Na investování se díváme jinak než velcí hráči

9-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Na investování se díváme jinak než velcí hráči

Najít mezi akciemi zajímavou investiční příležitost je čím dál tím těžší. Banky se již vrátily k předcovidovým úrovním, sektor e-commerce však pravděpodobně neřekl své poslední slovo. Které další tituly by mohly být pro investory zajímavé, se zamýšlí portfolio manažer Michal Semotan.


Jak vidíte situaci na trzích? Už na začátku roku se mluvilo o tom, že ceny akcií jsou vysoko. Od té doby dál vzrostly a burzovní indexy trhají rekordy.

V současné době není snadné najít na burzách atraktivní investiční příležitosti. Ale situace je, jaká je. Na trhu je hodně peněz, výnosy ostatní investičních instrumentů nejsou příliš atraktivní, a i proto se ceny akcií posouvají výš a výš.

Rozlišil bych dvě věci. Z krátkodobého pohledu může akciový trh udělat cokoliv. Ceny akcií mohou dále růst, ale může přijít i korekce, klidně i o 5 či 10 procent. Důvodem mohou být například obavy z vývoje inflace. Spouštěčem může být i riziko vyšších úrokových sazeb či omezování nákupu aktiv ze strany centrálních bank. I když podle mě například toto v Evropě kvůli ekonomickému vývoji a zadlužení jižních zemí nehrozí. Americký Fed ke zvýšení sazeb přistoupí, otázkou je kdy. Ale centrální bankéři nebudou chtít trhy ohrozit i vzhledem k tomu, že Joe Biden může dříve či později přistoupit ke zvyšování daní. Je možné, že ve výsledku nebude zvýšení daní nijak dramatické. Osobně si myslím, že mírné zvýšení by trh unesl.

Takže krátkodobě se může stát cokoliv, ale nemyslím, že by to ohrozilo býčí trend. Ovšem v horizontu například dvou let si myslím, že ceny akcií budou výš, než je tomu nyní. Takže dává smysl v akciích být i nadále.

Kde tedy nyní vidíte investiční příležitosti?

Vždy jsme se na investování dívali jinak než tzv. velcí hráči. Je těžké konkurovat velkým investičním společnostem s obrovským analytickým zázemím. Akcie těch největších firem v USA sleduje každý. Naše přidaná hodnota je v tom, že se zaměřujeme i na akcie, které nejsou zas až tak sledované, případně jsou někdy i méně likvidní. Proto vedle těch největších trhů investujeme i v regionu střední Evropy, ať už je to Praha, či Vídeň. Loni jsme se v našem fondu více zaměřili i na Řecko. Přestože je země součástí eurozóny, tak ocenění akcií nebylo vysoké a daly se najít zajímavé investiční příležitosti. Ale samozřejmě tyto trhy přinášejí i rizika. Například větší prodejní objednávky mohou způsobit větší kolísání kurzů. A člověk na to musí být připravený. Nebojíme se ani občas nakoupit ruské akcie obchodované v Londýně. Prostě se snažíme jít někdy proti trhu.

Nepouštíme se zase až tolik do technologických akcií, zejména pokud jde o menší firmy, které příliš neznám, respektive jejich byznysu nerozumím.

Takže pokud technologické tituly, tak hlavně ty největší firmy?

Přesně tak. V minulosti jsme měli v portfoliu například Google. Poté, co kurz akcií vyrostl, tak jsme jej prodali a místo něj pořídili do portfolia Apple, u kterého vidíme nyní větší prostor pro růst. Dlouhodobě držíme Facebook, který podle nás neřekl poslední slovo.

Podle čeho se rozhodujete, které akcie nakoupit? Díváte se na fundamenty či sledujete i vývoj ceny akcií? Případně jde o kombinaci fundamentální a technické analýzy?

