Navigace

Vína Kolby a Reisten už sbírají významná ocenění

Společnost J&T od roku 2017 koupila na jižní Moravě dvě vinařství: Kolby a Reisten. Zvlášť v případě vinařství Kolby má ambiciózní plán na revitalizaci tamní unikátní vinice. „S produkcí míříme zejména na firemní klientelu. Naší říjnovou novinkou v nabídce je vynikající řada Kolby Selection 2018,“ říká Vlastimil Nešetřil z J&T Wine Holding.

Během loňského roku jste provedli ve spolupráci s odborníky z Mendelovy univerzity důkladnou analýzu půdních profilů vinice Kolby s cílem získat co nejpřesnější data pro následný projekt rekultivace vinice. Pro které kroky jste se rozhodli?

Na horní části vinohradu ponecháme stávající odrůdy Veltlínské zelené a Ryzlink vlašský a rekultivaci zaměříme na postupné podsazení a zahuštění vinice. Cílem je pěstovat na jednom hektaru zhruba 8 000 sazenic a zkombinovat kvalitní staré keře s novou výsadbou. Zahuštěný spon vytvoří konkurenční prostředí pro rostliny, které budou nuceny hluboce kořenit, a tím se v důsledku výrazně zlepší přísun vody i minerálních látek. Redukovaný výnos na hlavu v kombinaci s hustou, hluboce kořenící výsadbou dává předpoklad pro dostatečný výnos i velmi kvalitní surovinu.

Střední část vinice, kterou tvoří terasy s Ryzlinkem rýnským a Chardonnay a část vinice zvanou Cihelna, kde je Hibernal a Ryzlink rýnský, ponecháme, jak je.

Velký zásah se bude týkat spodní části vinohradu. Chceme se úplně zbavit Sauvignonu, kterému se na výsušné lokalitě dlouhodobě nedaří a chceme podstatně omezit i Modrý Portugal a Rulandské šedé. To vše ve prospěch nové výsadby Rulandského modrého, Cabernetu Sauvignon, Merlotu, Ryzlinku rýnského a Veltlínského zeleného, které by měly podle výsledku výzkumu na těchto místech dobře prosperovat.

Jak rychle tyto změny proběhnou?

Vinice budeme klučit postupně, abychom příliš negativně neovlivnili ekonomiku vinařství. Po vyklučení chceme nechat půdu alespoň čtyři roky odpočívat, dostat do ní organickou hmotu a až pak se pustíme do nové výsadby. Takže si na výsledky počkáme nějakých osm let.

Plánujete do budoucna ještě další zásahy do pěstovaných odrůd?

Do budoucna se chceme věnovat hlavně odrůdám, kterým Pouzdřanská step svědčí. Odrůdovou skladbu nechceme výrazně omezit, podle mého názoru je široké portfolio právě to, čím je moravské vinařství unikátní. Je však důležité pěstovat odrůdy, kterým se v dané poloze a podmínkách daří.

A co se týče sklepa?

Nejbližším cílem je výstavba suchého skladu, který bude sloužit oběma vinařstvím pro uskladnění lahví připravených k expedici. To znamená s etiketami, v kartonech a na paletách. V současné době je skladování složité a časově náročné. Časovými snímky jsme zjistili, že spojením procesů lahvování, etiketování, skládání vín do kartonů a na palety a umístěním do suchého skladu ušetříme ročně pracovní čas, který odpovídá ekvivalentu zhruba milionu korun. Podstatné je, že tento čas můžeme využít na důležitější činnosti, než je neustálá manipulace s koši a převážení lahví do sklepa a zpátky.

Další úpravy v obou vinařstvích se budou týkat vybudování nebo rozšíření prodejních a degustačních míst a také nových prostor pro uložení sudů. Vinifikace vyšší řady vín se bude v obou vinařstvích provádět částečně na sudech a k tomu chceme vytvořit i odpovídající podmínky. V Kolby jsme začali už ročníkem 2018 a vína vypadají velice slibně. Na podzim je uvedeme na trh.

Jakým způsobem budete víno prodávat? Vzhledem k objemu produkce se s ním asi v supermarketech nesetkáme.

