Investoři jsou nadále obezřetní

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce




Pro nadcházející týden se sledovaná témata nezmění. Investoři budou dle průběžných makrodat odhadovat budoucí ekonomický vývoj a tomu odpovídající rozhodování měnové politiky napříč glóbem. Končící výsledková sezóna za první kvartál bude ovlivňovat především dotčené společnosti, ale celkové přinejmenším obezřetné vyznění již nezmění.


Dění na Ukrajině bude nadále rizikovým faktorem, který negativně ovlivňuje mimo jiné ekonomický vývoj zejména v Evropě, ale přes inflační tlaky zasahuje i globální ekonomiku. „Nadále jsme obezřetní a očekáváme, že investoři budou pokračovat v redukci rizikových aktiv,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

Colt očekává vysoký zisk 

Tento týden na domácím parketu představí svá čísla za první kvartál 2022 Colt CZ. Očekáván je upravený provozní zisk EIBTDA 742,3 mil. Kč (+71,0 % r/r). Důvodem prudkého růstu je akvizice společnosti Colt. „Očekáváme potvrzení výhledu a zopakování pozitivních faktorů, které ovlivňují poptávku po produktech společnosti. V případě naplnění očekávání by mohly být výsledky pozitivním faktorem pro cenu akcie,“ uvádí Milan Vaníček.

PMČR schvaluje dividendu 

V pondělí končí distanční valná hromada PMČR, která by měla mimo jiné schválit hrubou dividendu 1310 Kč/akcii (7,4% hrubý div. výnos). Ve středu pak dojde k oznámení rozhodnutí valné hromady. Titul se bude s nárokem na tuto hrubou dividendu obchodovat do pondělní 30. 5.

Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na středeční objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za duben (oček. 0,6 po 1,1 % m/m) a čtvrteční druhý odhad HDP za první kvartál (oček. zpřesnění na −1,3 po −1,4 % anualizovaně q/q). V Německu se soustředí na pondělní IFO za květen, kde se nadále očekává mírné zhoršení ve všech segmentech.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.