Neshody americké vlády mohou vést k vybírání zisků

2-minutové čtení
J&T specialista

#Ekonomika

Tento týden bude v USA zkrácený o pondělní svátek, což ovlivní pondělní aktivitu na obou stranách Atlantiku. Přelom května a června by měl opětovně vykazovat relativně klidné obchodování. Zájem investorů se bude upínat k makroekonomickým datům, kde v rámci USA bude nejsledovanější páteční výsledek měsíční zaměstnanosti. 

I tato data podpoří další spekulace na kroky centrálních bankéřů na červnovém zasedání (Fed 14. 6.). Dá se rovněž očekávat, že budou pokračovat jednání o navýšení tzv. dluhového stropu americké vlády.

„Nemožnost dosáhnout snadno kompromisního řešení vede ke zvýšené obezřetnosti investorů, kteří reagují na možný negativní scénář neschopnosti vlády USA dostát svým závazkům. Sice je tento scénář málo pravděpodobný, ale další prodlužování nalezení dohody může zvyšovat nervozitu na trhu. I z tohoto důvodu očekáváme, že případné neshody mezi americkými vládními činiteli v průběhu celého týdne by mohly vést k mírnému vybírání zisků na rizikových aktivech,“ říká Milan Vaníček, ředitel odboru analýz finančního trhu.

Není zřejmé, kdy by měl být tzv. X-den, kdy by výdaje měly narazit na dluhový strop, ale například J. Yellenová (ministryně financí) uvedla, že by to mělo být již 1. 6. 2023.

Solidní čísla u Kofoly

Kofola (1. 6. po trhu) zveřejní čísla za první kvartál. Predikován je meziroční růst tržeb okolo 10 %, a to díky zvýšení cen o 20 % k 1.1. Provozní zisk EBITDA by měl být solidní díky poklesu cen energií. Management by mohl zúžit roční výhled do horní poloviny, což by mohlo podpořit zájem investorů.

VIG bez překvapení 

Akcie VIG se budou v pondělí (29. 5.) naposledy obchodovat s nárokem na hrubou dividendu 1,3 EUR/akcii (5,1% hrubý dividendový výnos). Ve středu VIG zveřejní některá data k hospodaření za první kvartál. „Neočekáváme žádná překvapení, spíše se bude jednat o pozvolný růst odpovídající aktuální situaci. Samotná čísla by neměla být důvodem pro výraznější tržní reakci,“ uvádí Milan Vaníček.

Makroekonomický výhled 

Z makroekonomických zpráv se analytici zaměří v USA na čtvrteční ISM průmyslu za květen (oček. beze změny 47,1 bodu m/m) a páteční měsíční data z trhu práce za květen (oček. 188 po 253 tis. nových pracovních místech).

V Německu se soustředí na středeční spotřebitelskou inflaci CPI za květen (oček. 6,4 po 7,2 r/r) a čtvrteční maloobchodní tržby za duben (oček. +1,0 po −2,2 % m/m). V Číně se zaměří na středeční PMI průmyslu (oček. 49,5 po 49,2 bodech m/m) a služeb (oček. 55,0 po 56,4 bodech m/m) za květen.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.