došlo ke zveřejnění většího poklesu dynamiky růstu inflace, pak by to trh dle našeho názoru ohodnotil výrazně kladně. Pro příští týden tedy odhadujeme jistou nervozitu do středy. Inflační data pak mohou přinést relativně opatrnou realizaci zisků z horšího výsledku, ale dle nás větší pozitivní výkyv, pokud bude inflační výsledek nižší, než se projektuje,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.


ČEZ zveřejní svá čísla 

V úterý ráno zveřejní čísla za první kvartál ČEZ. Očekáván je provozní zisk EBITDA na úrovni 38,5 mld. Kč (+19 % r/r), když za meziročním růstem je především absence odvodů z nadměrných tržeb, které ČEZ účtoval v prvním kvartálu 2023. Čistý zisk (oček. 10,4 mld. Kč) bude opět výrazně zatížen daní z mimořádných zisků.

Pozornost investorů se bude dále upínat k návrhu dividendy, která je predikována na horním okraji oficiální dividendové politiky (60–80% výplatní poměr), tedy na úrovni 52 Kč na akcii (5,7 % hrubý div. výnos). Nicméně není jisté, zda bude konkrétní návrh zveřejněn již nyní. „Následně, stejně jako poslední dva roky, předpokládáme, že majoritní akcionář, tedy stát, podá následně protinávrh a bude požadovat vyplacení celého zisku, což je přibližně 65 Kč na akcii,“ uvádí Milan Vaníček. To by představovalo 7,1% hrubý dividendový výnos. Výhled by měl být potvrzen.


Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na středeční spotřebitelskou inflaci CPI za duben (oček. 3,4 po 3,5 % r/r), maloobchodní tržby za duben (oček. 0,4 po 0,7 % m/m) a čtvrteční průmyslovou produkci za duben (oček. 0,2 po 0,4 % m/m).

V Německu se soustředí na úterní spotřebitelskou inflaci CPI za duben (beze změny 2,2 % r/r) a indexy ZEW, kde se čeká další zlepšení jak hodnocení současné situace, tak očekávání. V Číně se zaměří ještě na víkendová data o spotřebitelské inflaci za duben (oček. 0,2 po 0,1 % r/r) a páteční průmyslovou produkci za duben (oček. 5,5 po 4,5 % r/r).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.