Vždy je to kombinace. Rád se podívám na grafy a cenový vývoj. Je to pro mě hlavně podpora, protože nerad kupuju úplně nahoře. Někdy se tomu však nevyhnu. Základem jsou čísla o hospodaření a projekce toho, jak se budou vyvíjet do budoucna. Zda půjde o rostoucí byznys, který nebude zaostávat. Důležité je také udělat si analýzu daného sektoru, porovnat danou firmu s konkurencí a podívat se, zda daná firma určuje trendy, jestli je lídrem v nastavení cen. Protože taková firma pak může hýbat maržemi. Hodně sleduji i míru zadlužení a zejména v posledním roce je dobré pozorně sledovat sentiment na trhu, tedy co se lidem na burze líbí či nelíbí. Hlavně krátkodobě dokáže sentiment na trhu válcovat fundamenty.      

Svezl jste se na některých titulech díky sentimentu?

Ano. S příchodem covidu jsme dobře odhadli, že bude zájem o akcie logistických firem a také technologických společností. V období loňského března a dubna bylo vidět, že význam onlinu poroste. Takže jsme tehdy nakupovali do fondu akcie z technologického sektoru.

Jaký je váš investiční horizont?

Portfolio mám rozdělené na tři části. Základ tvoří dlouhodobé pozice, kde chceme dodržet investiční horizont v řádu let. Takže do této části vybíráme firmy podle jejich fundamentů a podle toho, zda nám přijdou zajímavě oceněné. Druhou a výrazně menší část portfolia tvoří firmy, u kterých vidím investiční příležitost, ale ne vždy je to zcela jednoznačné. Leckdy se snažím načasovat vstup do pozice, klidně i opakovaně, a pak sleduji vývoj ceny titulu. A třetí část portfolia vyplývá z toho, že jsem býval v minulosti klasický trader. Jde o nejmenší část fondu, kde se snažím krátkodobými obchody v řádu dnů či týdnů využít kolísání na trhu. U takovýchto obchodů nehrají fundamentu významnější roli.  

Jak vybíráte investice do fondu?

Ta základní práce je přímo na nás s tím, že se pravidelně scházíme a konzultujeme naše názory s analytiky J&T Banky. Vždy je dobré si vyslechnout různé úhly pohledu a doutvořit si názor. Máme také přístup ke kvalitním analýzám ať už od domácích, či zahraničních brokerů. Samozřejmě sledujeme i zpravodajství, například Bloomberg, CNBC či Patria, ale i sociální sítě, například Twitter. Pokud sledujete ty správné lidi, tak narazíte na investiční příležitosti, na které je dobré se minimálně podívat. A jsou tituly, které jsem následně díky tomu zařadil do portfolia.

Jsou nějaké konkrétní tituly z poslední doby, které vás zaujaly a které přibyly do portfolia?

Začal bych tím, že jsme v poslední době odprodali akcie farmaceutických firem Moderna a AstraZeneca, oba jsou i výrobci vakcín pro covidu. Naopak přibylo Airbnb. Je to má sázka na obnovu cestovního ruchu. V IPO nebylo kvůli obrovské poptávce možné akcie koupit. Následně cena vystřelila nahoru. Během jara a nových lockdownů kurz vyklesal a přišlo mi, že se dostal na úroveň, kdy je rozumné si akcie nakoupit. Navíc se cestování bude měnit. Lidé budou chtít méně bydlet v hotelech velkých řetězců a budou chtít naopak více soukromí. Takže očekávám dynamický růst tržeb a je to šance, jak na tomto trendu participovat.

Do portfolia přibyl také výrobce vakcín Novavax. Zaměřují se nejen na vakcínu proti covidu, ale i proti dalším nemocem. Společnost disponuje dostatkem hotovosti, a tak dokáže ustát i případné oddálení schválení vakcíny proti covidu. A pokud bude schválená, tak díky její vysoké účinnosti bude poptávka vysoká. To je jeden z titulů, který se do portfolia dostal díky tipu z Twitteru.

Kromě toho jsme trochu přikoupili akcie firmy Pilulka. Přijde mi, že sektor e-commerce bude v dalších letech kamenné obchody válcovat. A také jsme do portfolia zařadili akcie francouzské energetické společnosti EDF, která zaostávala za vývojem kurzu jiných elektrárenských firem v Evropě.

Není pro vás problémem, že velikost emise Pilulky na pražské burze je nízká?

