Investoři sledují zprávy z bankovního sektoru

2-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.


#Ekonomika

I pro tento týden bude hlavním sledovaným sektorem ten bankovní. Trh bude nervózní a bude sledovat, zda nedochází k panice u jiných bankovních domů. Sledovat se budou rovněž výnosové křivky u bankovních dluhopisů, které mohou indikovat zvýšené riziko budoucího financování u vybraných bank.

„Celkově jsme na příští týden nadále obezřetní a očekáváme volatilní obchodování s ohledem na další zprávy z bankovního sektoru,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru finančních analýz. 

Philip Morris oznámí výsledky

Na domácí scéně bude pokračovat výsledková sezóna. V úterý představí svá celoroční čísla Philip Morris ČR. Očekáván je 12,9% meziroční nárůst tržeb a 4,2% meziroční růst konsolidovaného čistého zisku na akcii (1336 Kč). Důvodem by měl být pokračující růst spotřeby bezdýmových produktů, vylepšení přeshraničních prodejů a zvýšení ostatních služeb. „Odhadujeme, že management navrhne hrubou dividendu ve výši 1350 Kč na akcii, což by představovalo 7,7% hrubý dividendový výnos,“ uvádí Milan Vaníček.

ČNB asi sazby nezvýší 

Ve středu bude zasedat ČNB. Změna sazeb se neočekává na 7,0 % (2T Repo). „Očekáváme potvrzení dosavadní rétoriky, která by měla potvrdit obranu domácí koruny v případě nutnosti. Současně očekáváme jistou obezřetnost u výhledu vzhledem k dosavadnímu dění v bankovním sektoru v USA a v Evropě a současně utvrzení, že domácí bankovní sektor je stabilní,“ dodává Vaníček.

Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na čtvrteční průběžná týdenní data z trhu práce a na páteční spotřebitelský sentiment měřený univerzitou v Michiganu za březen (oček. beze změny 63,4 bodu m/m). V Německu se soustředí na pondělní indexy IFO, které by měly vykázat téměř nulové změny za březen, a čtvrteční předběžná březnová data za spotřebitelskou inflaci CPI (oček. 7,3 po 8,7 % r/r).

V Číně budou v pátek zveřejněna data z PMI průmyslu za březen (oček. 51,8 po 52,6 bodu m/m) a PMI služeb za březen (oček. 54,3 po 56,3 bodu m/m).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.