ECB pravděpodobně zvýší úrokovou sazbu

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

Centrálním bodem tohoto týdne bude pravděpodobně čtvrteční zasedání Evropské centrální banky (ECB). Očekává se, že ECB zvýší svoji hlavní úrokovou sazbu o 50 bazických bodů ze 3,0 na 3,5 %, čímž bude reagovat především na přetrvávající vysokou inflaci v eurozóně.

„Jelikož samotné oznámení sazby zřejmě nepřinese překvapení, pozornost se stočí na následnou tiskovou konferenci šéfky Christine Lagardeové. ECB zřejmě zvýší svoji prognózu tzv. jádrové inflace, a část její rady proto bude tlačit na další zvýšení o 50 bazických bodů i v květnu. Lagardeová zřejmě naznačí, že bude potřeba dalšího výrazného zpřísnění měnové politiky. Investoři mohou tento výhled ECB předjímat, a být proto i před zasedáním ECB spíše opatrní.

Také na druhé straně oceánu může pokračovat další přizpůsobování cen akcií výhledu na vyšší úrokové sazby. „Z tohoto důvodu máme na akciové trhy v tomto týdnu spíše mírně nepříznivý výhled,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru finančních analýz.

Pokračuje výsledková sezóna 

V Evropě bude ještě doznívat výsledková sezóna za loňský rok. V tomto týdnu zveřejní hospodářské výsledky společnosti jako E.ON, Porsche, BMW či Vonovia.

Makroekonomický výhled

Z pohledu makrodat budou investoři v úterý sledovat spotřebitelskou inflaci v USA za únor, kde by mělo dojít k mírnému poklesu (oček. +6,0 % r/r vs. +6,4 % v lednu), a ve středu únorové maloobchodní tržby (oček. +0,1 % m/m po +3,0 % v lednu). Ve středu rovněž zveřejní čínské úřady únorovou průmyslovou výrobu (oček. +2,6 % r/r vs. +3,6 % v lednu) a maloobchodní tržby (oček. +3,5 % r/r vs. -0,2 % v lednu). Ve stejný den bude zveřejněna i průmyslová výroba v eurozóně za leden (oček. +0,3 % r/r vs. −1,7 % v prosinci).

V pátek se vrátí pozornost zpět do USA, kde budou investoři sledovat průmyslovou výrobu za únor (oček. +0,5 % m/m po 0,0 % v lednu) a spotřebitelskou důvěru za březen podle Univerzity v Michiganu (oček. 67 b., beze změny). Konečně v pátek bude také zveřejněno finální číslo o únorové CPI inflaci v eurozóně (oček. +8,5 % r/r), kde bude podstatné spíše její složení.



Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.