Cesta ke třem milionům. Spořením dekády, investicemi mnohem rychleji

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Cesta ke třem milionům. Spořením dekády, investicemi mnohem rychleji
#Trendy#Starosti

Investovat, nebo spořit? Češi z větší části zatím stále více spoléhají na spořící finanční produkty, ukázal exkluzivní průzkum o investiční gramotnosti. Nejvíce sázejí na spořící účty a termínované vklady. Ty přitom nedokážou prostředky zhodnotit a často ani nepokrývají inflaci, upozorňuje hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.


Spořící účty, stavební spoření a termínované vklady. To jsou nejčastější způsoby, jak Češi zhodnocují své peníze. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu investiční gramotnosti Čechů, který pro J&T Banku uskutečnila agentura Perfect Crowd. Z výsledků vyplývá, že celých 85 procent dotázaných využívá výhod spořících účtů. Nejčastějším investičním nástrojem jsou podílové fondy, které využívá necelých 40 procent populace.

Spořící účty nyní nabízejí zhodnocení prostředků zhruba o 5 procent, v dlouhodobé perspektivě však nepřesahuje dvě procenta. Dlouhodobá inflace však podle ekonomů je 2 procenta plus jedno procento přirozeného růstu. Spořící účty tak většinou nedokážou zabránit znehodnocování peněz.

„Dobře vidět to je na následující situaci. Pokud byste dali v roce 2017 na klasický spořící účet nebo termínovaný vklad, po šesti letech tam bude o něco víc než 1100 korun. Zhruba polovina toho zhodnocení nastala v posledním půlroce, kdy šly sazby nahoru. To však musíme porovnat s běžným spotřebním košem. A pokud toto uděláme, vyjde nám, že objem zboží, které bychom v roce 2017 pořídili za 1000 korun, bychom nyní pořídili za více než 1400 korun. Takže naše tisícovka ztratila hodnotu zhruba o 300 korun,“ vypočítává hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.


Kolik si odkládat?

O spoření a investicích tak panuje celá řada mýtů. Mýtus o spoření zní, že nám zhodnocuje majetek, což Petr Sklenář hravě vyvrátil. O investicích zase panuje mýtus, že člověk potřebuje obří sumu peněz, aby mělo smysl investovat.

„To je však nesmysl. Daleko lepší a důležitější je investovat pravidelně po nižších částkách,“ míní Sklenář. Tím totiž investor využívá jedné zásadní výhody – času a složeného úročení. Díky tomu tak stačí měsíčně odkládat daleko nižší částku, než by bylo třeba spořit, aby za 20 let došel střadatel ke stejné částce.

„Vezmeme-li cílovou částku ve výši 3 milionů korun, které chceme získat za 20 let. Připravili jsme několik scénářů, na kterých lze vidět výhody investic proti spoření. Abyste za 20 let měli 3 miliony korun, museli byste měsíčně spořit více než 10 tisíc korun. Abyste stejné částky ve stejném čase dosáhli prostřednictvím investic do akcií s průměrným výnosem 10 procent ročně, což je zcela realistické číslo, stačí vám odkládat méně než čtyři tisíce korun měsíčně,“ uvedl Martin Kujal z J&T Investiční společnosti.


Fondy rostou

Portfolio manažer fond J&T Opportunity Michal Semotan míní, že si tuto situaci uvědomuje čím dál více lidí. „Je to vidět na nárůstu investic prostřednictvím podílových fondů,“ ukazuje Semotan.

A data mu dávají zapravdu.

„Celkový objem majetku, investovaný přes členy asociace do investičních nástrojů, dosahoval k 31.3.2023 výše 2,029 bilionu korun. Domácnosti a instituce mají zainvestováno v domácích a zahraničních fondech kolektivního investování nabízených v České republice 780 miliard korun, což představuje nárůst oproti konci roku 2022 o 29 miliard korun,“ uvedla Asociace pro kapitálový trh ve své pravidelné kvartální zprávě.

„Na tomto růstu se podílel jak příznivý vývoj na finančních trzích, tak i příliv nových investic,“ dodala výkonná ředitelka AKAT Jana Brodani.


Více o tom, jak dosáhnout svého investičního cíle si můžete poslechnout zde


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.