CSG: Obří akvizice zdvojnásobí tržby, CSG bude v munici mezi největšími výrobci na světě

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Pavel Ryska pracuje jako senior analytik v Research týmu, který patří do divize finančních trhů. Jádrem jeho práce je analýza hospodaření firem, které mají své akcie či dluhopisy na veřejném trhu, tedy burze.  



Český zbrojař CzechoSlovak Group (CSG), jehož dluhopisy CSG 8,00/2028 se obchodují na pražské burze, včera oznámil, že se dohodl na akvizici divize Sporting Products americké společnosti Vista Outdoor za 1,91 mld. USD, tj. 44,7 mld. Kč


Český zbrojař CzechoSlovak Group (CSG), jehož dluhopisy CSG 8,00/2028 se obchodují na pražské burze, včera oznámil, že se dohodl na akvizici divize Sporting Products americké společnosti Vista Outdoor za 1,91 mld. USD, tj. 44,7 mld. Kč. Divize Sporting Products, která sídlí v americké Minnesotě, je významným výrobcem malorážní munice a vlastní např. značky Remington, Federal či Alliant Powder. Tržby za fiskální rok končící v březnu 2023 činily 1,76 mld. USD (41,1 mld. Kč) a zisk před odpisy EBITDA činil 577 mil. USD (13,5 mld. Kč), přičemž mezi největší zakázky z poslední doby patří dodávka munice pro americkou armádu za 114 mil. USD. Není známo, jaký si koupená divize nese dluh, nicméně uvedená čísla naznačují, že transakce proběhla na relativně nízkém násobku P/EBITDA = 3,3 (vůči historickému zisku EBITDA za FY 2023). CSG letos uvedla, že při plné konsolidaci loni akvírované Fiocchi Munizioni by měla v r. 2022 tržby cca 34 mld. Kč a zisk EBITDA 7,4 mld. Při zahrnutí nové akvizice (a při vyloučení jiného růstu) by celkové tržby skupiny mohly přesahovat 75 mld. Kč a zisk EBITDA 21 mld. Kč. To by znamenalo, že se tržby skupiny více než zdvojnásobí a zisk EBITDA ztrojnásobí. Společnost dále uvedla, že se s nově oznámenou obří akvizicí stane jedním z největších výrobců munice na světě. Podle majitele a gen. ředitele CSG Michala Strnada jde navíc o největší akvizici provedenou českým subjektem v USA. Hlavní financující bankou transakce byla americká J.P. Morgan. Transakci ještě musí schválit valná hromada akcionářů Vista Outdoor a regulační orgány. CSG očekává její dokončení v r. 2024. Přestože nejsou známy detaily, zprávu zatím hodnotíme mírně pozitivně díky relativně nízkému transakčnímu násobku a potenciálním synergickým efektům mezi koupenou Sporting Products a již ovládanou Fiocchi Munizioni.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.