Rozdílné hlasy z ČNB o směru měnové politiky

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Ve středu se v denním tisku nezávisle na sobě vyjádřili členové bankovní rady k dalšímu vývoji měnové politiky ČNB. Na jedné straně člen bankovní rady Vojtěch Benda spolu se svým poradcem Jakubem Matějů zdůraznili v článku pro deník Právo rostoucí inflační tlaky a následně potřebu dalšího razantního zvyšování sazeb. Vojtěch Benda patří v bankovní radě k největším jestřábům a opakovaně navrhoval vyšší zvyšování sazeb (již v červnu a srpnu). Naopak členové bankovní rady Oldřich Dědek a Aleš Michl v komentáři pro Mladou frontu Dnes vyzdvihli, že současnou zvýšenou inflaci táhnou hlavně globální nákladové tlaky, jako jsou rekordní ceny komodit a výpadky v dodávkách mikročipů. Dědek i Michl zdůraznili, že ČNB tyto vlivy nemůže ovlivnit. Celkově oba komentáře odráží rozdělení názoru uvnitř bankovní rady. Michl a Dědek opakovaně hlasovali proti jakémukoliv zvyšování sazeb, naopak většina bankovní rady zdůrazňuje, že inflaci táhnou již domácí vlivy a je zde tedy potřeba rychle zvyšovat sazby.

Očekáváme, že do konce roku se 2T repo sazba ČNB může zvýšit nad 2,00 % (nyní 1,50 %). Peněžní trh postupně počítá s variantou, že do června 2022 se sazby na peněžním trhu zvednou až na 3,5 %.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.