Pravidelný týdenní komentář k trhu

5-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.



Dění na světovém trhu

V uplynulém opětovně pro domácí trh o středu zkráceném týdnu se investoři zaměřili na pokračování výsledkové sezóny a na průběžná makrodata. Výsledková sezóna pokračovala nadále relativně pozitivními informacemi, které pomáhaly utvářet kladný investorský sentiment. Průběžná makrodata neměla výraznější dopad vzhledem k zveřejnění jen relativně méně významných informací. Rovněž geopolitická situace se v průběhu minulého týdne udržela spíše v pozadí z pohledu vnímání finančních trhů. Především lepší firemní čísla posunula akciové trhy výše. Konkrétně pak akciové indexy v USA měřeno indexem S&P 500 zakončily týden výše o 2,0 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 přidala 3,0 % t/t. Domácí index PX následoval ostatní trhy a připsal si 2,0 % t/t na 1550,2 bodu.

 

Společnosti na BCPP

Výrobce bezpilotních letadel Primoco UAV v prvním kvartále neprodal žádný bezpilotní letoun, a tržby tak činily pouze 0,55 mil. Kč. To je prudký pokles z 87,8 mil. Kč loni, kdy firma dodala 5 letadel. V důsledku velmi nízkých tržeb byl zisk před odpisy EBITDA záporný, a sice -11,6 mil. Kč (vs. +43,9 mil. v 1Q23), a společnost tak vykázala i čistou ztrátu -13,1 mil. Kč (vs. +42,9 mil. v 1Q23). Společnost uvedla, že pokles hospodářských výsledků považuje za dočasný, neboť dokončuje jednání o kontraktech na dodávky desítek nových letounů. Celkově chce za letošní rok prodat 50 až 60 letadel (loni 33), což by mělo přinést tržby 0,9–1,1 mld. Kč. To by znamenalo růst o 50–84 % r/r z loňských 598 mil. Kč tržeb. Pracovat by přitom měla s marží EBITDA 40 % (loni 46 %). Titul zakončil týden na 855 Kč (-0,6 % t/t).

 

Logistický developer CTP NV oznámil za 1Q24 růst hrubého nájemního výnosu o 17,5 % r/r na 153,6 mil. EUR. Zdrojem růstu byl jednak organický růst nájemného u stávajících ploch o 5 % r/r, a to hlavně díky indexaci a obnově smluv, a dále příspěvek vlastního developmentu a akvizic. Společnost realizovala v 1Q pozitivní přecenění ploch o 166,7 mil. EUR, což však bylo cca o 20 % méně než před rokem, a upr. zisk na akcii (EPRA EPS) tak rostl o něco pomaleji než hrubé nájmy, a sice o 10,7 % r/r na 0,20 EUR. Management zopakoval výhled, že chce letos dosáhnout upr. zisku na akcii 0,80 – 0,82 EUR. Čistá hodnota aktiv (NTA) na akcii činila na konci 1. kvartálu 16,5 EUR (+3,7 % r/r), což implikuje, že se akcie firmy nyní obchodují s cca 3% prémií vůči NTA. Titul zakončil páteční seanci na 412 Kč (-1,1 % t/t).

 

Alza informovala, že majetkově vstoupila do lékárenské společnosti Other Corp, a zároveň připustila, že hodlá dále rozšířit svou nabídku o léky. Mimo jiné mluvčí společnosti uvedla, že Alza bude usilovat o lékárenskou licenci. Rozšíření nabídky největšího on-line prodejce v ČR může být vnímáno jako zostření konkurenčního prostředí. Mezi řetězce, které provozují rovněž e-shop s léky, patří v ČR hlavně Dr. Max, Benu a rovněž Pilulka. Z pohledu Pilulky bychom vnímali zvýšení konkurence jako mírně nepříznivou informaci. Samozřejmě případné technické formality by zabraly Alze přinejmenším několik měsíců, ale vzhledem k výhledu se může jednat o důležitého hráče na tomto poli. Akcie Pilulky zakončily týden na 180 Kč (+2,9 % t/t).

 

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze byl ČEZ (902,5 Kč, +6,1 % t/t). Trh může již spekulovat na výsledky, které firma představí 14. 5. a současně těží z cen elektřiny, které se již delší dobu drží poblíž 95 ERU/MWh. Naopak nejvíce klesajícím titulem týdne, mimo PM ČR (14840 Kč či -6,8 % t/t), které se obchodovalo již bez nároku na dividendu, bylo CTP (-1,1 % t/t na 412 Kč). Titul zveřejnil solidní výsledky za 1Q24 a potvrdil výhled. Cena akcie již solidní čísla obsahovala, a tak se dostavilo menší vybírání zisků.

 

Výhled na příští týden

Příští týden se investoři zaměří opětovně na výsledkovou sezónu a na makroekonomická data. Jak jsme již několikrát uvedli, tak výsledková sezóna nadále podporuje pozitivní náladu investorů a očekáváme, že v tom bude i nadále pokračovat. Zřejmě důležitější pro příští týden budou středeční inflační data za duben v USA. V posledních několika měsících to byla právě inflační data, která překvapovala negativně a byla (jsou) jednou z hlavních příčin oddalování zahájení cyklu snižování úrokových sazeb Fedem. Zklamání v tomto směru by trh hodnotil nepříznivě a mohla by vzrůst volatilita. Na druhou stranu, pokud by došlo k zveřejnění většího poklesu dynamiky růstu inflace, pak by to trh dle našeho názoru ohodnotil výrazně kladně. Pro příští týden tedy odhadujeme jistou nervozitu do středy. Inflační data pak mohou přinést relativně opatrnou realizaci zisků z horšího výsledku, ale dle nás větší pozitivní výkyv, pokud bude inflační výsledek nižší než se projektuje.

 

V úterý ráno zveřejní čísla za 1Q24 ČEZ. Očekáváme provozní zisk EBITDA na úrovni 38,5 mld. Kč (+19 % r/r), když za meziročním růstem je především absence odvodů z nadměrných tržeb, které ČEZ účtoval v 1Q23. Čistý zisk (oček. 10,4 mld. Kč) bude opět výrazně zatížen daní z mimořádných zisků. Pozornost investorů se bude dále upínat k návrhu dividendy, kterou očekáváme na horním okraji oficiální dividendové politiky (60-80% výplatní poměr), tedy na úrovni 52 Kč na akcii (5,7% hrubý div. výnos). Nicméně není jisté, zda bude konkrétní návrh zveřejněn již nyní. Následně, stejně jako poslední dva roky, předpokládáme, že majoritní akcionář (stát) podá následně protinávrh a bude požadovat vyplacení celého zisku, tedy přibližně 65 Kč na akcii (7,1% hrubý div. výnos). Výhled by měl být potvrzen.

 

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na středeční spotřebitelskou inflaci CPI za duben (oček. 3,4 po 3,5 % r/r), maloobchodní tržby za duben (oček. 0,4 po 0,7 % m/m) a čtvrteční průmyslovou produkci za duben (oček. 0,2 po 0,4 % m/m). V Německu se zaměříme na úterní spotřebitelskou inflaci CPI za duben (beze změny 2,2 % r/r) a indexy ZEW, kde se čeká další zlepšení jak hodnocení současné situace, tak očekávání. V Číně se změříme ještě ně víkendová data o spotřebitelské inflaci za duben (oček. 0,2 po 0,1 % r/r) a páteční průmyslovou produkci za duben (oček. 5,5 po 4,5 % r/r).

 


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.