Oriens po Česku expandoval i do Německa

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Oriens po Česku expandoval i do Německa
#Příběhy#Úspěch#Byznys

Oriens je nezávislý soukromě vlastněný průmyslový holding se zaměřením na private equity investice v České republice, Maďarsku a na Slovensku. Nově vstoupil i na německý trh, kde koupil dalšího výrobce modulárních konstrukcí. Přeshraniční financování tohoto netradičního obchodu zajistila J&T Banka.

Investiční skupina působí v regionu střední a východní Evropy a investuje do různých oblastí podnikání, včetně modulárních staveb (Česko a Německo), maloobchodu s potravinami (Česko, Slovensko, Maďarsko a Chorvatsko) a obchodní automatizace (Česko, Slovensko a Maďarsko). 

V Česku se holding dlouhodobě zaměřoval na výrobce kontejnerů a modulárních staveb. Už v roce 2017 koupil Imecon, o dva roky později pak společnost Pegas Container se stejným zaměřením a v roce 2021 získal společnost Contimade podnikatele Kamila Kaisera, čímž se stal jedničkou na českém trhu modulárních staveb. Právě v té době poptávka po kontejnerech prudce vzrostla, neboť se během pandemie koronaviru využívaly například jako odběrová místa v nemocnicích.

V roce 2022 se Oriens rozhodl rozšířit stávající byznys v Česku koupí modulárního stavebního podniku v Německu, který se zaměřuje zejména na zdravotnickou výstavbu. Získal tak další produktové portfolio v tomto oboru. Sektor modulární výstavby v současnosti rychle expanduje, neboť poskytuje čistší, rychlejší a efektivnější způsob výstavby určitých typů budov při zachování kvality zděných a maltových konstrukcí.

Celé řešení v jednom balíčku

Najít řešení financování této akvizice bylo pro Oriens poměrně náročné, nakonec ho ale získal u J&T Banky. „Poskytli jsme seniorní akviziční úvěr německé akviziční straně klienta, včetně poskytnutí záručních linek na budoucí projekty, protože místní banky nebyly ochotny poskytovat klientům pod novým vlastníkem přímé záruky,“ popisuje Jozef Kovács, ředitel odboru Large Corporates.

Klient tak od české banky získal financování přeshraniční akvizice, jaké mu jiné banky nedokázaly poskytnout. Navíc dostal celé řešení v jednom balíčku – jak akviziční úvěr, tak záruční linku pro pokrytí zákaznických smluv. Mohl tak plynule pokračovat v businessu bez potřeby složitého vyjednávání garancí s německými bankami, které vyřešila J&T Banka.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.