Nastává dlouho očekávaný růst?

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
Jiří Ochetz



Nastává dlouho očekávaný růst?
#Trendy#Ekonomika

Na takto mnohoznačnou otázku se mě nedávno ptali redaktoři jednoho měsíčníku v souvislosti s naší developerskou činností. Vedle rostoucích jarních teplot je totiž zatím jisté jen to, že výkonnost české ekonomiky za celý minulý rok nerostla. A to konkrétně o 0,4 %.



Ani poslední kvartál roku 2023 se nerostlo. Ke dni uzávěrky bankovních novin nebyla ještě data za první čtvrtletí letošního roku k dispozici, takže těžko říct. Co ale rostlo (navzdory mediálně dychtěnému opaku) byly ceny rezidenčních nemovitostí. Jak ukazují data Real Indexu od společnosti Deloitte, vzestupnou trajektorii nabral trh s byty už koncem loňského roku. V posledním čtvrtletí ceny stouply mezikvartálně o 6,9 % na průměrných 95 000 korun za metr čtvereční, pokud jde o celé Česko. V Praze byl zaznamenán cenový růst o 6,5 % na 121 700 korun za čtvereční metr. Klesající trend tak vydržel zhruba rok – od třetího kvartálu 2022.

Nic pozitivního z hlediska dostupnosti bydlení nevěstí ani začátkem dubna zveřejněná data Českého statistického úřadu. Stavebnictví sice začalo v únoru znovu růst, a to meziročně o 3,6 %, což bylo nejrychlejší tempo od května 2022. Jenže tahounem růstu byly inženýrské stavby, zatímco pozemní výstavba meziročně klesla o 1,5 %. Bytů se začalo stavět jen 1 861, což byl oproti loňskému únoru propad o 47 %. V příštích měsících bychom se měli dočkat o něco málo nižších nákladů na financování skrze hypotéky, což snad povzbudí odloženou poptávku. Roli bude hrát také to, kdy lidé přestanou vzývat historické 2% sazby a přijmou novou realitu. Jenže na straně nabídky není moc kde brát.

Dlouhodobý deficit výstavby v řádu desítek tisíc bytů, zašmodrchaný povolovací proces, ale také odliv čerstvě dokončených bytů z nových projektů do institucionálního nájemního nebo investičního bydlení charakterizují dnešní stav. Na nějakou viditelnou změnu je několik čtvrtletí směšně krátká doba. Navíc v situaci, kdy jsme se stavebním zákonem nehnuli z místa. Co se dá tedy očekávat, je další růst cen a krachy rizikových developerských projektů, které dnes nikdo nepřevezme ani zadarmo. Není totiž růst jako růst.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.