Dosáhly již sazby v USA vrcholu?

2-minutové čtení
J&T specialista

#Ekonomika

Ani poslední celý květnový týden by neměl vybočit z relativně klidné nálady. Investoři budou sledovat končící výsledkovou sezónu za první kvartál 2023 a víkendový (19.–21. 5.) summit G7. Výsledková sezóna už bude důležitá jen pro dotčené tituly, ale celkové kladné vyznění již nezmění. Zasedání G7 by nemělo přinést výraznější informaci pro finanční trhy.

Výraznějším hybatelem investičních rozhodování tak může být spíše jen středeční zápis z posledního zasedání FOMC. To by mohlo více nastínit pohled bankéřů, zda jsou sazby v USA již na svém vrcholu, či dojde ještě k dalšímu zvýšení. Vyznění samotné tiskové konference bylo v tomto směru nejednoznačné. „Potvrzení vrcholu sazeb by mohlo být přijato trhy příznivě. Protikladem může být delší trvání aktuální úrovně sazeb, než se trh doposud domníval. Celkově bychom očekávali pohyb akciových indexů do strany,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

Ve čtvrtek zveřejní výsledky Colt CZ

Očekávají se EBITDA za první kvartál ve výši 754 mil. Kč (−21 % r/r). „Důvodem poklesu je korekce trhu v USA a pokles marže kvůli meziročně vyšším mzdám a růstu dalších nákladových položek. Očekáváme, že výsledky za první kvartál vyzní nepříznivě,“ predikuje Milan Vaníček. 

Pozvánka na valnou hromadu ČEZu

Do pátku 26. 5. by měla být zveřejněna pozvánka na valnou hromadu ČEZu, která se bude konat 26. 6. Investoři budou sledovat jakékoliv informace, které by se týkaly případných kroků majoritního vlastníka k restrukturalizaci společnosti. Mimo jiné se bude sledovat i možný protinávrh ohledně výše dividendy. Návrh managementu je 117 Kč/akcii (11,4% hrubý div. výnos).

Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na středeční zveřejnění zápisu z posledního zasedání FOMC, které by mělo potvrdit déle trvající výhled centrálních bankéřů na zvýšené úrokové sazby, páteční objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za duben (oček. −1,0 po +3,2 % m/m) a spotřebitelský sentiment dle univerzity v Michiganu na květen (oček. 58,0 po 57,7 bodech m/m). V Německu se soustředí na středeční indexy IFO, které by měly vykázat jen mírný pokles ve všech segmentech.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.