Supermarkety představují potenciál, který jsme v minulosti už využili a budeme i dále využívat pro základní řadu vín Kolby. Reisten chceme držet mimo řetězce. Přijde mi, že se situace v některých obchodních řetězcích postupně mění. Začínají reagovat na stále náročnější zákazníky, k lepšímu se mění prostředí i nabídka, jak je to ostatně i v zahraničí. Zdá se, že hypermarkety mají o víno z moravských menších a středních vinařství zájem a budou se v jejich prospěch postupně zbavovat levných podřadných výrobků. Doufejme. Ale na benzinkách nás nenajdete.

Náš obchod bude i nadále postaven na našich obchodnících a jejich sítích přímých klientů nebo distributorů. V obchodní strategii obou vinařství pak vnímám dvě cesty rozvoje. Za prvé se chceme výrazně více zaměřit na korporátní klientelu. Vztahová síť skupiny J&T je obrovská. Nejedná se jen o naše společnosti, ale i firmy našich klientů a obchodních partnerů nebo naše dodavatele. K tomu je však potřeba tvrdá práce ve vinařství, jejímž výsledkem budou vína, která svou kvalitou naše partnery přesvědčí. Za druhé bychom rádi investovali do infrastruktury, která zajistí prodej vín přímo z vinařství. Uvažujeme o vybudování špičkového wine resortu, který propojí agroturistiku a vinařskou turistiku, relax a kvalitní služby.

Už máte představu, jak by mohl resort vypadat a kdo by jej pro vás vybudoval?

Wine resort bude složený ze tří částí: z pětihektarového pozemku naproti vinařství, budovy zámečku vedle vinařství a vinice Kolby. Tato tři místa propojená do funkčního celku pokryjí ubytování, jídlo, víno, relax, wellness i agroturistiku. Při výstavbě bychom určitě využili J&T Real Estate, minimálně pro koordinaci výstavby. Hotelový holding TMR by mohl celý resort provozovat, ale takto daleko zatím nejsme.

V jaké fázi projekt tedy zatím je?

Ladíme se na jednotné představě, řešíme nejvhodnější formu využití a definujeme, jaké bude portfolio nabízených služeb. Malujeme s architekty skici a vizualizace a projednáváme je s vlastníky. Zatím se zdá, že celý projekt rozdělíme na etapy, které budeme postupně spouštět. První klienty bychom mohli uvítat za pět let.

Nebojíte se odporu místních obyvatel, kteří třeba nestojí o velký příliv turistů do oblasti?

Nebudujeme kempový komplex pro stovky lidí, kapacitu odhadujeme na dvě stovky osob. Řadě lidí z okolí by měl wine resort přinést práci nebo jim případně pomoct v jejich podnikání. Navíc vinařství i všechny pozemky jsou na kraji vesnice, takže by s jeho umístěním neměl být problém.

Zmínil jste základní řadu vín, jak naložíte s těmi vyššími?

Vína z vyšší řady jsou a budou určena pro korporátní a privátní klienty a pro segment hotelů, restaurací a vinoték. V Kolby i Reistenu podstatně měníme přístup při výrobě těchto vín s jednoznačným cílem vyzdvihnout a zdůraznit specifický terroir viničních tratí. Do vyšší řady se dostanou pouze top odrůdy a velká péče a pozornost bude věnována práci na vinici a kvalitnímu zpracování suroviny, od zchlazení rmutu přes jeho maceraci a šetrné vylisování až po odkalení moštu. Vlastní vinifikace bude probíhat z části nebo zcela na dubových sudech. V Kolby letos zkoušíme osm šestisetlitrových sudů z francouzského a slavonského dubu, průběžně ochutnáváme vznikající vína a hledáme nejlepší variantu dřeva pro jednotlivé odrůdy. Slavonský dub zvýrazňuje kořenitost veltlínu, francouzský zase dodává jemnost vlašáku. Je to příjemná hra.

Jaký letos očekáváte výnos? Jsou pro vás tato čísla uspokojivá?

Vinice Kolby má výnosy nižší, pohybují se okolo 5 tun na hektaru. Nižší výnos je způsoben stářím vinice, vinohrad je vysázen v širokém sponu, kvůli stáří se často objevují výpadky. Produkce vinice sice stačí krýt potřeby vinařství, nicméně využití plochy vinice je třeba v budoucnu výrazně zlepšit, jak jsem uvedl výše.

