Skripta a běžky

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
Jiří Ochetz



Skripta a běžky
#Trendy#Byznys

Na začátku prosince jsme odstartovali novou éru našeho byznysového modelu prostřednictvím projektu bydlení pro mladé. Do domu Comenius, který jsme postavili v Břevnově podle architektonického návrhu ateliéru KAAMA, se nastěhovali první nájemníci a přibývají další. Naší cílovou skupinou jsou mladí lidé z ekonomických, právních, stavebních nebo IT oborů. Tedy převážně těch, kterým náročnost studia umožňuje při škole pracovat anebo jsou těsně po absolutoriu. Podle ČSÚ je studentů s pravidelným příjmem přes 40 %. Absolvent, který nastupuje kariérní dráhu například v oblasti financí často pracuje mnohem více než 8 hodin denně, v osobních potřebách nepotřebuje o tolik více prostoru než v případě koleje, má vyšší příjmy a připlatí si za servis a komfort, kterým určitě není pokoj ve sdíleném bytě.



V  lokalitě na pomezí Větrníku a Petřin, tedy v tradiční oblasti pražských vysokoškolských kolejí, kde prožilo studentská léta už několik generací, jsme dokončili rezidenční projekt v segmentu, který se v Praze zatím rozvíjí. Podobných konceptů orientovaných na studenty je na trhu opravdu jen pár, o dalších už jsme ale od konkurence slyšeli. Že jsou pracující studenti zajímavou klientelou jsme si mimo jiné ověřili v průzkumu, který pro nás na míru zorganizoval Institut strategického investování při Vysoké škole ekonomické. Aby se v domě Comenius studentům generace Z a mileniálům dobře žilo (a co je pro ně dnes samozřejmostí), zařídili jsme zhruba polovinu ze všech 232 jednotek o dispozicích 1+kk až 3+kk nábytkem -  od předsíně, postelí a skříní až po jídelní stůl s barovými židlemi. Kuchyňský kout, pračka, myčka i lednička jsou jasná věc. Pracovní stůl, který je také součástí vybavení, byl nejčastěji požadovaným kusem nábytku, vyžadovalo ho 70 % z celkem 700 oslovených respondentů - studentů. Zajímavostí, která vyplynula z průzkumu bylo to, že ne všichni mladí ocení před vybraný nábytek, ale chtějí si vybavit celý byt podle sebe. Pro ně je právě ta druhá část nezařízených jednotek. I když to někdy byla legrace, tak bohudík společným kuchyňkám a sprchám na patře definitivně odzvonilo.


Mladá generace lpí méně na majetku, ale upřednostňuje vyvážený poměr mezi prací a volným časem. I v tom se náš dům Comenius potkává s jejich očekáváními. Dostupnost lokality byla od počátku pro náš projekt zásadní, zastávka autobusu je proto hned u domu a na tramvaj je to přes ulici. Cesta pěšky na metro Petřiny trvá 6 minut. Do supermarketu Lidl, který je v přízemí budovy, můžou seběhnout obyvatelé v bačkorách. Na procházku nebo běh je ideální Obora Hvězda a Ladronka, které jsou obě 10 minut od domu. Teď v zimě se tam dá navíc i běžkovat. A to chceš.


Zajištění pronájmů jsme nechali na externích profesionálech, přece jen naší hlavní aktivitou je pořád development. Díky spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze se do Comenia jako první stěhují (nejen) zahraniční studenti a doktorandi právě z fakult „zemědělky“ v Suchdole.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.