Start-upy v Česku zaměstnávají více lidí než zemědělství

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Start-upy v Česku zaměstnávají více lidí než zemědělství
#Trendy#Úspěch#Byznys#Ekonomika

Mladé dynamické firmy hledající inovativní řešení v různých oblastech. To jsou start-upy, kterým se v Česku mimořádně daří. A jsou také výrazným přispěvatelem k růstu tuzemské ekonomiky. Mohly by však pomáhat ještě více, kdyby jim v rozmachu nebránily nejrůznější komplikace. Které to jsou? A které úspěšné start-upy v Česku vznikly a vznikají? Odpovědi nabízí nejnovější díl pořadu J&T Banka Talks s předními odborníky z oboru.


V současnosti jde o jeden z největších paradoxů české ekonomiky. Start-upová scéna představuje již více než 4 procenta zaměstnanců, tedy například ve srovnání se zemědělstvím jde o dvojnásobek. Přesto se stát o tuto oblast téměř nezajímá, ignoruje její specifické potřeby i požadavky. Shodli se na tom hosté další epizody pořadu J&T Banka Talks Filip Mikschik, zakladatel a výkonný šéf StartupJobs, hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář a Martin Kešner, partner J&T Ventures.

„Tato scéna by potřebovala daleko větší flexibilitu v pracovně právních otázkách. Ale namísto toho Česko zavedlo mnohem přísnější podmínky pro dohodáře, kterým musíte například plánovat pevné služby a dovolenou,“ uvedl Filip Mikschik. Podle něj je pak pro mnoho firem smysluplnější outsourcovat řadu služeb, protože jim je asijští programátoři nabízejí za fixní poplatek a nikdo se nemusí trápit s byrokracií.


Nadprůměrné mzdy

I kvůli vytipování specifických potřeb této scény vznikl letošní Smart Market Report, na jehož přípravě se podílela J&T Banka ve spolupráci se StartupJobs a soutěží Vodafone Nápad roku.

„Velkým překvapením například může být, právě velikost této scény. Zaměstnává zhruba 150 tisíc lidí a na mzdách zde bylo v roce 2022 vyplaceno 117 miliard, což je výrazně více než v celém zemědělském sektoru. Mzdy v této oblasti jsou v průměru kolem 65 tisíc korun, zatímco průměrná mzda je přes 40 tisíc korun,“ připomíná hlavní ekonom Petr Sklenář.


Nejsou to jen ajťáci

Zajímavostí také je, že oproti obecně vžitým představám nepředstavují start-upy pouze malé technologické společnosti.

„Vidíme, že snaha vylepšit a zefektivnit postup je vlastní všem sektorům,“ říká Martin Kešner, který již v roce 2007 založil nejstarší startupovou soutěž - Vodafone Nápad roku a v současnosti působí na pozici Partnera v J&T Ventures.

A odpovídají tomu také data Smart Market Report 2024. Ukazuje se, že například mezi rokem 2022 a 2023 výrazně narostla start-upová aktivita v sektoru energetiky, který v té době zasáhla energetická krize. V uplynulé dekádě zase značně rostl sektor takzvaného fintechu, tedy start-upových aktivit v oblasti financí a pojišťovnictví. Stabilně se také daří start-upům ve zdravotnictví.


Praha, Brno, Ostrava

Naopak zcela v souladu s očekáváními se start-upová scéna rozprostírá napříč Českou republikou. Největší koncentraci najdeme v Praze a jejím okolí. Podle Smart Market Reportu tu sídlí až 2/3 všech tuzemských start-upů. Následuje Brno (zhruba šestina všech start-upů) a trojici uzavírá Ostrava.

„To však není žádné specifikum start-upové scény. Ta tak kopíruje podnikatelskou mapu České republiky, kde i tradiční a velké firmy jsou nejvíce zastoupeny právě v Praze a ve středních Čechách,“ dodává Petr Sklenář.


Jaké jsou nejúspěšnější české start-upy? Která firma dokázala za pouhé tři roky vyrůst z nuly na miliardové tržby? Jaké investiční příležitosti ve start-upech v současnosti existují? Poslechněte si nejnovější epizodu pořadu J&T Banka Talks ve svých oblíbených podcastových platformách.

Záznam najdete na Spotify, Apple podcasts, Google podcasts, nebo si stáhnětě jako mp3.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.