Investoři mohou být obezřetnější vůči rizikovým aktivům

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

V pondělí je v USA státní svátek, a finanční trhy tak zůstanou zavřené. Tato skutečnost ovlivní pondělní aktivitu i na ostatních trzích. Ve zbytku týdne se bude sledovat doznívající výsledková sezóna a zápis z posledního zasedání FOMC.

„Jak jsme již dříve avizovali, končící výsledková sezóna by již neměla významněji zasáhnout do celkového neutrálního vyznění. Samozřejmě dotčené společnosti mohou výrazněji reagovat na zveřejněná data. Připomenutí jestřábího vyznění posledního zasedání Fedu může na trh přinést nervozitu, která se může projevit v obezřetnosti investorů vůči rizikovým aktivům. Celkově tak očekáváme nervóznější obchodování především směrem ke středě, která může dále podpořit realizaci zisků,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na středeční zápis z posledního zasedání FOMC, který by měl zopakovat odhodlání centrálních bankéřů dále zvyšovat sazby a udržet je zvýšené po delší období, čtvrteční druhý odhad HDP za čtvrtý kvartál 2022 (oček. beze změny 2,9 % % q/q anualizovaně) a páteční data spotřebitelského sentimentu, měřeno univerzitou v Michiganu za únor (oček. beze změny 66,4 bodu m/m).

V Německu se zaměříme na úterní indexy ZEW, které by měly ukázat zlepšení jak ve vnímání současné situace, tak ve výhledu, středeční spotřebitelskou inflaci CPI za leden (beze změny 8,7 % r/r) a indexy IFO, které by měly vykázat zlepšení ve všech segmentech.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.