Makro: Inflace v květnu vyskočila na 16 %

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 



Inflace v květnu nečekaně zrychlila až na 16,0 % r/r (14,2 % v dubnu; oček. 15,2 %), což je nejvyšší úroveň od roku 1993. Vůči dubnu se spotřebitelské ceny zvýšily v průměru o 1,8 % m/m. Dominantním vlivem byl v květnu vysoký růst cen potravin (3,4 % m/m), které doplnilo další zvýšení cen energií v položce bydlení. Tyto 2 položky tvoří čtvrtinu celkové inflace. Ovšem i další položky vykazuji velmi vysoký růst cen a odráží výrazně zvýšené inflační tlaky v ekonomice. Zřetelnou ukázkou jsou ceny oděvů (23 % r/r) a také ceny v restauracích (23 % r/r).

Inflace by měla dál zrychlit a během léta kulminovat na úrovni 17-18 %. V druhé polovině roku by inflace měla pozvolna zpomalit, ale na konci roku by měla být stále kolem 14 %. Celoroční průměrnou inflaci čekáme téměř 14 % (3,8 % v roce 2021) a i v příštím roce kolem 6 procent. Zvýšený inflační výhled by měl ČNB vést na dalším zasedání (22. červen) k výraznému zvýšení sazeb (nyní 2T repo 5,75 %). Růst sazeb o 75 bodů je minimum a nelze vyloučit i růst o 150 bodů. ČNB může také zvýšit tlak na posílení koruny.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.