Plesová sezóna v plném proudu

5-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Concierge



Plesová sezóna v plném proudu
#Concierge#Radosti

Začátek roku je vždy plně spjatý s plesovou sezónou. Které bály jsou ty nejprestižnější na světě a neodmyslitelně patří na seznam největších událostí celého roku? Přehled vznešených galavečerů, kde se můžete setkat se světovými elitami, připravilo J&T Concierge.


Ples ve Vídeňské opeře

8. února

Kapacita plesu je přes pět tisíc návštěvníků a u televizních obrazovek ho sleduje víc než 2,5 milionu diváků. Letos se uskuteční 66. ročník, ovšem historie sahá až do poloviny 19. století, kdy se Vídeňané nechali inspirovat okázalým plesem v pařížské Opeře a začali podobné bály pořádat. Každoročně se akce účastní hlava státu a významné osobnosti světové politiky a kultury.

Karneval v Benátkách

3.–13. února

Karneval má dva velké plesy, které se konají v Palazzo Ca´Zen ai Friari. Zahajovací „Ples snů“ se koná 3. února a je inspirován historickou rolí kurtizán, které měly tehdy vytříbený vkus, byly vzdělané, inteligentní a svobodné ženy, jež žily poněkud kontroverzní život a tajně se setkávaly s královskou rodinou, velvyslanci a vznešenou společností.

Ten druhý se koná 10. února a je označován jako „Zamilovaný karneval“, který se velmi podobá tomu zahajovacímu, avšak najdete na něm oddělené sály s různou tematikou – např. džungle, gotický nebo arabský pokoj. Vstup je povolen pouze v historickém kostýmu a součástí večera je večeře u banketních stolů.

Švýcarský ples Červeného kříže

12. února

Mezi méně známé patří jednoznačně galavečer Červeného kříže, který se koná v alpském Gstaadu. Této exkluzivní charitativní akce se zúčastní jen asi 150 hostů ze Švýcarska a zahraničí ze světa obchodu, politiky a ekonomiky, kteří chtějí primárně podpořit dobrou věc. Součástí programu je tzv. tichá aukce. Červený kříž organizuje podobné galavečery ještě v Ženevě, Curychu nebo ve Svatém Mořici.

Rose Ball v Monte Carlu

23. března

„Růžový ples nebo ples růží“ založila monacká princezna Grace v roce 1954. Od té doby se pravidelně pořádá v Salle des Etoiles Sporting Monte-Carlo. Plesu aktuálně předsedá princ Albert II. s princeznou Caroline z Hannoveru. Událost je především brána jako mezinárodně uznávaná charitativní akce, která podporuje Nadaci princezny Grace pomáhající lidem v nouzi. Večer nese vždy jedno konkrétní téma, které designují ta největší jména ve svém oboru. V minulosti to byli například Karl Lagerfeld nebo nověji Christian Louboutin.


Kam se ještě vydat

Mezi další nejvýraznější společenské akce patří květnové Met Gala v newyorském Metropolitním muzeu, LuisaViaRoma x UNICEF Gala na ostrově Capri, ples v Opeře v Paříži nebo londýnský bál královny Charlotty.


Módní trendy 2024

Pokud letos zvolíte róbu v meruňkové, královské modré, tmavě višňové červené nebo v různých tónech zelené, budete jednoznačně za znalce posledních trendů.

Plesová sezóna v plném proudu
Plesová sezóna v plném proudu

Aktuální kolekce FW23/24 od Zuhair Murad. K dostání v butiku Obsession Luxury Brand Store, Široká 37/7, Praha 1


Šaty s výraznými rukávy vzaly svět módy útokem. Od nabíraných rukávů po biskupské rukávy, tyto dramatické detaily dodávají každému formálnímu celku prvek elegance a sofistikovanosti. Pokud si netroufáte na výrazné rukávy, sáhněte po nadčasových šatech na rameno, ze kterých vyzařuje ženskost díky odhaleným klíčním kostem.

Třpyt a lesk jsou tuto sezónu také in. Metalické šaty ve zlatých, stříbrných a bronzových odstínech s flitry jsou perfektní volbou pro ty, kteří chtějí zářit a nebojí se vyčnívat. Těm, kteří míří na velmi formální akci, se letos doporučuje samet, který se postará o vysokou eleganci, ale zároveň v chladných měsících zahřeje.


Plesová sezóna v plném proudu
Plesová sezóna v plném proudu
Plesová sezóna v plném proudu


Šperky Boucheron z umělecké kolekce „Histoire de Style“ kombinují ve svém zdobení bílé diamanty se zelenými smaragdy či modrými safíry. K dostání v butiku Boucheron, Široká 124/15, Praha 1.


Slovníček společenského odívání

Formal: Nejméně formální oblečení, často je vhodné na menší a regionální plesy. Dámy mohou zvolit i večerní koktejlové šaty, kostým či overal. Pánové mají doporučený oblek s kravatou.

Black tie creative: V poslední době nejčastější dress code na velkých společenských událostech. Jedná se o nápaditější black tie, kdy si pánové mohou vybrat zdobený či barevný smoking. Dámy své večerní dlouhé toalety mohou oživit výraznými výstřihy, barvami, výšivkami nebo extravagantními šperky či účesy.

Black tie: Pánové by si striktně měli obléknout černý smoking s černým motýlkem. Nesmí chybět šerpa, bílá košile, vesta, černé ponožky a černé lakované boty. Zde je kreativita zcela nevhodná. U dam to tak přísné není, je potřeba vždy brát v potaz charakter akce, ale měly by se držet tmavých barev a „usedlejších“ modelů.

White tie: Na tento dress code narazíte zřídka, většinou v těch nejvyšších kruzích. Pánové si musí obléknout frak s bílým motýlkem a cylindrem. Dámy zvolí róby v různých barvách, ale neměly by vynechat rukavičky.

Tipy nPavlína Salaba J&T Consierge

Tip Pavlíny Salaba

Chcete se zdokonalit v líčení, objevit slušivý střih nebo si jen tak užít dámský víkend v milé společnosti na témata, jako jsou aktuální trendy, udržitelná móda nebo jak jednoduše změnit denní make-up na večerní? Přidejte se k nám na privátní masterclass 24.–25. února, kterým vás provedou ti největší profesionálové ve svém oboru; make-up artistka Míša Ohemová a stylista Filip Vaněk. Pro více informací požádejte svého privátního bankéře.


Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.