J&T BANKA Art Index 2018: Stálice i nová jména

4-minutové čtení

Unikátní žebříček popisující vývoj současné výtvarné scény, J&T BANKA Art Index, již popáté připravila J&T Banka ve spolupráci s portálem Artplus.cz. Potenciální sběratelé a investoři zvažující nákup současného umění, tak mají opět možnost zorientovat se na současné výtvarné scéně a seznámit se s těmi, kteří se z více než dvou tisíc umělců dostali do první 100.

Aktuální výsledky J&T Banka Art Indexu znovu potvrdily na prvních příčkách Jiřího Kovandu a Evu Koťátkovou. V první desítce došlo k obměně jediného jména, na dalších příčkách jsme však svědky posunů o deset i více míst. Nově se do aktualizované stovky dostalo sedm umělců, což je víc než v předchozích čtyřech ročnících.

Jiří Kovanda figuruje na první příčce indexu od jeho první edice v roce 2014. I když Kovandův úspěch odráží to, že vystavuje v mezinárodním kontextu déle než kterýkoliv ze sledovaných umělců, rozhodně nežije jen z minulých úspěchů. „Loni se zúčastnil čtrnácti skupinových výstav v Česku i v zahraničí, mimo jiné v Singapuru, Záhřebu, Barceloně či Hamburku. Kdybychom zohlednili jen body získané v loňském roce, Jiří Kovanda by se umístil na druhé příčce,“ vysvětluje Jan Skřivánek, šéfredaktor portálu o trhu s uměním Artplus.cz, který index ve spolupráci s bankou připravuje.

Nejvíce bodů za výstavy si již třetí rok po sobě připsala Eva Koťátková. Pětatřicetiletá umělkyně je dnes mezinárodně nejúspěšnějším českým umělcem a zjevně ji nezpomalilo ani mateřství. Samostatné výstavy měla loni ve Vídni, Berlíně, Düsseldorfu a Kolíně nad Rýnem, skupinové pak v osmi dalších městech od Šanghaje a Jakarty po Athény a Budapešť. V aktuálním indexu je bodový rozdíl mezi Koťátkovou a Kovandou pouhých pět procent, před rokem to bylo jednou tolik. Dá se očekávat, že umělkyně svého někdejšího pedagoga z pražské AVU na první příčce brzy vystřídá.

Nováčkem v první desítce je Jakub Nepraš, který je jedním z nejvýraznějších mladých umělců pracujících v médiu videa a digitálně manipulovaného obrazu. Nepraš vytváří komplexní videoinstalace, které pracují s kontrastem mezi celkem a detailem. To, co na první pohled vypadá jako živá organická struktura, bývá abstraktním obrazem složeným ze záběrů aut či lidí na ulici. V prvním vydání indexu Jakub Nepraš figuroval na 25. místě, loni byl čtrnáctý. Stejně jako pro ostatní umělce v první desítce, potažmo v první dvacítce pro něj platí, že vystavuje nejen v České republice, ale i v zahraničí. Loni se účastnil skupinových výstav v Lisabonu a Lublani a samostatně vystavoval v Arnhemu v Nizozemí a v německém Stuttgartu. Zastupují jej galerie Waldburger Wouters v Bruselu a Arthobler v Curychu. V Česku je spojen s pražskou nekomerční Trafo Gallery, kterou před dvanácti lety pomáhal založit.

Kompletní přehled letošních výsledků na: www.jtbankaartindex.cz

 

O J&T Banka Art Indexu

J&T Banka Art Index je připravován každoročně od roku 2014. Jedná se o žebříček stovky umělců narozených po roce 1950, kteří jsou na výtvarné scéně nejvíce viditelní. „Naší snahou bylo dát do sběratelům do roku nástroj, který by jim pomohl v orientaci na výtvarné scéně. Index vychází z předpokladu, že vlastní hodnotu umění nelze objektivně změřit, že však lze posuzovat úspěšnost umělecké kariéry,“ vysvětluje Monika Veselá z J&T Banky. „Index zohledňuje účasti na výstavách a bienále, výtvarná ocenění, zastoupení galeriemi a další počiny, například knižní monografie či realizace ve veřejném prostoru,“ dodává.

Úspěchem je samotné umístění v zveřejňovaném top 100. První stovka představuje jen asi pět procent nejaktivnějších současných umělců narozených po roce 1950. Databáze Artplus.cz, která shromažďuje také údaje o aukčních prodejích, eviduje více než dva tisíce umělců, kteří spadají do této kategorie. Pro účely letošního J&T Banka Art Indexu bylo bodováno více než 900 výstav doma i v zahraničí, kterých se zúčastnilo přes 1100 umělců.

Dvě třetiny autorů v první stovce se narodily po roce 1970. Umělci narození v 70. letech zároveň představují početně nejsilnější skupinu (46 procent), na ostatní dekády připadá vždy necelá pětina jmen. Počet autorů narozených v 80. letech se během pěti let zvýšil z patnácti na dvaadvacet. Počet žen se ve stejném období snížil ze čtyřiadvaceti na dvacet, loni jich bylo jen osmnáct. Preferovaným médiem nadále zůstává malba, se kterou v nějaké formě pracují více než čtyři desítky umělců.

 

J&T Banka Art Indexu

ROČENKA ART+