Rok 2021 byl super pro akcie. Co přinese 2022?

7-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Michal jako portfolio manažer spravuje dva akciové fondy, primárně řeší tedy akcie, prezentuje názory na investování a utváří pohled investiční společnosti na trh. Jeho práce je důležitá hlavně pro klienty, kterým se stará o majetek, ale samozřejmě také pro banku jako takovou. 


Rok 2021 byl super pro akcie. Co přinese 2022?

S přelomem roku se vždy bilancuje a hodnotí a z pohledu akciového trhu můžeme říci, že rok 2021 byl super rokem pro investory do akcií. Světové indexy hlavních trhů si připsaly mezi 15 % (německý Dax, britský FTSE o něco méně) a 28 % jako např. francouzský CAC či americké S&P (+27,56 %).


I dlouho opomíjená pražská burza zazářila, PX letos přidává +38 %, když hlavním tahounem se staly akcie společnosti ČEZ (+60 % za 2021). Kdo by na to vsadil na začátku ledna letošního roku, já se přiznám, že ne.

Na druhou stranu musíme říci, že to, že tolik vyrostly indexy, neznamená, že rostly všechny akcie. Typickým příkladem je pařížská burza, která si z hlavních trhů v Evropě připsala jedno z nejvyšších zhodnocení a zároveň hlavní tituly této burzy prošly rokem 2021 zcela rozdílně. Francouzská energetika EDF s nejvyšším podílem jaderných zdrojů v Evropě letos ztratila přes −20 %, naopak banka Société Générale hlásí letos zhodnocení zatím +76 %! Slušný masakr… A tak to nebylo jen v Paříži, ale vlastně všude. Prostě záleží na tom, co si koupíte. A tak tomu bude i v roce 2022, skoro bych řekl, že na tom bude záležet ještě více.

Po zakolísání v průběhu listopadu a v půlce prosince se akciové trhy vydaly opět cestou na sever. Musím říct, že mě ta jízda v posledních prosincových dnech až překvapila, když rozhodně ne všechno hraje akciím do karet. Obava z toho, jak bude Fed zvedat sazby v roce 2022, a zrychlený ústup  nákupu na dluhopisech jako by investory byly zapomenuty den poté, co je Fed oznámil. Pokračující vlna mutace covidu-19 omicron byla také vstřebána relativně rychle a až na výjimky (aerolinie, cestovní ruch) bez nějakých větších poklesů.

Inflace je zmiňována dnes a denně v médiích a také to s trhy nijak zásadně nehýbá. Asi je nadále mezi investory dostatek peněžních prostředků, připravených využít jakékoliv poklesy k doplnění portfolií. A zároveň co jiného v období zvýšené inflace kupovat než akcie. Jaké jiné instrumenty dokážou ochránit portfolio, když máme inflace mezi 5 až 7 %.

Přesto mi v hlavě pořád varovně bliká oranžová kontrolka a říká mi, nedávej všechno, co máš, do akcií, počkej si, jestli nějaký výkyv nepřijde… Možná je to jen negativní zkušenost z toho, jak rychle dokážou akciové trhy klesat a jak rychle umí za pár dní odmazat zisk, který budujete týdny, někdy i měsíce.

Spanilá jízda na ČEZu

K růstu v posledním měsíci se na domácím trhu připojil i ČEZ, a protože je to nejdůležitější titul pražské burzy, můžeme začít s ním. Spanilá jízda akcií ČEZu letos dostala nové grády s brutálně rostoucím kontraktem na elektřinu ve středoevropském regionu. Nová a nová maxima, nejdříve na rok 2022, teď už i na 2023, ukazují možný potenciál silného růstu zisku pro tyto roky a investoři si to uvědomují. Věřme, že ČEZ dokázal z těchto rostoucích cen kontraktů svými předprodeji vytěžit budoucí miliardy navíc a že se o ně s námi, akcionáři, rozdělí v dividendách za roky 2022 a 2023. Rok 2021 je mrtvý, předprodeje proběhly za daleko nižší cenu, zde trejdujeme budoucnost.

Nové ceny kontraktů na roky 2022 i 2023, které vidíme v posledních měsících na trhu s elektřinou, dávají ČEZu další potenciál, který ještě v jeho současné ceně není obsažen. Na druhou stranu, ten největší posun, kdy byl ČEZ vůči ostatním srovnatelným společnostem v sektoru podstřelen, již letos proběhl. Takže buďme skromní, nemůžeme v roce 2022 čekat takový růst jako letos, ale ceny mezi 900 až 1000 Kč za akcii bychom se příští rok dočkat mohli. Prosím, berte to jen jako můj odhad.

Zájem o bankovní tituly

Na pražské burze byly v popředí zájmu investorů i bankovní tituly. Také si odpracovaly svoje a z mého pohledu ještě díky růstu sazeb mohou kus prostoru nahoru nabídnout KB i Erste, dividendová politika bude atraktivní. Na druhou stranu jsme u bank skoro výše než na předcovidové úrovni, to je takové varovné blikátko.

Další zajímavé tituly

Po konsolidaci nad 500korunovou hranicí nabízí podle mého názoru na příští rok potenciál Česká zbrojovka. Pilulka pak má šanci jít výše s vidinou přeřazení na hlavní trh, pokud uspěje při zahraniční expanzi, ta ale své riziko také vždy nese.    

