Vycházející investiční hvězda Mojmír Zálešák: Při práci ve fondu NextGen jsem se naučil nepanikařit

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Vycházející investiční hvězda Mojmír Zálešák: Při práci ve fondu NextGen jsem se naučil nepanikařit
#Trendy#Fondy#Příběhy

Magazín Forbes jej zařadil na svůj prestižní seznam 30 pod 30. Mojmír Zálešák se tak stává jednou z nových tváří nejmladší investorské generace. Po úspěchu na mezinárodní investiční soutěži a stáži v J&T se nyní se svými spolužáky podílí na růstu fondu NextGen a získává zkušenosti ve správě majetku od ostříleného Michala Semotana. Nyní navíc Mojmír končí střední školu a chystá se na univerzitu. Jakou roli budou hrát v jeho dalším životě investice?



Téměř půl roku jste členem investičního výboru fondu NextGen a de facto tak rozhodujete o investicích dalších investorů. Jaký vliv to na vás mělo?

Aktivně se snažím o to, aby tento tlak neovlivňoval můj pohled na trh a na jednotlivé investice jako takový. Každopádně je ale pravda, že jsem v mnoha případech mnohem obezřetnější, hlavně při analýzách menších volatilnějších firem. Své investiční myšlenky pečlivě konzultuji s ostatními členy výboru a informace, které se ke mně o daných firmách dostanou, se snažím prověřit z více zdrojů a úhlů pohledů.


Jak se fondu NextGen vlastně daří?

Momentálně se nacházíme na historickém maximu (+6,45 %), což považuji za úspěch, když bereme v potaz fakt, že jsme se až nedávno dostali přes 80% hranici zainvestovanosti a byli raněni eskapádou s Boeingem. Samozřejmě stále stíháme indexy typu S&P 500, jejichž ziskovost je momentálně za pomocí klasické stock-pickingové strategie velmi těžce dosažitelná. Naší strategii ale pevně věřím, stejně tak jako věřím naší schopnosti překonat stanovený interní benchmark, který zahrnuje i evropský trh.


Kterým investicím se dařilo?

Z větších a stabilizačních prvků našeho portfolia se rozhodně vyvedly investice do akcií gigantů typu Novo Nordisk (NVO), Alphabet (GOOG) či Amazon (AMZN). Podobně na tom prozatím je i mnoho našich riskantnějších a menších pozic jako Lantheus (LNTH), Itron (ITRI) či Leidos (LDOS), které na základě svých kvartálních výsledků zaznamenaly signifikantní cenové vzrůsty.


A co se naopak nepovedlo?

Co se týče nějakých nevydařených investic, tak prozatím vyčnívá pouze jedna, a to investice do Boeingu, s kterým jsou v posledních pár měsících spojeny negativní zprávy v rámci bezpečnosti a záhadných úmrtí „whistleblowerů“. Naštěstí jsme se investice ale zbavili již začátkem roku, a tím jsme výrazně minimalizovali potenciální ztrátu.


Jak se vám spolupracuje se spolužáky? Nenarušilo to nějak vaše vztahy?

Velmi dobře. Jsme parta dobrých přátel, a proto se nám mezi námi i s Michalem (Semotanem, který je portfolio manažerem fondu NextGen – pozn. red.) velmi dobře komunikuje a spolupracuje. Vše probíhá hladce a prozatím nedošlo k žádnému vážnému střetu, který by narušil naši harmonii.


Když zmiňujete Michala Semotana, jak se vám spolupracuje s ním?

Je to pro mě stále neuvěřitelné a za takovouto příležitost jsem neskutečně vděčný. Možnost nahlédnutí do zázemí a uvažování jednoho z nejlepších portfolio manažerů v ČR se zkrátka jen tak nevyskytne. Za tu krátkou dobu mě toho Michal naučil už opravdu mnoho a spolupracuje se s ním skvěle. Přistupuje k vám jako k rovnému a na nic si nehraje, dokáže uznat svou chybu a za chyby ostatních člověka neshazuje a snaží se ho namotivovat a pomoci. To jsou charakteristiky vůdce a správného manažera, který svůj tým dokáže dovézt do vysněného cíle, kam v J&T NextGen všichni míříme.


A co vás Michal naučil?

Pokud bych měl vyzdvihnout jednu dovednost, kterou jsem si od něj převzal, tak je to nepanikařit v případě nečekaného výkyvu opačným směrem, než si přejete. V takovýchto případech je nutné dobře zanalyzovat důvody vedoucí k podobnému výkyvu. Tak člověk dokáže nepodlehnout impulzivním a zbrklým myšlenkám a racionálně zhodnotit svou investiční tezi a zvážit, zda je vhodný čas na uzavření, snížení či případné navýšení dané pozice.


Proměnilo se vaše uvažování nad investováním jako takovým? A změnil jste nějak i vlastní soukromé investice?

Určitě jsem začal investovat globálněji. Kromě amerického trhu jsem na pravidelnější bázi začal sledovat vývoje evropských i asijských trhů, díky čemuž jsem narazil na řadu zajímavých investic, jež skončily buď ve fondu nebo v mém soukromém portfoliu.


Nyní končíte střední a míříte na vysokou školu. Kterou jste si vybral?

Finální výběr bohužel ještě neproběhl. Ve hře je stále Wharton, LSE, NYU a Bocconi, ale vše záleží na finálních výsledcích z IB maturity, které se dozvím začátkem července. Do té doby mi nezbývá nic jiného než urputně čekat a doufat.


A chtěl byste se věnovat investování profesionálně? A to soukromě, nebo i jako portfolio manažer nějaké investičky?

Určitě. V rámci soukromých investic se již momentálně začínám aktivněji a ve větší míře zapojovat i do rodinných investic a rád bych své dovednosti a znalosti dále rozvíjel v rámci nějaké stáže ve finančním sektoru během studia. Co se týče vzdálenější budoucnosti, ve finančním sektoru bych určitě rád zůstal, ale vždy jsem měl sen vybudovat i něco vlastního, tak uvidíme, kam mě nakonec vítr zavane.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.