Kybernetická bezpečnost jako průmysl budoucnosti. Kam lze investovat?

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Kybernetická bezpečnost jako průmysl budoucnosti. Kam lze investovat?
#Trendy#Starosti

Válka na Ukrajině zaměřila pozornost lidstva na tradiční hrozby. Kybernetické útoky přitom rostou stále rychleji a mění se podle technologických možností. Existuje investiční příležitost v oblasti cybersecurity? Jací jsou hlavní hráči na tomto trhu a kdo z nich je na burze? Jak se firmám daří a jak může situaci změnit umělá inteligence?


Kybernetická bezpečnost je jednou z oblastí, kterou podle odborníků čeká v následujících letech růst – a to růst významu, důležitosti, a pravděpodobně také ekonomický. Již v současnosti patří řada společností vyvíjejících nástroje pro cybersecurity k významným hráčům na poli technologického vývoje, jejich vliv však nejspíš ještě poroste, a to i díky nástupu umělé inteligence.

Česká republika a Slovensko patří k zemím, které jsou na tomto trhu velmi viditelné, a to již řadu desetiletí. Vznikli tu hned tři celosvětoví hráči, kteří se postupem času stali mimořádně vlivnými na poli kybernetické bezpečnosti. AVG a Avast se spojili a v roce 2022 nástupnickou společnost Avast koupil globální hráč NortonLifeLock, čímž vznikl kolos Gen Digital. Akcie Gen Digital přitom v současnosti patří k populárním dividendovým titulům a jejich cena postupně roste.

Třetím česko-slovenskou firmou je pak slovenský ESET. Ten založili v roce 1992 Miroslav Trnka, Peter Paško a Rudolf Hrubý, kteří nadále vlastní dvě třetiny společnosti. Zbytek akcií pak patří významným manažerům firmy.


Nebezpečí narůstá

Oblast kyberbezpečnosti byla na vzestupu zejména do začátku žhavé fáze války na Ukrajině. Do února roku 2022 si vlády uvědomovaly, že nepřátelské státy či subjekty vedou své boje nekonvenčními prostředky, zejména v digitální rovině. Mimořádným tempem narůstaly nejrůznější útoky na infrastrukturní sítě, na konkrétní cíle typu nemocnic či zpravodajských serverů.

Místní bezpečností složky identifikovaly rostoucí hrozby ze strany Ruska a Číny, například český Úřad pro kybernetickou bezpečnost mnohokrát upozornil na problémy spojené s užíváním sociální sítě TikTok.


Investiční šance?

Od ruské invaze na Ukrajinu tak začaly rapidně růst investice do obrany, primárně však do konvenčních prostředků, z čehož benefitují zejména zbrojní firmy.

Naopak poslední výsledky kyberbezpečnostních společností ukazují značné ochlazení poptávky. Pozorovat to můžeme například na akciích klíčových titulů, jako jsou Palo Alto Networks, Zscaler, CrowdStrike, Fortinet.

Řada z nich při výsledcích za poslední kvartál minulého roku odhadovala pokles tržeb, což vedlo k ochlazení růstu akcií, či dokonce k jejich propadu. To se nevyhnulo ani Gen Digital.

Přesto tyto tituly nabízely v posledních měsících solidní výnos. Například právě Gen Digital si za uplynulých 12 měsíců připsal růst o 35 procent, CrowdStrike dokonce za stejnou dobu posílil o téměř 150 procent.


Nástup AI

Pro toto odvětví nyní bude klíčové sledovat kromě standardních metrik také to, jak se jednotlivé společnosti popasují s nástupem umělé inteligence. Tu tyto firmy samozřejmě využívají dlouhá léta, nyní však budou muset reagovat na zcela nové hrozby, které masivně se šířící nástroje AI přinesou.

A navíc tu je také nebezpečí ze strany dalších technologických firem. Například Microsoft spustil svůj Copilot for Security, který je podle Microsoftu prvním nástrojem kybernetické bezpečnosti postaveným na širokém jazykovém modelu (takzvaném LLM). Pro veřejnost má být tento nástroj dostupný 1. dubna 2024.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.