Trh už od Fedu nečeká žádnou změnu úrokových sazeb

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Petr jako hlavní ekonom sleduje údaje z ekonomiky a finančních trhů, které následně analyzuje, prezentuje a komunikuje dále. Cílem jeho práce je co nejvíce zlepšit výchozí bod pro správné rozhodování o investicích a dalších krocích banky. 


#Ekonomika

V tomto týdnu představí v úterý svá čísla za první polovinu roku zbrojovka Colt CZ. Očekávány jsou tržby 6,68 mld. Kč (−5 % r/r) a zisk EBITDA 1,45 mld. Kč (−19 %). „Za poklesem je především slabý začátek roku, samotný druhý kvartál by měl již vykazovat výrazné zlepšení,“ říká hlavní ekonom Petr Sklenář.



Silná finanční úroveň zásluhou zisků ze swapových operací by pak měla vést k nárůstu upraveného čistého zisku o 10 % r/r na 1,3 mld. Kč. Investoři budou dále sledovat případné úpravy celoročního výhledu a informace o nových zakázkách.

Hlavní událostí nadcházejícího týdne bude středeční (20. 9.) zasedání americké centrální banky Fed. Trh už nečeká žádnou změnu úrokových sazeb (5,25–5,50 %), ale Fed si asi nechá otevřené dveře k dalšímu zvyšování sazeb a bude pokračovat ve snižování bilance tempem 95 mld. USD měsíčně. V zámoří pak budou zveřejněna pouze data z nemovitostního trhu (stavební povolení a prodeje domů).


Makroekonomický výhled 

Z hlediska makrodat bude trh sledovat v eurozóně detailní výsledky inflace v úterý a na závěr týdne indexy nákupních manažerů v průmyslu (oček. 44,0 bodů) a službách (oček. 47,7 bodu).

Ve čtvrtek zasedá britská Bank of England a trh očekává další zvýšení sazeb na 5,50 % ze současných 5,25 %.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.