ČEZ: Ve hře o GasNet jsou stále dva zájemci

1-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Lávička je senior analytik finančních trhů, sleduje, co se na finančních trzích děje a zaměřuje se hlavně na sektory financí a energetiky. Součástí jeho práce je také připravování pravidelných informací pro klienty. 



Podle informací Hospodářských novin jedná finanční skupina Macquarie stále se dvěma zájemci o koupi 55% podílu ve společnosti GasNet. Kromě ČEZu je ve hře ještě investiční skupina CVC Capital Partners. Zatímco dříve byl ČEZ považován za favorita na koupi podílu, nyní jsou podle HN šance obou zájemců přinejmenším vyrovnané. Společnost GasNet provozuje distribuční síť na celém území České republiky s výjimkou Prahy (Pražská plynárenská) a Jihočeského kraje (EG.D patřící do skupiny E.ON) a vlastní 65 tisíc kilometrů plynovodů a obsluhuje více než 2,3 mil. zákazníků. Čistý zisk GasNet za rok 2022 dosáhl 1,89 mld. Kč (-35 % r/r) při tržbách 14,4 mld. Kč (-7 % r/r). Hodnota transakce by mohla ocenit celou firmu na střední až vyšší desítky miliard Kč. ČEZ v současné době provozuje distribuční síť pro dodávky elektřiny na většině území ČR (mimo Prahu a jižní část Čech a Moravy), doplnění portfolia i o distribuci plynu by tak mohlo být pro společnost ze strategického pohledu výhodné. Nicméně hodnocení transakce by záleželo na konečném ocenění.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.