Makro: Maloobchodní tržby v říjnu klesly jen mírně

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Maloobchodní tržby říjnu meziročně klesly jen o 0,9 % r/r (+0,4 % v září), což byl lepší výsledek než očekávání (-3,3 %). Sezonně očištěné tržby vůči září klesly o 1,9 % m/m. Restriktivní opatření kvůli Covid-19 měly mírnější dopad na spotřebitelskou poptávku, než se čekalo a než tomu bylo letos na jaře. Prodeje potravin (3,9 % r/r) solidně vzrostly a pokles tržeb u nepotravinářského zboží (-1,8 % r/r) byl asi jen pětinový, než tomu bylo v březnu (-10 % r/r). Ovšem podobně jako na jaře výrazně zrychlil nárůst prodejů přes internet (32 % r/r vs. 20 % v září). Vzhledem k stagnujícím celkovým tržbám tak dochází k rychlejšímu nárůstu podílu e-commerce v rámci domácího maloobchodu, než tomu bylo v minulosti. Velmi podobný vývoj tržeb očekáváme i v listopadu.

Maloobchodní tržby včetně moto segmentu klesly v říjnu o 4,0 % r/r (-12 % v březnu), když prodeje aut propadly o 11 % r/r (-26 % r/r v březnu).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.