Whisky vpravdě královská

4-minutové čtení
J&T specialista
sdílení
J&T Concierge



Whisky vpravdě královská
#Radosti#Concierge

Dlouhé večery a chladnější počasí přímo svádějí k tomu, sednout si ke krbu a vychutnat si dobrý drink. K podzimu se hodí například zemitá whisky. Značka Royal Salute se pyšní označením královská a její sklepy smí navštívit jen vybraní klienti. J&T Concierge vám může zprostředkovat nejen degustaci, ale i nákup vlastního sudu tohoto lahodného moku.


Značka Royal Salute je prodchnutá tradicí a hrdá na svou královskou linii, zároveň je však pevně zapojena do moderního světa neustálým posouváním umění blendování do nových, kreativních a ambiciózních forem. Jak zní jedno motto Royal Salute, „kde ostatní končí, my začínáme“.

Royal Salute vznikla jako projev úcty Jejímu Veličenstvu královně Alžbětě II. při příležitosti její korunovace v roce 1953 a byla pojmenována po 21 oslavných výstřelech. Za vznikem této legendární značky stáli Sam Bronfman, prezident společnosti Seagram, a master blender Charles Julian. Charles Julian vytvořil signifikantní styl značky Royal Salute, postavený na Speyside stylu, zejména na palírnách Strathisla a Longmorn. Jako jedna z mála smí nést královské označení královské Royal.

Společnost Seagram také vlastnila sesterskou značku Chivas Regal. Regal znamená královský a Chivas vzdává hold slavné whisky rodině. James Chivas, jeden ze zakladatelů firmy Chivas Brothers, se zařadil k průkopníkům míchaných skotských whisky. Bratři James a John představili vlastní značky – Royal Glendee a brzy poté Royal Strathythan. V osmdesátých letech devatenáctého století se už slétaly do aberdeenského obchodu Emporium na King Street objednávky whisky ze všech koutů Spojeného království. Od roku 1843 vlastní firma Chivas Brothers tzv. Royal Warrant, glejt, že smí dodávat své zboží na královský dvůr.

Ve whisky světě platí pravidlo, že nebýt skotských blendů, tak by single malt palírny nemohly existovat. Značka Royal Salute má svůj domov v malebné palírně Strathisla, ležící v srdci regionu Speyside ve městě Keith. Pokud jste členové královské rodiny nebo vlastníte některou z dražších lahví Royal Salute, máte přístup do Royal Salute Vault ve skladu číslo 3. V tomto sklepě leží nejexkluzivnější stáčení této značky.

V březnu 2023 bylo z tohoto sklepa vydáno korunovační stáčení pro Karla III. „Pokud se sem dostanete, určitě nezapomeňte ochutnat 55 let starý blend Stone of Destiny v sudové síle. Běžně má tento blend krásných 38 let, ale ten v Royal Salute Vault zde leží dalších extra 17 let,“ doporučuje Pavlína Salaba, ředitelka J&T Concierge.

Luxusnímu nápoji sluší i luxusní obal, a proto je designové balení nedílnou součástí značky Royal Salute. První porcelánový flakon byl zelený a vyrobený firmou Royal Doulton v roce 1953. V následujících letech byly přidány červená, modrá a hnědá barva. Od roku 2003 jsou v nabídce i barvy smaragdová, safírová a rubínová, které odrážejí drahokamy korunovačních klenotů.  Dnes jsou flakony vyráběny porcelánkou Wade, v případě skla firmou Dartington.

Ochutnejte novinku z limitované edice
Richard Quinn Edition 21 y. o. pochází z limitované edice řady The Couture Collection. Královna Alžběta II. byla proslulá svým vztahem k módě a designu, tato edice tak oslovuje talentované a kreativní tvůrce. Pro první edici byl vybrán britský umělec Richard Quinn, který vytvořil design flakonu, kde použil oblíbené výrazné barvy Alžběty II.
Blend obsahuje 31 složek, stejně jako věk Richarda Quinna, a jsou v něm použity tzv. lost distilleries, zaniklé palírny jako například Imperial, Dumbarton či Caperdonich. Tělo blendu je postaveno na palírně Braeval a díky tomu má výrazné květinové tóny.


Whisky vpravdě královská


Věděli jste, že?
V České republice se nachází jedna z největších sbírek Royal Salute na světě?
Obsahuje také Age Collection II, jednu z 20 vyrobených sad. Set obsahuje 10 lahví ve stáří 25 až 55 let. Pořizovací cena v roce 2019 byla 1 600 000 Kč.

Jak vlastně chutná Royal Salute?
Ve vůni Signature Blend 21 y. o., stěžejním kameni celé značky, jsou sladké hrušky a citrusové plody vyváženy vůní podzimních květin. Elegantní směs vanilky a suchého dubu je korunována jemnými tóny sherry a jemným závanem kouře. V chuti příjemné teplo pomerančové marmelády a čerstvých hrušek následuje exploze koření a lískových oříšků.


Whisky vpravdě královská


Tip Pavlíny Salaba

Poprvé v historii značky Royal Salute bude vydáno 21 privátních single casků s minimálním stářím 21 let. Lahve budou stáčeny v cask strength sudové síle, tzn. že whisky se neředí vodou, ale zůstane tak, jak je, přímo ze sudu. Síla alkoholu bude 55–58 %.
Majitelé sudu se mohou podívat do palírny Strathisla v srdci Speyside. Tato palírna s historií od roku 1786 je domovem značky Royal Salute. Ubytování je zajištěno ve viktoriánském zámečku Linn House, který je umístěn hned vedle palírny. Fine dining večeři s whisky párováním doplňuje skvěle zásobený Library Bar, kde platí pravidlo, kam dosáhnete, to si můžete nalít. A že je z čeho vybírat.

Tipy nPavlína Salaba J&T Consierge

Upozornění

Uvedené informace představují názor J&T Banka, a.s., který vychází z aktuálně dostupných informací v čase jeho zhotovení k výše uvedenému dni. Uvedené informace nepředstavují nabídku, investiční poradenství, investiční doporučení k nákupu či prodeji jakýchkoliv investičních nástrojů ani analýzu investičních příležitostí. Uvedené prognózy nejsou spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. J&T Banka, a.s., nenese žádnou odpovědnost, která by mohla vzniknout v důsledku použití informací uvedených v tomto materiálu. O případné vhodnosti investičních nástrojů se poraďte se svým bankéřem, investičním zprostředkovatelem nebo jeho vázaným zástupcem.