Makro: Maloobchod překvapil a v listopadu se vrátil k růstu

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Výsledky maloobchodu za listopad přinesly pozitivní překvapení na více úrovních. Za listopad reálné maloobchodní tržby vzrostly o 1,0 % m/m (+0,4 % m/m v říjnu), což byl nejen růst druhý měsíc v řadě, ale také nejvyšší meziměsíční nárůst za poslední 2 roky. V meziročním srovnání se maloobchodní tržby po roce a půl vrátily k růstu, když byly meziročně vyšší o 0,9 % (-1,6 % r/r v říjnu), což překonalo očekávání (oček. -1,6 % r/r). Pozitivní vyznění výsledků podpořilo i to, že rostly všechny kategorie napříč celým maloobchodem (potraviny, nepotravinářské zboží, pohonné hmoty). Tržby za nepotravinářské zboží vzrostly o 1,3 % r/r a pohonné hmoty o 3,7 % r/r. Solidním oživením aktivity prochází e-commerce, když prodeje přes internet opakovaně rostly tempem přes 5 % (+5,6 % r/r v listopadu; 5,2 % r/r v říjnu). Celkově výsledky maloobchodních tržeb podporují naše očekávání, že s poklesem inflace může přijít v letošním roce postupné oživení spotřebitelské poptávky domácností. Za celý rok 2023 maloobchodní tržby klesly asi o 4,3 % (-3,3 % r/r v roce 2022). Pro letošní rok očekáváme růst tržeb o 4-5 %.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.