Jak si stojí evropské tituly

Pojďme se podívat do Evropy, na co my sázíme. Z mého pohledu jsou dva tituly, kde si myslím, že jejich férová cena je výrazně výše než současný trh – Volkswagen a Telefónica. Volkswagen po rallye na začátku letošního roku poměrně výrazně vyklesal zpět pod 180 eur za akcii, když obava z výrazně nižšího počtu vyrobených aut kvůli čipové krizi znervóznila velké množství investorů. Je potřeba říci, že poptávka je nadále silná, což je pozitivní – kvůli nižší výrobě mohou automobilky pracovat s daleko vyšší marží, než jsme byli v posledních letech zvyklí.

Čipová situace se bude zklidňovat jen postupně, ale bude. Sázím tak nadále na dobrá čísla, která VW předvede, a návrat výrazně výše nad 200eurovou hranici. K tomu možné uvedení výrobce sportovních vozů Porsche na veřejný trh, případně si ve své fantazii dokážu představit, že si podíl v této automobilce koupí Tesla, aby ke své top technologii dostala know-how, jak vyrobit kvalitně zpracovaná auta. To spojení by dávalo smysl i pro VW.

Španělská Telefónica ušla za letošní rok poměrně velký kus cesty, který není však rozhodně promítnut do její ceny. Podařilo se jí snížit zadlužení, vhodnou divesticí stabilizovat byznys v Latinské Americe, naopak je kritizována za neuspokojivý vývoj na domácím španělském trhu. Mně přijde nacenění tohoto giganta na zajímavé úrovni, navíc vyplácí atraktivní dividendu. Ale ano, není to dramaticky rostoucí byznys v desítkách procent ročně, jako vídáme v sektoru technologií. K tomu při výrazném nárůstu inflace nemusí být ani vysoká dividenda tolik atraktivní. Je však zajímavé, jak moc se analytici v hodnocení tohoto titulu liší, to jsem snad u tak velké společnosti nikde neviděl. Připomínám, že současná cena činí cca 3,90 EUR za akcii.

Skvostná americká jízda

Americké akcie letos opět předvedly skvostnou jízdu, opět dominovaly velké technologické společnosti, ale i zde byly velké rozdíly. Jestliže Google, resp. Alphabet, za letošek díky super číslům přidal +69 %, pak Facebook, při také velmi solidních číslech, deliveroval „jen“ +26 %.

Investoři jsou nemilosrdní

Jednoznačně se pak ukazuje, že investoři bedlivě sledují, jestli jsou společnosti schopny dostát výsledkům, které jsou očekávány trhem, a pokud ne, tak je tvrdě trestají. Ukážeme si to na společnosti IBM, která první dva kvartály dostála, resp. překonala, odhady analytiků na kvartálních číslech, ale poslední čtvrtletí odhadům nedokázala dostát a investoři ji tvrdě ztrestali. Pokles ceny byl opravdu masivní a docela dlouho trvalo, než se z toho akcie IBM alespoň trochu oklepaly.

A toto bude pokračovat. Vzdušné zámky a sliby, které se snaží nezarmoutit, ale kde „skutek utek“, již na investory platit nebude, a tak bude rok 2022 honem za kvalitou a oddělením zrna od plev. A tak je to de facto správně. To je šance třeba pro Facebook, který silně poroste a v monetizaci svých služeb má nadále potenciál. Ale takových firem je více, každý si tam může dosadit svého favorita.

Co jsme v posledních týdnech realizovali v portfoliích my? Nakoupili jsme tituly Twitter, Lamda, Facebook, SRUUF (ETF na uran), Airbnb, Metro, VW, Intel, Česká zbrojovka, Kyndryl a Eutelsat a prodali jsme Novavax, Apple, O2 CR, Jumbo, Sainsburry a Erste.

Co tedy dále s akciemi?

Nejsem tak velký optimista jako na začátku roku 2021. Moc dobře si uvědomuji rizika spojená s rostoucí inflací a možnými reakcemi centrálních bank na ni – především tedy Fedu. Na druhou stranu si myslím, že inflace je zde opravdu spíše přechodný jev, i když slovo přechodný se zprofanovalo a inflace může být přechodná po delší dobu. Ale zároveň se domnívám, že Fed trhy na růst sazeb připraví, bude jasně čitelný dopředu, na rozdíl od ukvapených akcí naší domácí centrální banky. Nechá prostě trh vstřebat to, že postupně sazby zvedne a zároveň to neudělá nějak brutálně rychle.

A tak to má být, trh nemá rád šokovou terapii, kterou nám ordinuje ČNB. Ne vždy prostě to, co nám ukazuje model, funguje v praxi. Vše je zasazeno v nějakém prostředí, za nějakých podmínek, to by mělo být zohledněno a to se v České republice neděje. Růst sazeb je zde tak rychlý, že to prostě poptávku a investice domácích firem a spotřebitelů ve srovnání se našimi nejbližšími soused podtrhne, a to prostě správně není. Je to můj názor, i když vím, že s ním řada lidí souhlasit nebude. Ale chce to trochu koukat na praxi a realitu.

Za mě tedy má smysl být nadále v akciích, je potřeba je vybírat selektivně. A když jsme u toho, tak na které nejvíce sázím já? Pro rok 2022 věřím těmto titulům: Airbnb, SRUUF, Facebook, VW, Teva, Lamda, Česká zbrojovka, ČEZ, Kyndryl, Intel a Vale.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.