J&T NextGen sází na budoucnost. Na jeho řízení se podílejí studenti Nového PORGU.

2-minutové čtení

Nově založený fond J&T NextGen se zaměřuje především na odvětví a technologie budoucnosti s cílem reflektovat rychle se měnící ekonomické prostředí. V jeho čele stojí vedle známého portfolio manažera Michala Semotana investiční výbor tvořený pěticí studentů pražského gymnázia Nový PORG, kteří si odnesli bronzovou medaili z prestižní celosvětové investiční soutěže, kterou pořádá americká Wharton School.

Globální fond s preferencí investic na americkém a evropském trhu počítá s rozložením svého portfolia v poměru 60 % amerických akcií, 20 % evropských akcií a 20 % dluhopisů. Investiční výbor ve složení Mojmír Zálešák, Jan Kubeš, Herbert Janda, Filip Hrubý, Jonáš Machurek, do něj vybírá investice tak, aby portfolio bylo dostatečně silné a odolné s ohledem na dlouhodobý růst a odpovídalo tak potřebám nadcházejících let.

„Aktivně sledujeme trendy, soustředíme se na potenciál využití umělé inteligence, kombinujeme fundamentální analýzu s využitím alternativních dat přístupných z různých, především amerických databází. Pro inspiraci se díváme třeba do portfolií širších pasivních fondů, kde si podle aktuálních informací vytipujeme potenciálně zajímavé firmy. Pak řešíme finanční hledisko, postavení na trhu, management. Díváme se také na alternativní data třeba v podobě přehledu vládních kontraktů. Následně hledáme fundamentální hodnotu akcie, přemýšlíme o produktu,“ odhaluje práci investičního výboru Mojmír Zálešák.

Co přináší spojení mladé investiční generace s ostříleným matadorem finančních trhů přibližuje Michal Semotan, portfolio manažer fondu: „Pánové nás v průběhu své letní stáže u nás přesvědčili, že stojí za to jim dát šanci v praxi. Pro mě osobně je přínos hlavně v novém pohledu na věc. Přeci jen se na trhu pohybuji již nějakou dobu, a ne vždy je bohatá zkušenost k užitku. Stává se mi třeba, že jsem k řadě věcí skeptický, protože jsem svázán s minulostí. To pánové nemají a jejich pohled je tak svěží a zcela jiný. A to je moc dobře. O všech investičních nápadech hlasujeme, rozhoduje většina, nicméně já, narozdíl od ostatních, mám právo veta.“

Smíšený otevřený podílový fond je určen široké veřejnosti s minimální investicí ve výši 300 Kč. Doporučený investiční horizont je 5 a více let. Fond je v nabídce nejen J&T BANKY, ale také dalších distribučních partnerů J&T Investiční společnosti – Amundi a Conseq.