Fed pravděpodobně oznámí zvýšení sazeb

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




Finanční trhy budou tento týden podle analytiků zcela zaměřeny na dvě témata – vývoj konfliktu na Ukrajině a zasedání amerického Fedu. V pátek vysvitla naděje na dřívější ukončení konfliktu, když ruský prezident Putin zmínil „pozitivní posuny“ ve vyjednávání s ukrajinskou stranou. „Stále je však značná pravděpodobnost dalšího zintenzivnění bojů a sankcí, což by zvyšovalo ceny komodit a ohrožovalo hospodářský růst zejména v Evropě,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.


Ve středu oznámí výsledek dvoudenního zasedání americký Fed. Očekává se, že centrální banka USA zvýší poprvé od roku 2018 úrokové sazby, a to z nuly na 0,25 %. „V tomto bodě neočekáváme překvapení, ale klíčové bude, co Fed řekne o dalších plánech,“ uvádí Milan Vaníček. Trh zatím počítá s plynulým zvyšováním sazeb o 25 bazických bodů na každém zasedání vzhledem k neustále rostoucí inflaci.

„Vzhledem ke stále napjaté situaci na Ukrajině máme na příští týden opatrný výhled a očekáváme nadále vysokou volatilitu akciových indexů,“ konstatuje Vaníček. Na evropském kontinentu bude také doznívat výsledková sezóna. Hospodářské výsledky zveřejní např. BMW, Volkswagen Group, E.ON či Generali.

 ČEZ by mohl příjemně překvapit

V tomto týdnu představí čísla za minulý rok ČEZ. Analytici predikují, že s provozním ziskem EBITDA na úrovni 60,9 mld. a očištěným ziskem 22,6 mld. Kč překoná výhled managementu (59–60 mld., respektive 19–21 mld. Kč). „Pozornost investorů se bude upínat především k výhledu hospodaření v tomto roce, kde očekáváme výrazný nárůst zisku na základě růstu realizované ceny elektřiny,“ dodává Vaníček.

Převážení indexu CECE

V pátek ke konci obchodování bude efektivně převážen středoevropský index CECE. Z indexu budou vyloučeny akcie CZG, naopak přibude Kofola. Váha akcií CZG činila cca 0,2 % a stejnou váhu dostanou i akcie Kofoly. Změny budou platit od 21. 3.

Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických dat budou analytici v úterý sledovat čínskou průmyslovou produkci a maloobchodní tržby za únor (oček. +5 % r/r, resp. +3 % r/r). Ve stejný den bude v Evropě podstatný německý index důvěry investorů ZEW za březen, kde se čeká výrazné zhoršení podindexu očekávání vzhledem k narušení obchodu s Ukrajinou a Ruskem (oček. 5,5 bodu po 54,3 bodu v únoru).

V zámoří budou číslem týdne maloobchodní tržby za únor (oček. +0,4 % m/m po 3,8 %) ve středu a tentýž den večer bude známo zmíněné rozhodnutí Fedu o sazbách. Ve čtvrtek se investoři zaměří na americkou průmyslovou výrobu za únor (oček. +0,5 % m/m po 1,4 % v lednu).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.