Pravidelný týdenní komentář k trhu

6-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Milan Vaníček vede a koordinuje oddělení Research (výzkum finančních trhů), které se zamýšlí nad investičním výhledem a sestavuje investiční strategii, resp. zasazuje ji do očekávaného ekonomického a politického vývoje.



Dění na světovém trhu

Předposlední, pro zámoří o pondělí zkrácený, únorový týden se sledoval zápis z nedávného zasedání FOMC a výsledková sezóna v zámoří. Centrální bankéři USA v zápise z posledního zasedání FOMC potvrdili svůj více jestřábí postoj vůči měnové politice. V zápise uvedli, že budou více opatrní se zahájením cyklu snižování sazeb a vyčkají až se inflační vývoj stabilizuje a ukotví na, či pod požadovanou hranicí (2,0 %). S tím souvisí i posunutí očekávání trhu na první snížení úrokových sazeb Fedu až na červen (60% pravděpodobnost) v závislosti na průběžných makrodatech. Velké emoce přinesla opětovně výsledková sezóna v zámoří, která se blýskla zveřejněním čtvrtletních čísel společnosti NVIDIA, která je díky AI považována za aktuálně jeden z hlavních faktorů výsledkové sezóny. NVIDIA opětovně předvedla sadu velmi silných čísel, a i silnějšího výhledu. To firmu posunulo na tržní kapitalizaci ve výši 2 bil. USD, tedy na pomyslnou čtvrtou příčku celosvětově největších veřejně obchodovaných společností (za Microsoft, Apple a Saudi Arabian Oil). Především lepší výsledky v technologickém sektoru přinesly nákupní náladu na riziková aktiva a více jak nahradily obezřetnost z více jestřábího vyznění posledního zasedání FOMC. Konkrétně pak akciové indexy v USA měřeno indexem S&P 500 zakončily týden růstem o 1,4 % t/t (nová historická maxima). Evropa si prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 připsala 1,2 % t/t. Domácí index PX mírně pokulhával a připsal si „jen“ 0,2 % t/t na 1492,5 bodů (nejvýše od roku 2008).

 

Společnosti na BCPP

Erste Group Bank oznámila, že 16. února naplnila program zpětného odkupu akcií. Erste Group v rámci tohoto programu odkoupila 8,9 mil. kusů vlastních akcií (2,07 % všech vydaných akcií) za celkovou částku 300 mil. EUR, průměrná cena koupených akcií tak byla 33,8 EUR. Management již dříve indikoval, že bude využívat zpětný odkup akcií jako doplněk k řádné dividendě v případě, že neuvidí na trhu žádné významnější růstové příležitosti. Očekáváme, že banka při nejbližší možné příležitosti předloží nový návrh, který bude schvalovat valná hromada (22. května). Představenstvo Erste Group se souhlasem dozorčí rady rozhodlo o zrušení 8,9 mil. akcií získaných v rámci programu zpětného odkupu akcií. Akcie zakončila páteční seanci na 1001 Kč (beze změny t/t).

Photon Energy reportoval výsledky hospodaření za čtvrtý kvartál minulého roku. Tržby dosáhly 14,9 mil. EUR (-45 % r/r), EBITDA 357 tisíc. EUR (-75 % r/r) a čistá ztráta 4,8 mil. EUR. Finanční výkonnost byla negativně ovlivněna především nižšími cenami elektřiny a horším výsledkem z obchodování s komponenty pro fotovoltaické elektrárny. Objem vyrobené elektřiny vzrostl o 32 % r/r na 24,6 GWh, průměrná realizovaná cena pak propadla na 133 EUR/MWh (210 EUR ve 4Q 2022). Za celý minulý rok tržby ve výši 74,4 mil. EUR mírně zaostaly za několikrát sníženým výhledem managementu (75-80 mil. EUR) a EBITDA na úrovni 5,1 mil. EUR výrazně zaostala za výhledem 10 mil. EUR, který byl však podmíněn prodejem projektu fotovoltaické elektrárny v Polsku, ke kterému by mělo dojít až v Q1 či Q2 tohoto roku. Výhled pro tento rok management neoznámil. Titul zakončil týden na 48,5 Kč (-3,6 % t/t).

