Vinařství Kolby prošlo modernizací

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Redakce



Vinařství Kolby prošlo modernizací
#Radosti#J&T Wine holding

Letošní turistickou sezonu zahájilo vinařství Kolby v moderním stylu. V areálu vznikl nový suchý sklad, zvětšila se vinotéka pro návštěvníky a přibyla velká terasa. Omlazení se po letech dočkaly i samotné vinice, které nyní ošetřuje plně autonomní stroj VitiBOT.


O nutnosti pustit se do rekonstrukce vinařství hovořili majitelé již delší dobu. Zahájení prací poněkud zbrzdila celosvětová pandemie, v loňském roce však práce vypukly naplno. Původní objekt vinařství se rozšířil o velké skladové prostory a moderní zázemí pro výrobu vína. Nový suchý sklad vznikl na ploše za vinařstvím a je využíván pro uskladnění vín obou vinařství. „V Pavlově jsme na úkor skladu vybudovali zákaznické centrum, proto jsme pro Reisten museli zřídit náhradní distribuční prostory,“ vysvětluje Ondřej Stejskal, ředitel vinařství Kolby.

Novou důležitou součástí Kolby se ale stalo také nové zázemí pro návštěvníky, kteří se rozhodnou do vinařství pod Pouzdřanskou stepí zavítat osobně.  Toto zázemí vzniklo pod taktovkou architektonického studia ORA, které se rozhodlo původní objekt propojit s moderní nástavbou za využití dominantní ocelové a dřevěné konstrukce.

Architektonické studio ORA stálo již za rekonstrukcí vinařství Reisten, autorský rukopis obou návrhů je tedy hodně podobný, ovšem vždy s respektem k dané lokalitě. V obou pracoval architekt Jan Veisser s kombinací dřeva a kovu, ale zatímco v Reistenu využíval zejména dub, v Kolby vsadil hlavně na akát pocházející z místních zdrojů.


Vinařství Kolby prošlo modernizací


„V objektu vinařství tak vznikly winebar s velkou terasou a obchod s malým gastronomickým provozem pojaté v moderním duchu. A jelikož se v podzemí nacházejí krásné klenuté sklepy, rozhodli jsme se, že v nich vytvoříme tradiční degustační prostor se zázemím a boxy na archivní vína. Práce na původní podlaze nakonec stála i za určitým zpožděním celé rekonstrukce, neboť jsme se museli poprat s technickými problémy, které se při rekonstrukci starých budov často objevují,“ popisuje Stejskal. Posedět se sklenkou vína se tak nyní dá podle počasí nejen v interiéru, ale i na rozlehlé terase nebo jen v trávě na lehátku.

Rekonstrukcí prošlo i přilehlé parkoviště, kde je nově umístěna volně přístupná dobíjecí stanice. Během příjemného posezení s přáteli si tak návštěvníci mohou dobít svůj elektromobil nebo elektrokolo.


Vyrábět sekty se přímo nabízí

Nebývale rozlehlé sklepní prostory si navíc přímo říkají o vytvoření zázemí pro produkci vlastních sektů, a to od výroby primárního vína až po odstřelení kalů a finální uzavření lahve. Pro sekty, které potřebují ležet alespoň devět měsíců na lahvi na jemných kvasničných kalech, jsou ve sklepě ideální podmínky jak prostorové, tak co se týká vlhkosti a teploty.


Vinařství Kolby prošlo modernizací


I vinice prochází rekultivací

Omlazení a rekultivace probíhá několik let i na samotné vinařské trati. Vinice Kolby se rozprostírá přibližně na 39 hektarech, čímž se řadí mezi střední vinařství. „Výsadba je tady z roku 1984, ale bývalí majitelé na ni moc nedbali, takže v současnosti děláme velký rekultivační projekt, jehož cílem je omlazení a zahuštění vinice. Původně byly vinohrady vysazovány s meziřadím širokým tři metry, aby v nich mohl projíždět traktor. Využití plochy a s tím související výnosy i kvůli tomu nejsou příliš vysoké a rekultivačním projektem chceme tento stav změnit,“ uvádí Stejskal.

Každý rok tu zvládnou obnovit přibližně tři hektary vinohradu. Během zahuštění stávající keře seříznou na výšku asi 30 centimetrů a do meziřadí dosadí ještě jeden nový řádek. Díky tomu se podstatně zvýší hustota keřů na hektar a není nutné keře přetěžovat, navíc ve vyšší konkurenci jsou rostliny nuceny hlouběji kořenit, což minimalizuje problémy s nedostatkem vody.

Šířka meziřadí se tak snížila na 1,5 metru, ale se současnou moderní technikou jsou vinaři schopni se pohybovat i v takto úzkém řádku. Velkým pomocníkem je jim například nově pořízený autonomní stroj VitiBOT, který se po vinici pohybuje zcela sám a sazenice zvládne nejen přihrnovat, ale i okopávat. VitiBOT tak pomůže vyřešit dlouhodobý problém s nedostatkem sezónních pracovníků.

Zároveň se vinařství připravuje na ještě jednu velkou změnu – přechod do bio režimu. V tuto chvíli již veškeré činnosti odpovídají nárokům na bio produkci, společnost však musí nejprve projít povinným tříletým přechodným obdobím, než logo bio bude moci dát i na své lahve.


Vinařství Kolby prošlo modernizací



Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.