Souhrn dění na finančních trzích v uplynulém týdnu

5-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.



Dění na světovém trhu

Předposlední listopadový týden byl významně, co se objemu obchodování týče, ovlivněn čtvrtečním svátkem Dne díkůvzdání v zámoří, který byl následován jen půldenním obchodováním v pátek. Tato situace znamenala velmi vlažné obchodování i ve zbytku světa. Zápis z posledního zasedání amerického FOMC se obešel bez výraznějších překvapení, což dále utvrdilo trh, že Fed již sazby zvyšovat nebude. Současně se zvýšilo očekávání na snižování sazeb, kde trh čeká již z více jak 25 % první snížení v březnu a z více jak 40 % v květnu. Tato očekávání se projevila i na tržních sazbách, kde výnos desetiletého amerického státního dluhopisu poklesl na 4,47 % z úrovní kolem 4,8 % před měsícem. Pozitivním faktorem nejen pro trhy bylo i dosažení dočasného klidu zbraní (4 dny) v pásmu Gazy, které začalo platit od pátečního rána. Pokračující pokles tržních sazeb a zklidňující se geopolitické napětí alespoň v pásmu Gazy se pozitivně projevily i na akciových indexech.

Konkrétně pak USA měřeno indexem S&P 500 zakončilo týden kolem 1 % v plusu, podobně na tom byla prostřednictvím EuroStoxx 600 také Evropa. Pražská burza mírně zaostávala a index PX si připsal „jen“ 0,2 % na 1 388 bodů.

 

Společnosti na BCPP

Na pražské burze pokračovala výsledková sezóna. Ve středu zveřejnila Kofola za 3Q zisk před odpisy EBITDA ve výši 555,9 mil. Kč (+20,3 % r/r) vs. oček. 517 mil. Kč. Meziroční růst byl umožněn jak vyššími tržbami (cenový efekt), tak poklesem nákladů na energie a plasty. Management zároveň zúžil výhled na celoroční zisk EBITDA z předchozího intervalu 1,20 – 1,25 mld. Kč na jeho horní okraj. V oddělené zprávě Kofola oznámila, že se dohodla na převzetí společnosti Pivovary CZ Group (značky Holba, Litovel a Zubr) za nezveřejněnou cenu. Kofola bude vlastnit 51 % společnosti a bude ji tím konsolidovat do svých výsledků. Akcie zareagovaly na zveřejněné informace pozitivně a se ziskem 4,1 % t/t (na 277 Kč) titul zaznamenal nejlepší výkonnost v rámci pražské burzy.

Ve čtvrtek reportoval Colt CZ Group za 9M23 meziroční 17% propad EBITDA na 1 935 mil. Kč (oček. 2 030 mil. Kč). Důvodem poklesu je pokračující kontrakce komerčního trhu v USA a posílení české koruny vůči americkému dolaru. Slabší výsledky se propsaly i do snížení výhledu. Management nově očekává tržby 15,2 – 15,5 mld. Kč (doposud 16,0 – 16,4 mld.) a upr. zisk EBITDA 3,0 – 3,3 mld. Kč (doposud 3,2 – 3,4 mld. Kč). Vedle výsledků Colt CZ v otevřeném dopise americké firmě Vista Outdoor navrhl spojení firem, což představuje konkurenční nabídku vůči oznámenému prodeji jednoho ze segmentů Visty (výroba munice) české skupině CSG.  Investoři reagovali na špatné výsledky výprodeji a titul zakončil týden se ztrátou 2,4 % t/t na úrovni 240 Kč.

Pojišťovna VIG (+1,75 % t/t na 640 Kč) oznámila dohodu o koupi 35% podílu v maďarské holdingové společnosti VIG Magyarország Befektelesi od státem vlastněné investiční společnosti Corvinus. Po dokončení transakce zvýší VIG svůj podíl z 55 na 90 %, Corvinus bude nadále držet zbývajících 10 %.

Společnost CPI Property Group (CPI PG) informovala, že představenstvo přijalo rezignaci Martina Němečka z postu generálního ředitele. Firma neuvedla konkrétní důvody odchodu, ale doplnila, že se Němeček po krátké pauze začne věnovat vybraným projektům skupiny s vysokou hodnotou. Novým generálním ředitelem byl jmenován David Greenbaum, který působil v roli finančního ředitele společnosti. V separátním oznámení společnost také oznámila nabídku na zpětný odkup akcií do výše 105 mil. ks, a to za cenu 0,932 EUR za akcii. Nabídka potrvá od 21. do 30. 11. 2023.

Nejvíce klesajícím titulem týdne bylo bez významnějších zpráv TMR (-5,1 % t/t na 560 Kč). Relativně nízká likvidita na titulu znamená vysokou volatilitu ceny akcií při jakékoliv výraznější nabídce či poptávce.

 

Výhled na příští týden

V posledním listopadovém týdnu se investoři zaměří na geopolitiku a převážení indexů MSCI. V pátek zahájený klid zbraní v pásmu Gazy by měl trvat prozatím čtyři dny a měly by probíhat výměny zajatců a proudit humanitární pomoc. Další vývoj situace pak může mít dopad na celkový sentiment na trzích. Vedle geopolitiky se trh zaměří na technické převážení indexů MSCI, které bude provedeno k čtvrtečnímu (30. 11.) závěru obchodování. S touto událostí je většinou spojen zvýšený objem obchodování a případně i volatilita. Celkově jsme na příští týden mírnými optimisty s tím, že v rámci převážení indexů MSCI již mohou investoři přistupovat k pozicování na příští rok. 

 

V Praze ve čtvrtek zveřejní pojišťovna VIG provozní data za 3Q. Neočekáváme žádnou výraznější změnu dosavadních trendů. Předepsané pojistné by mělo pokračovat v solidním růstu napříč všemi segmenty a ve většině regionů.

 

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na středeční druhý odhad HDP za 3Q, kde se čeká mírné upřesnění růstu na 5,0 % q/q (z dříve uváděných 4,9 % q/q), a páteční ISM průmyslu za listopad (oček. 47,7 po 46,7 bodech m/m). V Německu se zaměříme na středeční předběžná data za spotřebitelskou inflaci CPI za listopad (oček. 3,5 po 3,8 % r/r). V Číně bude ve čtvrtek zveřejněno listopadové PMI v průmyslu (oček. 49,6 po 49,5 bodu m/m) a ve službách (oček. 51,1 po 50,6 bodech m/m).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.