 

Společnost mmcité, jejíž akcie se od loňska obchodují na trhu Start pražské burzy, oznámila předběžné tržby za r. 2023 ve výši cca 1,2 mld. Kč, tj. +3,35 % r/r. Výrazně rychleji (+65 % r/r) rostl zisk před odpisy EBITDA, a to na předběžných 101 mil. Kč, tj. s marží 8,4 %. Kompletní auditované výsledky budou zveřejněny během 2. čtvrtletí. Pro letošní rok očekává vedení firmy růst tržeb o cca 4,2 % na 1,25 mld. Kč, ovšem zisk EBITDA by měl zůstat zhruba stejný na 101 mil. Kč. To implikuje mírný pokles marže na 8,1 %. Společnost neuvedla, jaké byly hlavní faktory výrazného nárůstu zisku EBITDA v loňském roce a z jakého důvodu by měl letos stagnovat. Titul zakončil pátek na 250 Kč (beze změny t/t).

 

Společnost JTPEG Financing CZ I, a.s. ve čtvrtek (22. 2. 2024) vydala dluhopisy JTPEG F.CZ 7,75/29. Dluhopisy mají nominál 10 tis. Kč v objemu 1 mld. Kč a ponesou kupón ve výši 7,75 % p.a., který bude vyplácen pololetně. Splatnost dluhopisů bude 22. 2. 2029. Ručitelem dluhopisů je JTPEG INVESTMENTS FUND I SICAV, a.s. Ručitel je fondem kvalifikovaných investorů, v jehož portfoliu aktiv jsou například akcie ČEZ, ProSiebenSat. 1 Media, dluhopisy Tatra Mountains Resorts, úvěry vůči JTPEG Croatia Investment a další. Dluhopisy budou obchodovány na pražské burze.

 

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze byl ČEZ (845 Kč, +2,8 % t/t). Na titulu se neobjevila žádná kurzotvorná informace, ale v tisku se opětovně objevil text naznačující možnosti budoucího řešení energetické koncepce v ČR včetně teoretických scénářů ovládnutí výrobních či části výrobních zdrojů firmy státem. Naopak nejvíce klesajícím titulem týdne bylo podruhé v řadě Primoco (-4,8 % t/t na 1000 Kč). Titul se obešel bez kurzotvorné informace, a tak docházelo k technickému vybírání zisků.

 

Výhled na příští týden

Poslední únorový týden bude relativně chudý na významnější informace, a tak bude trh sledovat dozvuk výsledkové sezóny za 4Q23 na obou stranách Atlantiku, makroekonomická data a čtvrteční technický faktor převážení indexů MSCI. Posledně jmenovaný faktor má tendenci přinášet na trh zvýšené objemy a volatilitu.

 

V příštím týdnu se na domácím parketu zaměříme na pokračující výsledkovou sezónu za 4Q23 a to čtvrteční Erste Group. Očekáváme čistý zisk na úrovni 677 mil. EUR (+31 % r/r), kde hlavním tahounem meziročního růstu zisku by měly být nadále vyšší úrokové výnosy a nízká tvorba opravných položek. Management by měl představit detailnější výhled na 2024, potvrdit dříve avizovanou výši hrubé dividendy 2,7 EUR/akcii (6,9% hrubý div. výnos) a další program zpětného odkupu akcií. Odkup vlastních akcií by mohl překvapit navýšením například na 500 mil. EUR (3 % tržní kapitalizace) vs. předchozích 300 mil. EUR. Současně v případě výhledu se může skrývat překvapení. Očekáváme, že i jen naplnění našich očekávání by se mělo pozitivně odrazit v zájmu o titul.

 

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na úterní objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za leden (oček. -5,0 po 0,0 % m/m) a páteční ISM průmyslu za únor (oček. 49,5 po 49,1 bodu m/m). V Číně se zaměříme na páteční PMI průmyslu za únor (oček. 49,1 po 49,2 bodu m/m) a PMI služeb za únor (oček. 50,8 po 50,7 bodu m/m). V Německu se bude sledovat čtvrteční předběžný údaj o spotřebitelské inflaci CPI za únor (oček. 2,6 po 2,9 % r/r).


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.