Pražská Invalidovna otevřela dveře umění. Na výstavu zavítalo bezmála 8 000 návštěvníků a prodala se díla za 3,5 milionů korun

2-minutové čtení

Ve dnech 7. až 10. září proběhla výstava Art Index Pop-Up, kterou každé dva roky pořádá J&T Banka. Výstavu v atmosféře karlínské Invalidovny, která není veřejnosti obvykle přístupná, navštívilo téměř 8 000 návštěvníků. To je dvakrát více než za předešlý ročník. Na místě se prodalo 30 uměleckých děl v celkové hodnotě okolo 3,5 milionů korun. Nejvíce táhla díla Daniela Pitína, Igora Hosnedla, Josefa Bolfa nebo Krištofa Kintery. O pozornost návštěvníků ale neměla nouzi ani nejmladší generace umělců.

Rekordní návštěvnost v prostorech, kam se obvykle nepodíváte

Letošní ročník výstavy Art Index Pop-Up překvapil i samotné kurátorky. „Výstavu letos navštívilo bezmála 8 000 lidí, což je na české poměry opravdu nevídané číslo. Předčili jsme dokonce i vlastní očekávání, když na letošní výstavu přišlo dvakrát více návštěvníků než na minulý ročník,“ komentuje návštěvnost výstavy art specialistka J&T Banky Valérie Horváth a dále dodává: „Výstava letos přivítala opravdu rozmanitou skladbu návštěvníků všech věkových skupin, včetně celé řady školních skupin od mateřských po střední školy. Těší nás, že učitelé mají chuť seznámit své žáky s aktuální tvorbou českých umělců.” Zajímavé byly i reakce na letošní výběr prostor a děl: „Aktuálně sklízíme pozitivní reakce od odborné veřejnosti i od návštěvníků. Líbil se jim výběr děl, atmosféra prostor i přidaná hodnota zahrady Invalidovny, kde návštěvníci zůstávali a diskutovali o tom, co je na výstavě zaujalo, “ doplňuje Horváth.

Tahounem letos byla malba. Na některá díla se stála fronta

Přímo na místě se prodalo 30 děl, a to v celkové hodnotě bezmála 3,5 milionů korun. Nejedná se ale o konečné číslo, protože jednání o dalších prodejích stále probíhají. Není překvapením, že největší pozornost kupců si získala nejznámější jména, jako jsou například Krištof Kintera, Pavla Sceranková, Daniel Pitín či Josef Bolf. „Letos táhla především malba. Zájem o díla obzvlášť žádaných autorů v některých případech několikanásobně předčil nabízený počet uměleckých děl. Co nás ale opravdu mile překvapilo, byla míra pozornosti, kterou si získala tvorba té nejmladší generace umělců, na které se ostatně letošní kurátorský výběr částečně zaměřil. Konkrétně šlo například o Davida Krňanského, Marii Lukáčovou, zmiňovaného Igora Hosnedla nebo Pavlu Malinovou,“ uvádí další z kurátorek Štěpánka Veselská a dodává, že kromě tradičních maleb byly mezi zájemci populární i sochy a prostorové instalace.