Navigace

Za vínem po Evropě

Charlie Chaplin řekl, že civilizovaní lidé směřují tam, kde zraje víno. Pokud se nyní za vínem nemůžete osobně vydat, nechte si ho přivézt. Přinášíme vám tipy na vína z celé Evropy, která stojí za to ochutnat.

ČESKÁ REPUBLIKA

sauvignon.jpg

 

Vinařství Kolby

Vinařství Kolby nově představuje nejvyšší řadu Premium. Její kvalita vychází již z práce ve vinici, kde se s nízkým výnosem a péčí v ekologickém duchu pěstují hrozny s nejlepším výrazem podmínek Pouzdřanské stepi a unikátního terroir viniční trati Kolby. Na základě detailní analýzy geologického podloží, půdního složení, mikroklima vinice i pěstitelských zkušeností byly do řady Premium vybrány odrůdy Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský.

Víno je po šetrném zpracování hroznů kvašeno a následně více než 12 měsíců školeno v sudech jemného zrna dubů ze střední Francie, což mu dodává prostor pro přirozený vývoj a získání osobitého charakteru. Po nalahvování víno zraje ve sklepích vinařství Kolby při konstantní teplotě 9 °C po dobu 12 měsíců.

E-shop už je v provozu

Od května je nově spuštěn e-shop, takže můžete nakupovat z pohodlí domova. Pro klienty J&T Banky nabízíme výhodnější cenu.

Náš tip

Výbornou pochoutkou k těmto vínům jsou 75% kachní Parfé Foie Gras, které vyrábí česká firma Husí játra F. Töpfer.

 

 

 

RAKOUSKO

rakousko-weingut-stand-krems-gruner-veltliner.jpg

Vinařství Weingut Stadt Krems

Vinařství Weingut Stadt Krems bylo založeno v roce 1452 v oblasti Kremstal, konkrétně ve městě Kremži. Jeho unikátností bezpochyby je, že již od počátku je v rukách městského lidu, kdy každý občan vlastní své procento a v případě nutnosti může hlasovat o budoucnosti vinařství. Hlavní slovo v rámci produkce však mají dva lidé, a to Fritz Miesbauer (enolog a CEO) a Franz-Josef Gansberger (sales & marketing).

Weingut Stadt Krems se zaměřuje především na produkci odrůdy Grüner Veltliner (Veltlínské zelené) a Riesling (Ryzlink rýnský), okrajově zde najdeme i další odrůdy. Jejich vína se prezentují lehkostí, svěžestí a jemností v chuti. Nalezne zde jak vína snadno pitelná, tak i více sofistikovaná, která se hodí pro odpočinkový večer.

 

Grüner Veltliner

Kultovní víno Grüner Veltliner Ried Wachtberg Erste Lage má plný, výrazný, aromatický styl. Pochází z prémiové vinice Ried Wachtberg s označením Erste Lage (nejvyšší regionální označení pro nejlepší vinice). Jeho barva je výrazně zlatavá, aroma mletého bílého pepře a chuť bohatá, která v ústech nekončí.

 

Náš tip

Skvělé víno pro odpočinek, jež zároveň perfektně doplní letní pokrmy, jako je zelený chřest se slaninou, případně grilovaná kambala.

   

NĚMECKO

nemecko-robert-weil-riesling.jpg

Vinařství Robert Weil

První zmínka o vinohradnictví Roberta Weila sahá již do roku 1867, kdy jako profesor němčiny vyučoval na Sorbonně v Paříži. Pronajaté vinice po brzkém úspěchu na mezinárodním poli vyměnil za vinice vlastní. Vinařství je situováno v městečku Kiedrich a okolní kopce patří k nejlepším polohám celého regionu Rheingau. 

V současnosti hospodaří pokračovatel tradice Wilhelm Weil na 90 hektarech vlastních vinic, kde celou plochu zabírá pouze odrůda Riesling. Sběr na vinici probíhá pouze ručně, ve sklepě se samozřejmě s hrozny zachází s největší opatrností a do vín se dostanou pouze nejlepší bobule. Weingut Robert Weil je ikonickým vinařstvím pro produkci odrůdy Riesling po celém světě. Jeho charakter je nezaměnitelný. 

