Míra inflace v květnu klesla na 2,6 % meziročně

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 


Míra inflace v květnu klesla na 2,6 % meziročně
#Trendy#Ekonomika

V květnu meziroční míra inflace klesla o 3 desetiny na 2,6 % r/r.  Šlo o mírně hlubší pokles, než se čekalo (oček. 2,8 %). Za poklesem míry inflace stály kolísavé ceny potravin a nápojů, když se v květnu částečně kompenzoval předchozí prudký nárůst cen z dubna. Z hlediska dlouhodobého trendu u inflace k žádné výraznější změně nedošlo.



2,6 %


Celkovou inflaci ovlivňují výkyvy cen potravin

V dubnu za razantním nárůstem míry inflace na 2,9 % r/r (z 2,0 % r/r v březnu) stály z velké časti ceny potravin a nápojů. Nyní se tento vliv částečně kompenzoval, když ceny potravin (-0,1 % m/m) za květen drobně poklesly a tím se opět prohloubil jejich meziroční pokles (-3,7 % r/r vs. -2,7 % r/r v dubnu). Tento vývoj u cen potravin odmazal z celkové inflace (2,6 % r/r) dvě desetiny a zbývající desetina připadla na podobně volatilní ceny nápojů a alkoholu. Jinak byl cenový vývoj v květnu relativně klidný, když se některé pohyby cen vzájemně kompenzovaly. Dokonce index spotřebitelských cen za květen zůstal úplně beze změny (0,0 % m/m).


Celkový obrázek se příliš nemění

I přes pokles míry inflace se celkový obrázek inflačního prostředí příliš nemění, protože výkyvy míry inflace způsobují jen kolísavé ceny jako jsou potraviny, či pohonné hmoty (v dubnu). Celkový cenový vývoj se výrazně zklidnil vůči předchozím třem rokům, ale stále zůstává mírně zvýšený. Zřetelným indikátorem je na jednu stranu stabilní, ale současně nadprůměrně zvýšený růst cen ve službách, který se drží v letošním roce stále nad 5 procenty (5,3 % r/r v květnu). Naplňuje se naše očekávání, že cesta k cenové stabilitě po předchozím inflačním šoku si vyžádá určitý čas. Pokud nyní odezní mimořádný vývoj u cen zboží (hlavně potraviny), tak se míra inflace v druhé polovině roku vrátí k úrovni 3 procent.

Pro letošní rok očekáváme průměrnou inflaci 2,6 % (10,7 % v roce 2023), což by byla nejnižší hodnota za posledních 6 let.


ČNB začne být víc opatrná

Vývoj inflace a předchozí snížení sazeb ze 7,00 % na 5,25 % nyní pravděpodobně povede centrální bankéře při dalším snižování sazeb k větší opatrnosti. Inflace se drží v horní úrovní tolerančního pásma a současně u služeb pokračuje zdražování tempem přes 5 procent. Rizikem je i pokračující vysoký růst med. Pro nejbližší zasedání (27. června) očekáváme snížení sazeb „jen“ o 25 bazických bodů na 5,00 % (nyní 5,25 %). Do konce roku očekáváme postupný pokles sazeb k úrovni 4 procent.


Devizový trh na výsledky inflace nereagoval, ale kvůli negativnímu sentimentu v regionu koruna k euru ráno oslabila téměř o 10 haléřů na 24,73 CZK/EUR.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.