Umění ve veřejném prostoru a nový ředitel UMPRUM

3-minutové čtení
J&T specialista
sdílení

Valérie Horváth vystudovala dějiny umění na FF UK a Arts Management na VŠE, část studia strávila ve francouzském Dijonu. Působila v soukromých galeriích, naposledy spolupracovala se dvěma významnými sklářskými značkami.


Umění ve veřejném prostoru a nový ředitel UMPRUM
#Umění

Tento týden přináším novinky ryze československé. Veřejný prostor hlavních měst obou zemí se rozrostl o další umění: v Bratislavě byla zrekonstruována dlouho chátrající fontána Družba a v pražských Vysočanech byla nainstalována socha umělecké dvojice Davida Böhma a Jiřího Franty. Nová výstava v Galerii Rudolfinum poprvé v historii instituce vystavuje jednu jedinou instalaci a hned naproti, v Uměleckoprůmyslovém muzeu, budou mít nového ředitele. Nevynechám ani náhled do výsledků letošního J&T Banka Art Reportu. Tentokrát se podíváme na to, proč Češi nakupují umění. 


Nový ředitel UPM

Umělecko-průmyslové muzeum v Praze bude mít po více než 30 letech nového ředitele. Stane se jím Radim Vondráček, dosavadní letitý pracovník UPM, který v posledních letech vedl jeho sbírky a výzkum. Na pozici ředitele ho vybral ministr kultury na základě výběrového řízení, v němž Vondráček čelil šesti dalším kandidátům. Ve funkci nahradí Helenu Koenigsmarkovou, která stála v čele muzea od roku 1990 a k letošnímu listopadu odchází na vlastní žádost.

Zrekonstruovaná fontána Družba v Bratislavě

Fontána Družba na bratislavském Náměstí svobody se dočkala rozsáhlé rekonstrukce. Největší fontána na Slovensku s monumentálním průměrem 45 metrů vznikla v roce 1980 podle návrhu sochařů Juraje Hovorky, Tibora Bártfaye a Karola Lacka a architektů Virgila Droppy a Juraje Hlavici. Obří plastika lipového květu obklopená systémem kaskádovitých bazénů byla ale posledních 16 let mimo provoz a chátrala. Bratislavský magistrát a Metropolitný inštitút Bratislavy ji teď nechaly zrekonstruovat do původní podoby, přičemž technologicky odpovídá požadavkům udržitelnějšího provozu i bezpečného užívání. Bratislava má tak nejen nové místo městského odpočinku, ale i skvělou ukázku vrcholného umění ve veřejném prostoru minulé éry.

Brian Eno v Galerii Rudolfinum

Galerie Rudolfinum zahájila nový výstavní projekt s názvem NAVE. Jeho středobodem je meditativní ambientní hudba, kterou k této příležitosti složil britský hudebník a producent Brian Eno. Hudba se volně line z objektu vytvořeného českým výtvarníkem Jiřím Příhodou, který jako by vyrůstal z proskleného stropu výstavního sálu. Je to vůbec poprvé, kdy Galerie Rudolfinum vystavuje jedno jediné dílo, nota bene dílo prakticky neviditelné.

Nová socha Böhma & Franty ve Vysočanech

Praha má nové umělecké dílo ve veřejném prostoru, za které se nemusí vůbec stydět. Ve Vysočanech bude nastálo k vidění instalace Předmět našich hovorů umělecké dvojice Davida Böhma a Jiřího Franty. Kresba dvou hlav v živém dialogu převedená do trojrozměrného objektu už je na veřejný prostor zvyklá. V roce 2020 byla vystavena v areálu Fakultní nemocnice v Motole v rámci dlouhodobého projektu festivalu Čtyři dny. Předmět našich hovorů je o komunikaci, vzájemném porozumění i mezilidské blízkosti.

J&T Banka Art Report: Proč Češi kupují umění?

Investice do umění je především investicí emocionální, a to se znovu potvrdilo i v letošním druhém ročníku J&T Banka Art Reportu. Mezi motivy ke koupi uměleckých děl se emocionální hodnota díla umístila bezpečně na první příčce. Respondenti z řad sběratelů i vlastníků umění ji ohodnotili známkou 4,2, respektive 4,5, přičemž maximum bylo 5. Finanční motivy, tedy ochrana před inflací, diverzifikace portfolia nebo očekávané zhodnocení mají stejně jako v předchozím vydání Art Reportu větší vliv u respondentů, kteří se umění věnují teprve krátce. Významné jsou z logiky věci také u těch sběratelů, jejichž sbírka má hodnotu nad 100 milionů korun.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.