 

Riesling Trocken

Vlajkovou lodí vinařství je Riesling Trocken Kiedrich Gräfenberg Grosses Gewächs. Pochází z nejlepší vinice v kategorii Grosse Lage (podobně jako označení Grand Cru ve Francii) s názvem Gräfenberg. Tento výrazný, plný styl Rieslingu zraje nejprve v nerezových tancích a následně ve 4000 litrových dubových sudech značky Stockinger.

 

Náš tip

Skvěle doprovodí tučné pokrmy, jako je křepelka s kořenovou zeleninou a bavorským knedlíkem, případně také bílý chřest s holandskou omáčkou.

 

ITÁLIE

italie-marchesi-di-gresy-martinenga.png

 

Vinařství Marchesi di Gresy

V Piemonte v obci Barbaresco se nachází magická vinice Martinenga o rozloze 11 hektarů amfiteatrového tvaru. Pod ní je do malebné krajiny zasazeno rodinné vinařství Marchesi  di Gresy, které v současnosti vede markýz Alberto Cisa Asinari di Gresy. V roce 1973 se rozhodl neprodávat hrozny z vlastních vinic místnímu družstvu a začít s jejich vlastní vinifikací a prodejem pod rodinným jménem.

Vinice Martinenga je jediné cru v Langhe, které má jednoho majitele (monopol) a je rozdělena na tři díly: Gaiun, Martinenga a Camp Gros, kde se rodí víno Barbaresco z odrůdy Nebbiolo jedinečného charakteru a noblesy.

Martinenga Barbaresco

Nejvýznamnějším zástupcem sklepa je Martinenga Barbaresco, DOCG, víno s aristokratickou elegancí. Na nose jsou tóny sladkého tabáku, kůže, koření s tóny červených bobulí a višní. Je bohaté, rubínové a skvěle vyvážené.

Náš tip

Ideálně se k němu hodí červená masa, pečeně, grilované steaky a pochutiny, jako je salám Milano nebo srnčí terina, dobrou seženete vždy ve Wine & Spirits Gallery shop.

 

 

italie-colterenzio-alto-adige-lr.jpg

Vinařství Colterenzio Alto Adige

Alto Adige (jižní Tyrolsko) je nejsevernější, nejmenší a nejextrémnější vinařskou oblastí Itálie. Najdete tu pouze 5 000 hektarů vinic na úpatí alpských a dolomitských masivů. Severní hranici tvoří třítisícovky, které zabraňují severním studeným větrům proudit do úrodných údolí. Alto Adige je oblast obrovské pestrosti. Vinice se nacházejí v nadmořské výšce od dvou set až po tisíc metrů. Výškové rozpětí, různé expozice vinic a půdní složení dávají místním vinařům širokou škálu možností od druhů vysázených odrůd révy po pestré styly vyráběných vín.

V roce 1960 založilo 28 vinohradníků nedaleko Bolzana ve vesničce Girlan vinařské družstvo Colterenzio (Schreckbichl). Další se později připojili a dnes 290 členů družstva obhospodařuje 300 hektarů nejlepších poloh oblasti. 

 

LR, Riserva

Víno LR, Riserva, DOC má silně slámově žlutou barvu a ovocný nádech exotických vůní. Na patře se víno prezentuje velkou strukturou a charakterem. Potenciál stárnutí je 8 až 10 let.

 

Náš tip

Výborně chutná s tvrdým sýrem Pecorrino Romano.

 

 

FRANCIE

francie-domaine-marc-roy-gevrey-chambertin.jpg

Vinařství Domaine Marc Roy

Toto malé rodinné vinařství v Gevrey Chambertin hospodaří na 4 hektarech vinic, které se podařilo v průběhu čtyř generací rodině získat. Alexandrine Roy, nadějná mladá enoložka, zpracovává hrozny výhradně z rodinných vinic – bílé Marsannay a červené Gevrey Chambertin. Péče o vinice je velice důkladná, splňuje, a dokonce překračuje požadavky pro produkci bio hroznů. Fermentace probíhá výhradně s přírodními kvasinkami, následné lisování je velmi jemné s cílem získat pouze perfektně vyzrálé, hebké třísloviny.

