Míra inflace v březnu zůstala na 2,0 % meziročně

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 


Míra inflace v březnu zůstala na 2,0 % meziročně
#Trendy#Ekonomika

V březnu meziroční míra inflace zůstala beze změny na 2,0 % r/r, což je mírně lepší výsledek, než se očekávalo (oček. 2,1 %). Březnovou inflaci ovlivnil další mimořádný pokles cen potravin a na druhé straně růst cen pohonných hmot a pokračující nadprůměrný růst cen ve službách.


Celkovou inflaci stahuje pokračující mimořádný pokles cen potravin

Ceny potravin poslední měsíce prochází historicky mimořádným vývojem. Za březen ceny potravin poklesly o 0,8 % m/m, což je nejhlubší pokles za březen za posledních 30 let, tj. v dostupné časové řadě. V meziročním srovnání byly ceny potravin nižší o 6,0 % (-4,8 % r/r v únoru), což je nejhlubší pokles cen potravin od roku 2009. Toto prohloubení poklesu cen potravin v březnu snížilo míru inflace opět o 0,2 procentního bodu, tj. bez propadu cen potravin by celková inflace v březnu jinak vzrostla. Celkově potraviny míru inflace snižovaly o výrazných 1,1 procentního bodu. Všechny ostatní položky spotřebního koše kromě potravin vykazují růst cen. To ukazuje na povahu současného inflačního vývoje, který zlepšuje mimořádný pokles cen potravin. Ovšem ceny potravin jsou ze své povahy velmi volatilní a v druhé polovině roku mohou mít přesně opačný vývoj.


Stabilizace pokračuje, ale stále nenastala

V březnu ceny v průměru vzrostly o 0,1 % m/m, když vedle poklesu cen potravin (-0,8 % m/m) naopak opět rostly ceny pohonných hmot (+1,6 % m/m) a v rámci dopravy výrazně zdražila dálniční známka (53 %). Současně dál nadprůměrně rostou ceny služeb, které své tempo růstu stále drží nad 5 procenty (5,4 % r/r v březnu; 5,2 % v únoru). Například ceny v restauracích rostou tempem 8 % a ani meziměsíční nárůsty nenaznačují výrazné zvolnění tempa.


Ceny služeb a varování pro měnovou politiku

Zpomalení inflace jde z velké části na vrub cen zboží (potravin), které poslední měsíce stagnují. Služby naopak zdražují tempem 5 procent. Zůstává riziko, že po odeznění přechodných vlivů u cen zboží se míra inflace v druhé polovině roku vrátí k úrovni 3 procent. Pro letošní rok očekáváme průměrnou inflaci 2,4 % (10,7 % v roce 2023), což by byla nejnižší hodnota za posledních 6 let.


Výsledky inflace povedou ČNB k dalšímu snižování úrokových sazeb. Pro nejbližší zasedání (2. května) je základní scénář další snížení sazeb o 50 bodů na 5,25 % (nyní 5,75 %). Během léta další pokles sazeb může zvolnit a na konci roku očekáváme sazby ČNB kolem 4 procent (2T repo). Proti rychlejšímu poklesu sazeb jde řada rizik včetně slabšího kurzu koruny a rychlejšího růstu cen služeb.

Trh přešel výsledky inflace bez větší reakce, koruna k euru se obchodovala těsně pod 25,4 CZK/EUR. 


Míra inflace v březnu zůstala na 2,0 % meziročně

Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.