S rozvojem umělé inteligence narůstá počet kybernetických útoků. Překoná CrowdStrike opět očekávání trhu?

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
Tereza Jalůvková



S rozvojem umělé inteligence narůstá počet kybernetických útoků. Překoná CrowdStrike opět očekávání trhu?
#Trendy#Ekonomika

Mohutný nárůst rozvoje umělé inteligence a jejího využití, přechod na cloud a neustále probíhající digitalizace s sebou přináší řadu úskalí. S rozšiřováním digitálního prostředí roste potřeba komplexních řešení kybernetické bezpečnosti. Výzkumná agentura Cybersecurity Ventures odhaduje, že v loňském roce globálním ekonomika díky kybernetickým útokům přišla o 8 bilionů dolarů, když v roce 2025 by se toto číslo mělo přehoupnout přes 10 bilionů dolarů.



To, co protivníkům dříve zabralo hodiny, se nyní zkrátilo na minuty a sekundy. Hlavním bojištěm kybernetických útoků je cloud. Umělá inteligence se pro útočníky stala jednoduchým nástrojem a řady útočníků se tak rozšiřují.

Lídrem v oblasti zajišťování kybernetické bezpečnosti je společnost CrowdStrike, jež poskytuje cloudovou AI-nativní  platformu Falcon, prostřednictvím které poskytuje cloudové zabezpečení, ochranu dat, zabezpečení koncových bodů, zpravodajství o hrozbách, ochranu identity a služby reakce na kybernetický útok. Platforma Falcon využívá strojové učení a analýzu chování pro detekci hrozeb a reakci na ně v reálném čase.

Společnost operuje po celém světě, počet jejich zákazníků rychle narůstá díky neustálé inovaci a využívání umělé inteligence. Nicméně v tak rychle se vyvíjejícím prostředí, jako je kybernetická bezpečnost, je každý den výzvou.

Co se týče hospodaření, ve čtvrtém čtvrtletí předešlého fiskálního roku vykázala společnost, která má sídlo v Texasu, opět silná čísla a poprvé se přehoupla do zisku. CrowdStrike reportoval zisk ve výši 53,7 milionu USD (20 centů na akcii). Ztráta za minulý rok činila 47,5 milionu USD. Analytici v průměru očekávali 12 centů na akcii.

Tržby vzrostly o 33 % na 845,3 milionu USD a překonaly tak očekávání 839,1 milionu USD.

V aktuálním čtvrtletí CrowdStrike očekává tržby mezi 902,2 milionu USD a 905,8 milionu USD. Upravený čistý zisk by měl dosáhnout 89 až 90 centů na akcii. Tedy lehce víc než očekával trh. Za celý fiskální rok pak společnost očekává tržby v rozmezí 3,925 USD a 3,989 miliardy USD s upraveným čistým ziskem 3,77 až 3,97 USD na akcii, tedy opět nad očekáváním trhu.

Kromě krátkodobého výhledu má CrowedStrike ambiciózní dlouhodobý cil, když v roce 2030 chce dosáhnout ročních opakujících se příjmů 10 miliard USD.

Společnost při uvedení výsledků hospodaření oznámila novou akvizici, jedná se o izraelský startup Flow Security specializující se na zabezpečení cloudových dat. CrowdStrike nezveřejnil kupní cenu, ale řekl, že nákup bude financován převážně v hotovosti, přičemž část bude doručena ve formě vlastního kapitálu.

Silné výsledky v závěrečném kvartálu přinutily řadu analytiků zvednout cílovou cenu. Ve většině případů se přehoupla přes 400 USD. Aktuální cena osciluje kolem 300 USD. Jen pro zajímavost, společnost vstupovala na burzu koncem roku 2019 s upisovací cenou 11 USD.

Z posledních novinek v rámci inovací v produktech je květnové představení cloudové inovace v oblasti detekce a reakce na hrozbu (CDR), kterou momentálně spouští na Microsoft Azure.

Aktuální výsledky hospodaření za první fiskální čtvrtletí v novém roce společnost oznámí 4. června.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.