Jak sama Alexandrine popisuje styl svých vín? „Myslím, že produkuji vína tradičního stylu. Nesnažím se dělat super moderní a velmi koncentrovaná vína. Dávám přednost vínům, která jsou výrazem našeho terroir, našich hroznů a která ukážou charakter každého ročníku – to je ta jedinečná možnost, kterou my v Burgundsku máme.“  

Gevrey-Chambertin Clos Prieur 

Červené víno Gevrey-Chambertin Clos Prieur se vyznačuje svěžím aroma po třešních, malinách a černém čaji. Má středně plné tělo a pevnou texturu. Jeho výraznější třísloviny podtrhují ovocný charakter vína, který se dále rozvíjí do elegantního závěru. Tradiční odrůdy Pinot noir získává v tomto víně absolutní noblesu a právem patří k nejlepším v regionu.

Náš tip

Najděte si na Internetu recept od Romana Pauluse a zkuste si k tomu uvařit jeho vyhlášené hovězí po burgundsku.

 

 

francie-christian-moreau-chablis-grand-cru2.jpg

 

Vinařství Christian Moreau

Historie vinařství začíná už v roce 1814. V 70. letech 20. století je společnost plnohodnotnou čistě vinařskou firmou produkující ta nejlepší možná vína z vinic v kategoriích AOC, 1er Cru a Grand Cru.

 

Chablis Grand Cru Les Clos

Víno Chablis Grand Cru Les Clos je ze 100% z odrůdy Chardonnay. Jeho jemná a výrazně minerální chuť je typická pro region Chablis, avšak bohatost jeho aroma dodává absolutní noblesu. V nerezových tancích zraje 65 % vína a zbylých 35 % na tradičních francouzských sudech typu barrique po dobu 12 měsíců. Sběr probíhá výhradně ručně. Toto Chablis má potenciál k archivaci až 40 let.

 

Náš tip

Kombinací s ústřicemi neuděláte chybu. Kdo si nepotrpí na dary moře, může zvolit 12ti měsíční horský sýr Comté.

 

 

francie-chateau-billecart-salmon-champagne-cuvee.jpg

Vinařství Billecart – Salmon

Vinařství sídlí v srdci regionu Champagne ve vesničce Mareuil-sur-Aÿ na břehu řeky Marny. Špičková kvalita byla mottem rodiny Billecart-Salmon již od samého založení v roce 1818. Stávající management je sedmou generací rodu a zaručuje pokračování tradic jeho předků.

Celková plocha vinic má přes 270 hektarů. Z lisování se používá pouze jeho nejkvalitnější část – cuvée. V posledních letech stoupá podíl kvašených vín na sudech a také významně narostl podíl rezervních vín v neročníkových cuvée. 

 

Champagne Billecart-Salmon

První ročník Champagne Billecart-Salmon Cuvée Nicolas Francois byl vyroben v roce 1964, je věnován zakladateli vinařství, a proto nese jeho jméno. Champagne je složeno z 60 % odrůdy Pinot noir a 40 % Chardonnay. Zraje minimálně 10 let na kalech a jeho potenciál ke skladování je téměř „nesmrtelný“.

 

Náš tip

Vychutnáte si ho určitě se sýrem Langres nebo klasikou v podobě foie gras.

 

 

ŠPANĚLSKO

dof.jpg

 

Vinařství Álvaro Palacios

Álvaro Palacios je vinař, který se etabloval ve španělském regionu Priorat, Bierzo a Rioja. Jeho červená vína se ihned stala populárními nejen ve Španělsku, ale po celém světě. Jeho precizní práce na vinici odráží v každém víně jeho terroir a práce se sudy. Hlavními odrůdami, které vinařství zpracovává, jsou Garnacha, Cariñena a Tempranillo.

 

Finca Dofí

Víno Finca Dofí prezentuje unikátní terroir vinice Dofí. Bohatá, výrazná aromatika tmavého lesního ovoce doplňuje sametová tříslovina s chutí pepře a tmavé čokolády.

 

Náš tip

Víno je skvělým doprovodem pro pečená masa ze zvěřiny. Další vhodnou lahůdkovou kombinaci představuje šunka Jamón Ibérico Gran Reserva nebo ovčí sýr Manchego Anejo.