To je bez diskuze. Z tohoto důvodu si nemůžu dovolit nakoupit do fondu větší počet akcií, protože kdyby teoreticky vyšla nějaká špatná zpráva, měl bych problém akcie odprodat. Takže investování je i o těchto věcech.

Kolik máte nyní firem v portfoliu?

Aktuálně pětadvacet, přičemž první desítka titulů tvoří více než polovinu fondu Mám raději, když je portfolio rozložené mezi menší počet titulů. Nechtěl bych spravovat takové, kde má každý titul váhu maximálně 2 až 3 procenta. Mám rád, když alespoň jedna či dvě akcie mají v portfoliu více než 10procentní zastoupení. Protože když už té investiční myšlence věříte, měli byste jí přisoudit v portfoliu patřičnou váhu. A pokud se nemýlíte, tak se to projeví pozitivně na zhodnocení fondu.

Který titulů má největší váhu?

Je to ČEZ. Váha akcií firmy v portfoliu je okolo 15 procent.

cs-850-2731-low.jpg

Kde vidíte příležitosti na pražské burze?

Pražská burza letos vyrostla poměrně dost na to, jakým byla otloukánkem. Ceny většiny akcií se vrátily dost nahoru. Například akcie ČEZu stále mají podle mě prostor pro další růst. Ale záviset to bude na vývoji elektřiny a dění okolo managementu a novým jaderným blokem. Jeho výstavba může hlavně zahraniční investory odrazovat, protože příliš nerozumí tomu, co se okolo děje.

Co se týče dalších titulů, tak aktivní mi na těchto úrovních přijde Avast. Také mi přijde zajímavá Česká zbrojovka, kde management odvedl kus práce. Dobrým krokem byl nákup Coltu – touto akvizicí skokově vyrostli a je to lepší, než kdyby v USA sami stavěli továrnu. Myslím, že cena akcie neodpovídá ještě tomu, kde budeme třeba za rok.

U akcií bank jsme se již vrátili k předcovidovým úrovním. Sazby jsou níž, ale budou se zvyšovat, což by mělo podpořit marže bank. Dá se čekat obnovení výplaty dividend, ale nejistotu může vnést případná další vlna pandemie. V současnosti máme dlouhou pozici pouze u akcií Komerční banky.

U Monety skončil investiční příběh ve chvíli, kdy byl ze strany PPF nabídnut odkup akcií. My jsme této příležitosti využili, protože ta cena nám přišla fér.

Jak se díváte na rozvíjející se trhy, například Čínu?

My jsme se tomu nikdy nebránili. V portfoliích jsme střídavě měli akcie hlavně velkých firem, jako jsou Alibaba, Tencent či Baidu. Trochu mě ke konci loňského roku vystresovalo dění okolo čínských akcií obchodovaných na amerických trzích, kdy došlo k delistování některých titulů. To vám na klidu nepřidá, i když jsem si v té chvíli nemyslel, že by vyřadili z obchodování například zrovna akcie Alibaby. Jsou to politická rozhodnutí, kterým nelze příliš předejít.

Ve fondu máte podíly Grayscale Bitcoin Trustu. Jak se díváte na investice do kryptoměn?

Strašně dlouho jsem o této věci přemýšlel. Ohledně kryptoměn jsem otočil svůj názor. Ještě na začátku roku jsem psal důvody, proč do bitcoinu investovat nebudu. Je těžké se tam dopočítat nějaké hodnoty, jako to můžete udělat u akcií. To mi vadilo, ale pak se z toho stal takový fenomén i investiční, že jsem si řekl, že nechci stát mimo dění. Přijde mi, že je bitcoin stále více akceptovaný finančními institucemi a investorským světem jako investiční nástroj. Ale nechci a ani si netroufnu investovat do ostatních, méně známých kryptoměn. Vybrali jsme jen bitcoin, a to ještě v omezeném množství.

Rozhovor vznikl pro deník E15.

Michal Semotan

Na starosti má správu akciových fondů J&T Opportunity CZK a J&T Dividend. V J&T Investiční společnosti působí od roku 2012. V letech 2004–2011 vedl obchodování na akciových trzích pro klienty J&T Banky.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.