Amazon a Meta jsou zpět na 100 dolarech

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
Tereza Jalůvková



Amazon a Meta jsou zpět na 100 dolarech

Obzvláště chmurný poslední říjnový týden zažily technologické společnosti, když své výsledky hospodaření na prahu recese zveřejňovalo hned několik technologických gigantů. Výjimkou se stal pouze Apple, který překonal očekávání analytiků na čistém zisku i tržbách a za poslední říjnový týden si připsal více než 4 %.

Ještě nedávno nepředstavitelnou úroveň 100 USD otestovaly hned dvě společnosti. Zatímco Amazon se pod touto hladinou ocitl jen na chvíli, když nízké ceny přilákaly kupce, mateřská společnost Facebooku Meta už sílu k návratu nad 100 USD po zveřejnění výsledků nenašla. Je možné, že dvouciferná cena se stane novým normálem. Základní investiční premisu „nízké P/E znamená nízký zájem investorů“ jsme tak mohli vidět v praxi. Zatímco u Amazonu investoři tolerují P/E přes 100, Metě nepomohla ani sleva v podobě P/E 9,25.

Důvodem jsou obavy investorů o finanční zdraví společnosti, která pálí hotovost rekordním tempem. CEO a zakladatel společnosti Mark Zuckerberg sice požádal o trpělivost s tím, že nové projekty přinesou výsledky v různých časových horizontech, a přislíbil, že se v dalším období zaměří na efektivnost a snižování nákladů. Výhled společnosti na čtvrté čtvrtletí a celý rok 2023 však přináší další růst celkových a kapitálových nákladů nad očekávání analytiků.

Kapitálové investice by se v roce 2023 měly zvýšit na 34 až 39 miliard USD oproti očekávaným 28,99 miliardám USD. Důvody tohoto prudkého navyšování nákladů jsou dva. Jednak konkurenční boj především se sociální sítí TikTok a jednak budování Metaverse, kde společnost vidí největší potenciál do budoucna. Právě druhý bod je trnem v oku řady investorů, kteří se obávají, že přemrštěné investice nepřinesou ve skutečnosti očekávané příjmy. Společnost kromě zmíněného nárůstu nákladů trápí pokles reklamních výdajů v souvislosti s možnou recesí a aktualizace ochrany osobních údajů pro iOS. Meta, která před šestnácti měsíci překonala 1 miliardu USD v tržní kapitalizaci a zařadila se mezi TOP 5 největších amerických společností, aktuálně s tržní kapitalizací kolem 270 miliard USD nedosahuje ani na TOP 20.

Zatímco Meta náklady navyšuje, Amazon se snaží přizpůsobit zhoršeným makroekonomickým podmínkám a náklady agresivněji snižuje napříč divizemi. Společnost se zbavuje skladových prostor, zastavila některé experimentální projekty a zmrazila nábory nových zaměstnanců. Kapitálové výdaje celkově Amazon v rozpočtu snížil o jednu třetinu, nicméně se snaží dle vyjádření CEO, aby dlouhodobé cíle nebyly zasaženy. Co se týče tržeb, tempo růstu klesá. Třetí čtvrtletí přineslo meziroční nárůst o 15 %, v následujícím, pro společnost hlavním čtvrtletí, se však čeká růst jen o 2 až 8 %. Pro investory však může být útěchou, že oproti svým konkurentům příjmy z reklamy rostou.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.