Národ sobě

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
Jiří Ochetz



Národ sobě
#Trendy#Byznys

Navzdory přetrvávajícím neduhům v podobě vysokých úroků a rizika recese (za sebe přidávám ještě dlouhodobě poddimenzovanou nabídku českého rezidenčního sektoru) vidí bankéři oslovení v průzkumu KPMG Property Lending Barometer 2023 budoucnost spíš optimisticky. Nutno dodat, že jejich optimismus roste a klesá v přímé vazbě na pohyb úrokových sazeb. Do průzkumu, který mapuje apetit bank financovat realitní sektor, se zapojilo 48 bank z deseti zemí CEE. Konkrétně banky v Česku stále považují reality z hlediska financování za jeden z nejdůležitějších sektorů.



Bankéři nejvíc preferovanými nemovitostmi v rámci střední a východní Evropy se podle KPMG staly logistické projekty, které tak (byť s malým odstupem) po letech předběhly rezidenční výstavbu. V Česku pak pomyslný bronz patří kancelářským projektům, za nimi je retail (obchodní centra a nákupní parky) a na chvostu hotelnictví. Pro naše velké multifunkční projekty Nový Rohan a Trio Brno, kde u obou máme převahu bytů, je to vlastně pořád ještě dobrá zpráva.

V Polsku a Maďarsku je na tom bankovní apetit financování rezidenčního sektoru a kanceláří téměř nastejno. Slovensko se liší v chuti financovat více retailu na úkor kanceláří. Ale třeba v Rumunsku je apetit na hotelové projekty o 20 % vyšší než na rezidence. Dovozuji, že je to díky popularitě a rostoucímu turismu v zemi, jejíž hotelová síť je stále velmi řídká. Zkrátka jiná země, jiný mrav.

Součástí průzkumu bylo také zmapování nároků na udržitelnost a všechna s tím související ESG  kritéria. Asi první velký a relevantní průzkum, který jsem na toto téma zaregistroval! Jestli se dají výsledky nazvat pozitivní, je k diskusi, ale zkušenost se zamítnutím úvěru jenom kvůli ESG kritériím má už dokonce pětina oslovených bankéřů. Stávající kancelářské budovy tak budou ještě rychleji zastarávat a poptávka po technologicky nejmodernějších exemplářích poroste. Tak nevím, jestli tohle je zrovna definice udržitelnosti.


Závěrečná část „Barometru“ nám do Česka přinesla jedno dost velké prvenství. Spočívá v největším objemu kapitálu investovaného do realitního sektoru v CEE. Podle analytiků KPMG je způsobené tím, že oproti minulým rokům firmy z Česka investovali v regionu stále stabilně (podíl 33 %), kdežto firmy z ostatních zemí svoje investice v regionu výrazně utlumily. V součtu ze všech CEE zemí tak do regionu doteklo pouhých 13 % kapitálu, z ostatních evropských zemí 22 % a ze Spojených států 7 %.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.