Sázka na nejistotu

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Jan Jandák je trader J&T banky se zaměřením na sales trading a expert na akciové trhy. Přes dvacet let se věnuje obchodování s akciemi, dluhopisy a měnami. Ve své pozici každodenně komunikuje s retailovými klienty i finančními institucemi a exekuuje jejich objednávky.


Sázka na nejistotu

Vojenský konflikt na Ukrajině, rostoucí úrokové sazby, ceny energií na maximech, rekordní inflace, a americké akciové trhy jsou přesto jen několik procent (3,5 %) pod svými maximálními hodnotami.

Trhy jsou známé tím, že reagují s předstihem, v tuto chvíli se tváří, jakoby minimálně inflace měla klesat zpět ke 2%, tak jak to ještě před několika týdny (ve chvíli, kdy cenová hladina meziročně rostla o 4 až 5%) predikovala americká ministryně financí Janet Yellenová, svého času šéfka americké centrální banky.O několik týdnů později atakovala inflace v USA 8%.

Nechci teď spekulovat, jakým tempem v tomto roce porostou americké úrokové sazby.Podívejme se spíš na jeden z důležitých ekonomických indikátorů a tím je aktuální psychické rozpoložení amerického spotřebitele.

Akcie americké společnosti RH (dříve Restoration Hardware) ve středu poklesly o více než 8% po zveřejnění korporátních výsledků, ale zejména v reakci na komentáře CEO firmy na konferenčním hovoru s investory. Ředitel firmy, která prodává zboží a produkty pro vybavení domácnosti jako nábytek, osvětlení, bytový textil apod. byl v hodnocení posledních několika týdnů nezvykle negativní.

Přestože společnost vstupovala do nového roku optimisticky, od ruské invaze na Ukrajinu zaznamenala výrazný propad (více než 10%) v aktivitě klientů.

Spojitost s konfliktem na Ukrajině byla vcelku překvapivá, do této doby společnosti viděly rizika spíše na straně nabídky kvůli zpřetrhaným dodavatelským řetězcům, v tomto případě poprvé CEO retailové firmy zmínil klesající poptávku ze strany koncového spotřebitele.

Obavy z dopadu geopolitické nejistoty na chování spotřebitelů jsou na místě, zejména když ve stejnou chvíli na jejich rozhodování působí další negativní vlivy, a to hlavně donekonečna médii omílaná výše inflace, jakou současná generace nepamatuje, a tápe, jak s ní naložit.

Relativně pesimistický výhled vedení společnosti na nadcházející období CEO trochu drasticky ukončil přirovnáním současné situace ke známému filmu The Big Short (Sázka na nejistotu), konkrétně na scénu, kdy účastníci přednášky s investory sledují v úžasu na svých Blackberry telefonech dramatický propad akcií Bear Stearns, aby následně v panice hromadně prchli ze sálu zpět do svých kanceláří.

Na závěr se samozřejmě nabízí otázka, zda vedení společnosti vidí výraznou změnu v ekonomické aktivitě spotřebitelů, kterou zatím ostatní nevidí, nebo se jen snaží odvést pozornost od svých vlastních interních problémů a nefungujícího obchodního modelu firmy.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.