Viniční tratě Reistenu, tedy Valtická, Pod Pálavou, U Božích muk, Slunný vrch a Nad Nesytem, jsou výsadby optimálního stáří a produktivity. Průměrný hektarový výnos očekáváme na úrovni 8 až 9 tun na hektar. Zhruba polovinu produkce prodáváme ve formě hroznů, po kterých je díky jejich původu z top poloh na Pálavě velká poptávka.

Už dokážete odhadnout kvalitu vína? Jsou mezi odrůdami někteří adepti na prémiové řady?

Vinobraní začalo před týdnem. Zatím nám v průběhu roku počasí celkem přálo, na rozdíl od loňska spadlo více vody a nebyla taková vedra. Ale září a říjen budou rozhodovat. Potřebujeme stabilní počasí, teplo a hlavně nesmí v delších etapách příliš pršet. Jinak začnou hrozny praskat, hnít a nastane problém.

Do prémiové řady bychom rádi zařadil rýňák i vlašák, jako jsme to udělali i v ročníku 2018, ale teď je na hodnocení ještě skutečně moc brzy...

Co připravujete na vánoční trh?

Během léta jsme na trh uvedli řadu Kolby Classic 2018. Měli jsme trochu zpoždění zaviněné tím, že jsme se ještě na poslední chvíli rozhodli změnit dodavatele etiket. Ale bylo to ku prospěchu.

Dvanáct měsíců po sklizni, tedy v říjnu, uvedeme na trh řadu Selection 2018, konkrétně vína odrůd Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Rulandské bílé, Veltlínské zelené a Tramín červený. První čtyři jmenované jsme částečně vyráběli na dubových sudech. S víny jsme interně spokojeni, ale jsme samozřejmě napnuti, jak bude trh reagovat.

Která vína byste doporučil firmám, jež jimi chtějí podarovat své zaměstnance nebo klienty? S čím zaručeně nešlápnou vedle?

Pokud by to mělo být víno, které je opravdu typické pro danou lokalitu a pro dané vinařství, tak bych v případě Kolby volil Ryzlink rýnský nebo Ryzlink vlašský ročníku 2017 z řady Selection. U Reistenu pak řadu Classic a vybral bych buď z burgundských odrůd Rulandské bílé, Rulandské šedé či Chardonnay, nebo z ryzlinků Ryzlink vlašský a Ryzlink rýnský a z ročníků 2016 a 2017.

Dokážete firmám zajistit i nějaké zážitky spojené s vínem?

Přímo ve vinařství je možné upořádat řízenou degustaci, projít si provoz, posedět ve vinotéce v Pouzdřanech nebo v degustační Stodole v Pavlově. Z Čech je to sice daleko, ale genius loci se nahradit nedá. Pro klienty z Prahy a okolí máme od minulého roku skvělou nabídku v podobě wine baru Kolby, který se nachází v Karlíně, v administrativním centru Rustonka. Jedná se o designový, velmi příjemný prostor zhruba pro 25 až 30 lidí. V nabídce je kompletní produktová řada vinařství Kolby i Reisten. Wine bar pak umí přímo na míru uspořádat menší akce spojené s vínem i jídlem – setkání s klienty, zaměstnanci, teambuildingy nebo třeba degustace. Zároveň wine bar funguje i jako podniková prodejna, takže pokud si lahev vína zákazník koupí a rovnou odnese, je cena stejná jako ve vinařství.

Zákazníci při výběru vín zohledňují, zda získala odborná ocenění. Už se můžete nějakými pochlubit?

Národních i mezinárodních ocenění byla v průběhu roku celá řada, uvedu jen poslední úspěch z Národní soutěže vín Mikulovské vinařské podoblasti. Obě vinařství získala shodně tři zlaté medaile a celkem 22 vín se nominovalo do finále Salonu vín ČR. Tohle nám udělalo velkou radost. Podle mě ale největší úspěch zaznamenal Ryzlink vlašský 2017 Selection z Kolby, který získal velkou zlatou medaili, vyhrál kategorii Ryzlinků vlašských a skočil na druhém místě za celkovým šampionem. A vyhrát mezi vlašáky na Pálavě, to už je fakt úspěch, který ale taky zavazuje do budoucna.